Edward Chilufya är på plats

Den zambiske anfallaren Edward Chilufya är åter på plats hos Djurgården för att träna med laget och bekanta sig med föreningen ytterligare.

I veckan anlände 17-årige zambiske anfallaren Edward Chilufya (född 17 sept 1999) till Stockholm för ett längre besök i Djurgården. En striker som gjort ett stort avtryck på sistone – bland annat i Afrikanska U20-mästerskapen, där han blev bäste poängspelare och starkt bidragande till att Zambia vann turneringen, samt även i U20-VM där han visade hög klass ånyo.

Första träningen gjorde Edward under torsdagen tillsammans med assisterande tränare Hugo Berggren medan övriga i laget var lediga. Ett pass i skön svensk sommarvärme på Kaknäs som var uppskattat.
– Det var ett riktigt bra träningspass med bra övningar. Jag gillade det skarpt, säger Edward som är nöjd med det han sett av Djurgården så här långt.
– Det är en stor förening med ett bra lag och jag känner att det här är ett ställe jag kan utvecklas på. Jag har stora förhoppningar inför vistelsen här.

Chilufya är fostrad i Mpande Academy i Zambia och går under smeknamnet ”Tigern”. Men det är främst insatserna i Zambias U20-landslag som väckt intresse för hans färdigheter på planen.
– Jag började i en akademi och därifrån har jag tagit mig vidare till att spela i det zambiska U20-landslaget. Det har blivit många mål där och jag tycker att jag gjort bra ifrån mig i både AFC U20 och i U20-VM under våren, säger Edward som är koncis när det gäller hans bästa egenskaper som spelare.
– Det är väl främst att dribbla, passa och självklart att göra mål om jag ska sammanfatta.

Ett spännande namn som var här tidigare i april och bekantade sig med Djurgården och som nu stannar ytterligare en tid för att lära känna laget ytterligare, enligt sportchef Bosse Andersson.
– Edward är här tillammans med sin pappa för att bekanta sig med Djurgården. Han kommer att vara här en längre tid för att träna med oss och lära känna föreningen. Han har ett gott intryck sedan tidigare och ser DIF som en möjlig plattform framöver. Nu finns familj på plats och det är viktigt att alla är med på beslutet om han väljer att spela i Djurgården, berättar Bosse som har följt Edward noga under vårens U20-turneringar.
– Han har varit med i det zambiska landslaget och vann Afrikanska U20-mästerskapen på hemmaplan. De slog bland annat ut Senegal på väg till finalen. Sedan gick man vidare och spelade U20-VM där man vann gruppen och slog Portugal och Tyskland. Därefter blev det stryk i kvartsfinalen mot Italien på ett lite snöpligt sätt men Edward har ju haft en enorm framgång under de här turneringarna. Han blev ju poängkung i afrikanska U20-mästerskapen med flest mål och assist och även uttagen i turneringens Dream Team. Så det är klart att det är en spännande, kvick fotbollsspelare. Han är väldigt ung och talangfull och vi etablerade en kontakt tidigt. Någonstans uppstod ett förtroende för varandra och han har varit ett jagat villebråd under hans framgångsrika vår men vi hoppas att han ska känna sig väl mottagen och förhoppningsvis ansluta till Djurgården inför nästa säsong.

Attachment

l