Effektiva blåränder besegrade blåvitt

IFK Göteborg – Djurgården 1-3 (0-2)

0-1 Kerim Mrabti (3)
0-2 Felix Beijmo (22)
0-3 Jonathan Ring (54)
1-3 Tobias Hysén (74)

Domare: Mohammed Al-Hakim
Varningar DIF: Kerim Mrabti, Andreas Isaksson
Publik: 12268
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Jonathan Augustinsson
Jonathan Ring, Kevin Walker, Jesper Karlström, Dzenis Kozica (Chilufya, 89)
Tinotenda Kadewere (Badji, 82), Kerim Mrabti (Gunnarsson, 84)
Avbytare: Tommi Vaiho, Johan Andersson, Niklas Gunnarsson, Edward Chilufya, Hampus Finndell, Aliou Badji, Julian Kristoffersen.

Matchrapport:

Djurgården åkte ner till Gamla Ullevi och plockade tre grymt sköna poäng. Effektiviteten i avsluten var hög och mål från Kerim Mrabti, Felix Beijmo och Jonathan Ring visade vägen till seger med 3-1.

Det var en gassande försommarvärme och en utmärkt gräsmatta när det allsvenska klassikermötet blåvitt mot blåränderna gick av stapeln på Gamla Ullevi. För Djurgårdens del saknades skadade Fredrik Ulvestad samt Haris Radetinac och Jonas Olsson som båda utgick ur truppen. Så det var en till vissa delar nykomponerad elva som klev ut för avspark.

En avspark som fördröjdes av en rökpaus på ett antal minuter men sedan var det full fart framåt för DIF direkt. Tre minuter tog det innan bollen låg i nät efter att Dzenis Kozica slagit ett lågt vänsterinlägg som Kerim Mrabti styrde i mål mellan benen på Pontus Dahlberg. 

Enormt jubel bland de många tillresta DIF-supportrarna och en drömstart på matchen. Samtidigt en chock för hemmalaget som hade svårt att bryta igenom den blårandiga defensiven men som sakta började att äta sig in i matchen med mer etablerat spel. 

Något som gav ytor och farligheter framåt för Djurgården och Jacob Une Larsson hade en bra nick efter en lurig hörnvariant med kvarten spelad. Men det skulle bjudas på ett ännu mer gyllene läge kort därpå. Carl Starfelts hemspel snappades upp av Tino Kadewere som kom fri med Pontus Dahlberg. Tino rundade IFK-keepern men skottet blockades av Andre Calisir, dessbättre var Felix Beijmo påpassligt framme och stötte in returen.
– Tino kommer lite snöpligt fri och jag ville ha den i förstaläget. Men han skjuter och bollen kommer tillbaka så då var det bara att lägga in den i öppen kasse, sa Beijmo till C More om målet.

Drömstart de luxe på en väntat svår bortamatch men det höll på att bli en bjudning tillbaka i 27:e minuten. Passivt DIF-spel ledde till ett friläge för Vajebah Sakor som Andreas Isaksson lyckades avstyra i greven tid. DIF replikerade med några lägen men blåvitt började sedan mata på framåt och satte DIF under press. Backlinjen fick rensa friskt och i slutet av halvleken var Victor Wernersson nära mål med ett hårt skott.

Halvtidspausen kom välbehövligt och Özcan kunde samla styrkorna inför den andra halvleken som startade precis som den första. Full fart framåt för DIF och Marcus Danielsons hörnnick rensades på mållinjen av en IFK-försvarare. Hemmalaget replikerade med en hyfsad chans men sedan bjöds det på lite blårandig samba. Bollgeniet Kerim Mrabti snodde åt sig bollen på mittplan, passade Kadewere som dribblade en gubbe, la tillbaks till Kerim vars delikata vänsterflick nådde Jonathan Ring som kyligt rundade Dahlberg och rullade in 3-0.

Ett mycket vackert fotbollsmål och ett stenhårt grepp om matchen för DIF. Men blåvitt var inte slagna än och fortsatte att jaga reducering där Marcus Danielson förtjänstfullt blockerade Giorgi Kharaishvillis skott och kort därpå stoppade även ”Mackan” ett avslut från Mikkel Diskerud.

Även Kerim hade ett farligt avslut som blockerades efter ett nytt fint kombinerande i anfallszonen. Men Göteborg låg på och det gick inte att pusta ut på något sätt. Tobias Hysén – vem annars? – fick ostört nicka in en hörna i 74:e minuten och Göteborg fick ny energi.

Özcan svarade med att ta in Aliou Badji i 81.a minuten och lät Tino Kadewere få vila efter ett massivt antal löpmeter.  Näste man att få kliva av blev Kerim Mrabti och Niklas Gunnarsson kom in för att säkra upp defensiven och de tre poängen. En taktik som skulle visa sig lyckosam och Özcan bjöd även Edward Chilufya på en allsvensk debut i 89:e minuten medan Kozica lämnade plats.

Ett sista farligt läge blev det förvisso när en annan DIF-bekanting, Gustav Engvall, var nära en reducering. Men värre än så blev det inte och Djurgården kunde bärga tre mycket viktiga poäng som ger tätkänning. Ett faktum som naturligtvis gladde Özcan Melkemichel som gav cred till laget för prestationen:
– Även om det stundtals känns som att vi är nedtryckta så har vi ändå ganska bra kontroll på händelserna. Det är inte så att vi vill vara så pass låga men idag blev det så och jag tror att de ville åt ytor 
bakom vårt mittfält. Nu fick de istället komma runt på kanterna men vi känner oss trygga i inläggsspelet och jag tycker att grabbarna utför det väldigt bra, sa Özcan till C More och intygade att han inte sneglar på tabellen inför sista matchen mot Sirius.
– Vi har lovat varandra att ta en match i taget, det är det bästa sättet att gå vidare. Nu ska vi inte flyga iväg bara för att vi vunnit några segrar utan det finns fortfarande väldigt mycket att förbättra.

Attachment

l