En bra halvlek räckte mot Växjö

OBOS Damallsvenskan
Djurgården – Växjö DFF 2-0 (2-0)

1-0 Ingibjörg Sigurdardottir (16)
2-0 Mia Jalkerud (34)

Laget
Gudbjörg Gunnarsdottir
Kim Sundlöv, Shiela van den Bulk, Ingibjörg Sigurdardottir, Portia Boakye
Sherifatu Somalia (Michelle Wörner, 65), Fanny Andersson, Maddie Bauer, Irma Helin (Evelina Finndell, 86)
Mia Jalkerud
Julia Spetsmark (Tilde Lindwall, 83)
Varningar, DIF: Michelle Wörner, Portia Boakye (avstängd nästa match)
Domare: Tinna Christensen
Publik: 284

Djurgårdens damer kan titta uppåt i den allsvenska tabellen efter en skön 2-0-seger mot Växjö. En stabil defensiv låg bakom tre välförtjänta poäng på Stadion.

– Det var starkt av oss att kunna göra en så pass bra insats så nära inpå derbyt. Vi blev lite för passiva och slarviga i andra halvlek men vi försvarade oss helt OK, sa Djurgårdens tränare Joel Riddez.

På söndagen var det dags för den andra av tre raka hemmamatcher för DIF-damerna. Efter onsdagens derbytriumf mot Hammarby väntade nykomlingen Växjö DFF och en blårandig chans till revansch för 0-1-förlusten på Myresjöhus Arena i våras.

Växjö har imponerat under sin första säsong i högsta serien och låg inför söndagens möte på sjätte plats i tabellen, tre poäng före Djurgården. I mitten av augusti förstärktes dessutom laget av Jenna Hellstrom som gjorde en kort sejour i DIF under våren. Kanadensiskan hade emellertid ingen lyckad söndag på Stadion och varnades för osportsligt uppträdande innan hon byttes ut i halvtid.

Växjötränaren hade placerat mycket offensiv kvalitet vid sidan av planen i och med att både Signe Holt Andersson och förra omgångens tvåmålsskytt Simona Koren inledde matchen på bänken. När de byttes in fick DIF-försvaret betydligt mer att göra än i första halvlek men nollan hölls ändå intakt. Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir har haft svettigare matcher men visade vad hon går för vid ett par tillfällen, som när Jelena Cankovic fick bra träff på en frispark i mitten av andra halvlek.

Det var Gudbjörg Gunnarsdottirs isländska landslagskollega Ingibjörg Sigurdardottir som inledde målskyttet. Vänsterbacken Portia Boakye, en av planens bästa spelare, hittade Gunnarsdottir som resolut stötte in 1-0-målet i den 16:e minuten.

– Portia Boakye var jättebra och det har hon varit en längre tid. Nu fick hon tyvärr sin tredje varning och är avstängd i nästa omgång mot Piteå, sa Joel Riddez.

Växjö försökte att förlägga så mycket som möjligt av spelet på hemmalagets planhalva men även nästa mål skulle bli blårandigt. Irma Helins frispark touchades knappt märkbart av den framrusande Mia Jalkerud och gick över Katlynn Fraine i Växjö-målet.

– Den första halvleken är bra genomförd från vår sida. Vi ligger rätt i positionerna och har ett bra passningsspel som vi tyvärr tappar i andra halvlek. Vi hade kunnat skapa fler frilägen än vi gjorde men det blev lite för stressigt och hafsigt.

Gästerna uppträdde frustrerat innan de fick kyla ner sig i halvtid. Som väntat inleddes en intensiv reduceringsjakt efter pausvilan men närmare än ett ribbskott från Anna Anvegård kom laget aldrig. Djurgården fick en hel del ytor att anfalla på och saknade inte heller lägen att öka på till 3-0. Bland annat hade både Julia Spetsmark och hennes ersättare Tilde Lindwall riktigt farliga dubbelchanser där Växjö räddades antingen av Katlynn Fraine i målet eller av virket.

I och med segern tog sig Djurgården upp som sjua i tabellen med lika många poäng, 23, som söndagens motståndarlag Växjö.

– Vi ger oss möjligheten att titta uppåt i tabellen men vi ska komma ihåg att det här är en serie som lever åt alla håll. Vi har ett tufft program framför oss, säger Joel Riddez.

Närmast kommer tabelltrean Piteå på besök på Stadion så räkna med en rejäl kraftmätning även nästa söndag.

Attachment

l