En hyllning till våra ideella ungdomsledare

marina_aven_743

Utan ideella ledare blir det ingen fungerande ungdomsfotboll. Detta är en ofrånkomlig sanning och därför delar Djurgården varje år ut Lars-Gunnar Björklunds Ungdomsledarstipendium för att uppmuntra och lyfta fram en av de många vardagshjältar som i ur och skur helt ideellt lägger ner ett betydande antal timmar varje vecka för att verksamheten kring ett ungdomslag ska fungera.

På måndag delas 2015 års stipendium ut när DIF möter IFK Göteborg på Tele2 Arena – där pristagaren förutom äran får 5000 kronor – och med anledning av det känns det passande att låta fjolårets stipendiat, Marina Avén, ge sin syn på sin roll som ungdomsledare.

Vem är du och vad är ditt uppdrag i Djurgården idag?
– Jag heter Marina Avén och jag är 53 år gammal. Jag är gift, har tre barn och bor i Vasastan i Stockholm. Min familj är en riktig Djurgårdsfamilj och vi har varit engagerade i föreningen på olika sätt i över 15 år. Jag älskar fotboll men också allt som hör till fotbollen – omgivningen, spelarna och ledarna. Min yngsta dotter spelar i DIF, hon började spela där 2008. Mitt uppdrag i DIF är idag att agera som lagledare, kassör, assisterande tränare för lag F01 (flickor födda 2001).

Hur länge har du varit fotbollsledare?
– Sedan 2010 har jag haft rollen som lagledare/kassör för lag F01 och under det senaste året har jag också varit assisterande tränare. Innan dess agerade jag under ett par år som lagvärd för min sons fotbollslag (DIF P93).

Vilka bra egenskaper hos chefer och idrottsledare du tagit med dig?
– Mitt huvudmål är att samtliga skall trivas i gruppen samt ha möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Om detta samtidigt leder till framgångar, såväl för enskilda spelare som för gruppen, är jag mycket glad och tillfredsställd. Alla i laget skall bli sedda och hörda. Alla skall också utvecklas, både som fotbollsspelare och som människor rent socialt. Laget agerar som ett helt lag vid såväl framgång som motgång. Samtliga i laget skall också känna att det är roligt att spela fotboll och alla lagmedlemmar skall hanteras med värdighet och respekt. Detta gäller oavsett vilken roll man har i laget. Av dessa anledningar är det speciellt viktigt att sätta upp mål för såväl gruppen som för enskilda spelare. Att alla förstår målen och därmed strävar åt samma håll. För att lyckas måste man därför kunna kommunicera och informera samt inte minst planera, så att alla inblandade i god tid vet vad som gäller.

Har du några tips till andra idrottsföräldrar?
– Att tänka på att det är skillnad mellan hur flickor och pojkar tänker och fungerar. Jag tänker då inte bara fysiskt utan även psykiskt. Rent fysiskt är flickor svagare än pojkar. Det gör att tjejfotbollen inte riktigt har samma utveckling som pojkfotbollen och blir därför ett lite annat spel. Flickor får oftare knäskador och av den anledningen och för att förebygga skador så är vi noga att göra knäkontroll-övningar vid varje träning (enligt SvFF rekommendation). Detta har vi gjort i 3 säsonger nu med bra resultat. Flickor är dessutom mer sociala och för dem är gruppen viktigare än vad den är för pojkar. Att gruppen presterar bra är viktigare än att de själva presterar bra. Min önskan är att så många som möjligt vill fortsätta spela fotboll så länge som möjligt. Det är många faktorer som påverkar tonåringar och då kanske speciellt flickor i tonåren (kroppsligt och mentalt) och detta får man inte glömma bort utan istället hela tiden försöka ta hänsyn till. Det är också bra för ungdomar att ha något annat att fokusera på än bara på skolan. En bra grundfysik är även bra att ha för att göra bra ifrån sig i skolan.
– Att kunna kommunicera och samarbeta med alla inblandade är mycket viktigt även det. Det är många inblandade och därför är det viktigt att ha en bra relation. Detta gäller DIF-kansliet, alla ledare för laget, spelarna samt alla föräldrar. Att vara ledare för en idrottsgrupp tar upp det mesta av ens fritid och därför är det speciellt viktigt att också ha förståelse och support från sin egen familj.

…och så Radiosport-frågan: Hur kändes det att få Lars-Gunnar Björklunds Ungdomsledarstipendium 2014?
– Det kändes mycket hedrande, inspirerande och jag uppskattade stipendiet enormt mycket. Det möjliggjorde att jag kunde utvecklas ännu mer i min roll som ledare. Jag vill också tacka alla i min närhet för gott samarbete och för att de stöttat mig under åren – tänker då främst på familjen, personalen på DIF-kansliet, tränarna samt alla föräldrar och spelare i laget.

Till vad har du använt stipendiepengarna?
– Eftersom jag tycker att mat/kost är en mycket viktig parameter för alla som idrottar och gynnar en positiv fysisk utveckling så har jag valt att utbilda mig till diplomerad kostrådgivare. Stipendiepengarna har bidragit till att finansiera en del av denna utbildning hos Sana Evolution, avslutar Marina.

Bakgrund, Lars-Gunnar Björklunds Ungdomsstipendium:

2012 avled Djurgårdaren och medielegendaren Lars Gunnar Björklund. Förutom ett brinnande blårandigt engagemang på alla nivåer och avtryck i historien som Tipsextra var Lars Gunnar en mycket hängiven fotbollspappa. Att den fond som skapades i samband med begravningen skulle dedikeras en ledare som med engagemang, energi och hjärta driver Djurgårdens ungdomsfotboll framåt var givet för familjen Björklund. 

———————————
Stipendiet 2014, delas med stolthet ut av hela familjen Björklund –
Lena, Daniel, Fredrik, Annika, Amanda och Oscar.

Var på plats och hylla 2015 års stipendiat när DIF möter IFK Göteborg på måndag. Biljetter köper du här.

 

Attachment

l