”En intensiv vecka”

yonis
För Yonis Hakimyasin i Djurgårdens U19-lag blir det en hel del annat än sol och bad under sommarlovet. Nu är den snart 17-årige Yonis och spelar Gothia Cup och under den förra veckan deltog han i ett landslagsläger på Bosön för pojkar födda 2001.

– Ja, det var en intensiv vecka på Bosön med både träning och matcher. Vi hade också teoretiska träffar inom områdena idrottspsykologi, kost och mediaträning. Vi var 64 spelare indelade i fyra lag som alla hade en egen tränare medan förbundskapetenen (Tomas Turesson) rörde sig mellan lagen och pratade med tränarna. Det kändes bra att köra igång med en landslagssamling efter att haft två veckors uppehåll.

Hur gick det för dig?

– Vi spelade två stycken internmatcher och mitt lag vann ingen av dem så det var tufft resultatmässigt, men vi presterade bra ändå och förde spelet. För min egen del upplevde jag att jag tog mig an min roll bra. Jag var winger (ytterposition på mittfältet) i första matchen i en 3-5-2 formation och sedan spelade jag på innermittfältet i andra matchen, något som jag inte gjort sedan jag var 13 år, och då var det inte i en offensiv roll. Att vara winger passar mig bra, det var omväxlande och kul att prova på. Det blir mer fokus på det offensiva med en startposition lite högre upp jämfört med när jag spelar ytterback i Djurgården. Mittfältsrollen i andra matchen krävde lite egenskaper och koll som jag inte är van vid. På mitten behövde jag orientera mig 360 grader, vilket inte riktigt behövs på kanten.

Vad är de största skillnaderna sett till träning och spel om du jämför landslaget med Djurgården?

– Svår fråga, men framför allt att det är kul och lärorikt att få träffa andra duktiga spelare i samma ålder från hela landet. I Djurgården är jag ett eller två år yngre än de andra spelarna vilken innebär lite större fysiska utmaningar. Det blir lite skillnad i fysik när man spelar mot jämnåriga som i landslaget, men det är fortfarande tufft när det är på den nivån.

När är nästa planerade samling för landslaget?

– Det är två samlingar under hösten – först en fyrnationsturnering och sedan en dubbellandskamp. Totalt kommer 38 spelare att bli kallade till båda dessa tillfällen och jag hoppas givetvis att jag är en av dem.

Den här veckan spelar du Gothia Cups Elite Trophy, hur är det?

– Det är häftigt, jag har aldrig spelat Gothia Cup tidigare och är glad att få se och uppleva turneringen. Det är världens största ungdomsturnering och i Elits Trophy är det bara bra lag med. Vi får flera internationella matcher, vilket är lärorikt, men också möta några av de starkaste lagen i Sverige i vår ålder.

Attachment

yonis
l