Kommande motståndare: FC Mariupol

Aleksandr Babych

Precis som Djurgården har FC Mariupol, torsdagens ukrainska motståndarlag i kvalet till Europa League, tätt mellan matcherna för närvarande. I söndagens ligapremiär blev det en tung förlust, 1-2, borta mot FC Zaria.

– Jag förstår inte hur matchen kunde spelas klockan två på eftermiddagen. Det var ren idioti med tanke på solen och värmen, dundrade Mariupols lagkapten och målvakt Rustam Khudzhamov strax efter slutsignalen.

Det började bra med ett tidigt ledningsmål genom Shakhtar Donetsk-lånet Vyacheslav Churko, men med två mål i andra halvlek, det andra så sent som i den 85:e minuten, tog Zaria hand om alla tre poäng. 35-årige Rustam Khudzhamov räknar med en ny svår uppgift på Tele2 Arena på torsdag.

– Spelschemat är tufft men det är något som vi måste klara av. Vi får bita ihop och arbeta. Vi möter ett lag som en har en del bra spelare, vilket framför allt märks i snabba anfall. Vi ska se matcher med Djurgården på video och studera deras styrkor och svagheter.

Mariupols tränare Aleksandr Babych var inte heller nöjd med avsparkstiden för söndagens match.

– Jag vet inte hur man har tänkt där, men som väntat blev det inget vidare spel i hettan. Vi uppträde väldigt organiserat i första halvlek men i den andra började vi göra individuella misstag. Zarias mål är egentligen resultatet av situationer som vi skapar åt dem i stället för att spela säkert. Det är något får man räkna med, vi vinner och förlorar som ett lag, men samtidigt måste våra unga spelare göra färre misstag om de vill fortsätta att utvecklas.

Aleksandr Babych (bilden ovan) har respekt för Djurgården men hoppas att hans spelare ska kunna överraska på Tele2 Arena.

– Det är första gången som vi spelar i Europa League och vi är väl medvetna om att alla motståndare kommer att innebära en svår prövning för oss. Nu vet jag inte så mycket mer om Djurgården än att laget kom trea i Allsvenskan förra året. Jag har aldrig varit i Sverige tidigare och jag kan heller inte minnas några matcher mot svenskt motstånd.

Lagom till matchen lär han emellertid veta betydligt mer då han är noga i sin scouting av kommande kombattanter.

– Med dagens moderna teknik är det möjligt att studera ett lag in i minsta detalj och skaffa sig väldigt mycket information, säger Babych.

Maroupol-tränaren nämner Östersunds framfart i Euro Leage förra säsongen som en inspirationskälla.

– Svenskarna överraskade alla så varför skulle inte vi kunna överraska svenskar på samma sätt?

Vid en närmare titt på truppen ser man att söndagens målskytt Vyacheslav Churko är långt ifrån den enda Marupol-spelaren som är inlånad från Shakhtar Donetsk. Ytterligare nio (!) namn i styrkan tillhör den betydligt större Donetsk-klubben. Stommen i laget består förutom nämnde målvakten och lagkaptenen Rustam Khudzhamov av den rutinerade anfallaren Ruslan Fomin med samma tröjnummer som födelseår (86) och den egna produkten Dmytro Myshnyov som opererar på mittfältet. Även mittfältskollegan Ihor Tyschenko har en längre historia i FC Mariupol då han gör sina andra sejour i klubben.

Mittfältaren/ytterbacken Besir Demiri är en av lagets två utländska spelare och har meriter från spel i Makedoniens A-landslag. Den kamerunske försvararen Joyskim Dawa har fåt mer begränsad speltid och fanns heller inte med i söndagens ligapremiär.

Biljetter till torsdagens match på Tele2 Arena köper du här (länk).

 

 

Attachment

Aleksandr Babych
l