Erik Johansson klar för DIF

Djurgården fyller på truppen med en tung prestigevärvning inför den allsvenska omstarten. Den landslagsmeriterade mittbacken Erik Johansson lämnar FC Köpenhamn för spel med Djurgården i 4,5 år – ett val som kändes helt rätt, enligt den 29-årige försvararen.
– Det är en fantastisk känsla att få det här på plats och en stor ära att få spela för Djurgården. Vi har jobbat på att få till det här jag, Bosse Andersson och Ståle Solbakken (tränare i FC Köpenhamn) och jag är väldigt glad att vi har löst det, säger Erik som påbörjade tankeprocessen tidigare under våren.
– Det har varit en del personliga frågor utanför fotbollen som har varit viktigt att ta med i beaktandet. Så att få komma till en anrik förening som Djurgården och få fortsätta att utvecklas som fotbollsspelare har varit en perfekt lösning för mig.

Stockholm var en nyckelfaktor i sammanhanget med tanke på familjen och att valet i 08-området föll på DIF kändes självklart för Erik. Några tydliga kopplingar fanns inte med tanke på bakgrunden i Falkenberg men en del roliga samband går ändå att hitta.
– Jag lyssnade på Coca Carola som liten och vi spelade ofta Gul Röd Blå-låten. Då var jag 12-13 år samtidigt som jag spelade fotboll i Falkenberg och vi brukade faktiskt lyssna på den på väg till bortamatcher. Ett roligt minne och en liten koppling men annars har jag ingen stor koppling till Djurgården. Mina släktingar i Åkersberga som håller på Djurgården är väl den enda i övrigt och de är självklart väldigt glada över mitt val.

”Jag älskar att ha trycket på mig att vi ska vinna varje match.”

Eriks fotbollsfostran skedde som sagt i Falkenbergs FF där han spelade fram till den hösten 2011 då han gick vidare till GAIS. Från Göteborg gick sedan fotbollsresan vidare till Malmö FF som erbjöd ett fyraårskontrakt 2013. Men utlandsintressen dök snabbt upp och Gent blev nästa klubbadress.
– Jag flyttade från Malmö till Belgien och var där i sex månader. Men det blev lite snett där och det passade inte riktigt mig. Sedan kom Köpenhamn och haffade mig i vinterövergången 2016 och efter det har min kurva gått rakt uppåt. Det har varit en skön utveckling i FCK och jag har fått mycket förtroende från tränare och spelare vilket har gjort mig till en mycket bättre spelare än jag var när jag spelade i Sverige.

Trots det är Erik noga med att poängtera att han ständigt letar efter nya utvecklingsområden som spelare.
– Det måste man, annars ska man sluta med fotbollen. Känner du att du inte vill eller kan utvecklas så är det dags att steppa tillbaka. Jag vet att jag har nivåer att nå dit jag siktar och det är kul att kunna få bli sporrad till det av andra spelare i Djurgården, konstaterar Erik som även sporras hårt av pressen som alltid råder i en stor förening
– Jag älskar att ha trycket på mig att vi ska vinna varje match. Jag tror att alla fotbollsspelare på den här nivån behöver det trycket, det är en skön känsla.

Meriterna till trots, med spel i både Champions League och svenska landslaget på sitt cv, kommer ändå Erik till ett DIF med en mycket namnkunnig uppsättning spelare i mittförsvaret. Jonas Olsson känner Erik sedan tidigare och han vet också att det är en stark uppsättning övriga mittbackar som slåss om platserna i den centrala defensiven.
– Det är stor konkurrens med många bra mittbackar och försvarare i den här truppen men det är bara sporrande. Sånt blir jag bara taggad av och nu vill jag komma hit och visa vad jag kan och göra allt för att spela. I slutändan handlar det ju om att vi ska vinna matcher, berättar Erik som känner ett stort sug efter att spela fotboll och hann spela de fem sista matcherna i ligan med FCK efter en tidigare skadeperiod.
– Det kändes riktigt bra och jag fick mycket lovord från tränaren som sa att jag såg starkare ut än han sett mig innan. Det är inte så konstigt för jag har tränat hårt under den här skadeperioden på 7-8 månader då jag varit utanför. Jag känner mig starkare, snabbare och är en bättre version av mig själv än jag var tidigare och det visade sig på planen också.

”Ambitionen är att alltid vinna och det kommer jag att arbeta för varje dag ute på Kaknäs”

Vid sidan av planen kopplar dock Erik ofta om till ett annat mindset där fotbollen får vila till förmån för andra saker som musik, film, mode etc. Rätt långt ifrån den klassiska fotbollsnörden med andra ord.
– Ja, det kan man knappast kalla mig. Jag ser ju en del fotboll i utbildningssyfte när det gäller motståndarlag ock liknande men det är inte ofta som jag sätter mig och ser en fotbollsmatch för nöjes skull. Då har jag lite andra saker utanför fotbollen som jag väljer att fokusera på. Det avlastar min hjärna från fotbollen och får mig att ladda om.

En avslappnad attityd till fotbollslivet som även märks i valet av tröjnummer.
– Bosse frågade om jag ville ha 21 så då sa jag att det blir bra, jag hade 21 i Malmö så det var kanske därför han frågade. Men nummer har aldrig betytt något speciellt för mig.

Kontraktet är 4,5 år långt och Erik avslutar med att summera ambitionen under de kommande åren i den blårandiga tröjan.
– Mitt fokus ligger helt på att vinna matcher för att gå så långt vi bara kan med den här föreningen och i förlängningen ska det leda till att vinna titlar så klart. För min personliga del handlar det om att min prestation ska vara så bra som möjligt och hur långt det hjälper oss återstår att se. Men ambitionen är som sagt att alltid vinna och det kommer jag att arbeta för varje dag ute på Kaknäs och under match, avslutar Erik.

En annan som arbetat hårt för att få affären i hamn är sportchef Bosse Andersson som rekryterat en premiumspelare som borgar för långsiktig stabilitet i backlinjen. En process som tog sin början för en dryg månad sedan.
– Jag känner Ståle Solbakken rätt bra och han kontaktade mig för ett samtal i Stockholm i mitten av maj. Han redogjorde för Eriks situation där han ville bo i Stockholm och vi diskuterade en lösning. Det är klart att Ståle inte var nöjd med att förlora en av sina bästa spelare i laget men någonstans fanns en förståelse för Eriks situation. Då inleddes en diskussion med FCK, även om det kanske inte var en spelare i den positionen som vi akut var i störst behov av. Med tiden hittade vi en lösning mellan alla parter, där alla fick vara med och bjuda till, och samtidigt är det så att vi ska driva en verksamhet på lång sikt – där det här är en optimal långsiktig lösning för Djurgården att Erik Johansson kommer hit och skriver på ett långt kontrakt. Han kommer att vara en väldigt viktig framtida spelare i Djurgården eftersom vi har som mål att vara med och slåss där uppe och då kan man inte tacka nej till en spelare av Eriks kaliber. Vi har skaffat oss en stark position genom att Felix Beijmo lämnade och vi hade möjlighet att göra det här. Erik har gjort ett superintryck och han har väldigt höga ambitioner så jag är väldigt stolt över att vi har fått det här i mål, berättar Bosse.

Spelklar för Allsvenskan blir Erik Johansson när transferfönstret öppnar den 15 juli och hur han kommer att matchas återstår att se, enligt Bosse.
– Fotbollsmatcher handlar till stor del om att hålla tätt bakåt och i numerären är vi i inte så många i backlinjen just nu. Däremot har vi många naturliga mittbackar men vi har flera stycken som också klarar av att spela ytterback. Hur man sedan ställer upp och hittar rätt balans är upp till Özcan att göra för att se till att vi vinner fotbollsmatcher.

Fakta Erik Johansson

Position: Försvarare
Född: 30 december 1988
Längd: 192 cm
Tidigare klubbar: Falkenbergs FF, Gais, Malmö FF, Gent, FC Köpenhamn
Landskamper: 12 A-lagsmatcher för Sverige

Attachment

l