Filippa in i hetluften

Filippa Pettersson fyller 18 år i sommar och tillhör från och med 2017 Djurgårdens damlag efter att tidigare ha huserat i F19-laget under ett par säsonger. Vi tog ett snack med henne för att pejla läget inför damernas stundande seriestart.

Hej Filippa! Du blev nyligen uppflyttad till A-laget, hur är det?
– Det känns verkligen superkul! Självklart så är det högre kvalitet och nivå än vad jag är van vid sedan tidigare, det är stor skillnad på många områden. Samtidigt tror jag att detta är jättebra för min egen personliga utveckling och att det var helt rätt tidpunkt för mig att bli uppflyttad. Det känns bara bra!

Hur har det gått för dig hittills?
– Det har gått helt enligt plan, tycker jag. Jag har fått starta ett par matcher och även gjort ett par inhopp. Eftersom det är mitt första år på seniornivå räknar jag inte riktigt med att vara ordinarie. Jag ser det mer som att jag får chansen att befinna mig i en träningsmiljö av hög klass som kommer att hjälpa mig i min utveckling. Självklart hoppas jag på att ta en ordinarie plats i laget, men jag är nog inte där riktigt än.

Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan junior- och seniorfotboll?
– Rent fotbollsmässigt är det kanske inte alltid så stor skillnad, men däremot är det helt klart så att tempot är mycket högre på seniornivå. Du behöver vara mycket mer förberedd, du får inte alls samma tid på dig som du kanske är van vid från juniorfotbollen. Man behöver veta vad man ska göra med bollen nästan innan man får den, känns det som. Det är också mycket hårdare och tuffare rent fysiskt, så det är definitivt ett stort steg att gå från junior till senior. Det gäller att se det som en utmaning!

Du går ju fortfarande i gymnasiet, hur fungerar det att kombinera fotboll och studier?
– För mig funkar det helt ok. Jag går på en så kallad NIU-skola, alltså en Nationell idrottsutbildning. Där har man stor förståelse för det idrottande man gör utanför skolans ramar, om man till exempel missar någon av del av skolarbetet så får man god hjälp med att ta igen det vid ett senare tillfälle. Det är klart att det blir en del resande fram och tillbaka, men det är inget problem för mig. Jag bor i Tyresö och går på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge, så jag är van att pendla. Att åka direkt från skolan till träningarna är jag också van vid!

Hur har försäsongen sett ut för dig och för resten av laget?
– Jag tycker som sagt att det har gått bra för mig hittills, jag är nöjd med vad jag har presterat under min första tid i A-laget. För laget har det varit lite upp och ner, med blandade resultat. Vi har spelat ett par bra matcher där jag tycker att vi gör precis det vi ska och uppträder på ett bra sätt, men i vissa matcher har vi i mina ögon inte riktigt presterat på den nivå som vi borde gjort. Kanske handlar det lite om inställning och kanske också lite om underskattning av motståndarna, det är svårt att säga. Men när serien drar igång gäller det att lägga undan sådana tankar och verkligen gå för fullt!

Laget har en ny tränare också i Joel Riddez, hur är det att samarbeta med honom?
– Jag tycker att Joel har fått ihop gruppen på ett mycket bra sätt. Han är tydlig med vad han vill och hur han vill att vi ska spela, det ger oss spelare en trygghet och en bra grund att stå på. Jag upplever också att det finns ett gott samarbete mellan ledarstaben och spelartruppen. Vi har ofta bra konversationer och diskussioner där vi gemensamt försöker hitta lösningar på eventuella problem. Joel är också bra på att se varje spelare – det kanske låter lite som en klyscha, men det gäller att som ledare faktiskt komma ihåg att göra det också. Det är viktigt att en ledare stämmer av läget kontinuerligt med individerna i gruppen, det är ett sätt att visa förtroende för spelarna. Det gör Joel bra!

Det börjar äntligen närma sig seriestart för Damallsvenskan, hur känns det?
– Det ska verkligen bli skitkul! Att seriespelet börjar är det man har drömt om och tränat för hela försäsongen, så nu ska det bli skönt att det drar igång på allvar. Jag tycker att vi har en bra känsla i gruppen och det känns som att vi är väl förberedda. Sen vet man ju aldrig i förväg hur långt det arbete man har lagt ner räcker, men känslan är som sagt positiv. Jag ser verkligen fram emot att få spela på Stadion under året!

Söndagen den 16 april premiärspelar Djurgårdens damer på bortaplan mot Piteå. Hemmapremiären på Stockholms Stadion sker endast tre dagar senare, onsdagen den 19 april klockan 19.00 då DIF tar emot Rosengård. Kom gärna dit och stötta tjejerna!

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l