Förlust i hemmapremiären


Foto: Bildbyrån

Hemmapremiären i Damallsvenskan 2017 mot FC Rosengård slutade med förlust. Ett hårt kämpande Djurgården lyckades inte rubba ett spelskickligt Rosengård, trots ett inklackat ledningsmål.

Hemmapremiären sparkades igång i vackert skymningsljus, och det var ett hungrigt Djurgården som tog emot stjärnlaget FC Rosengård på Stockholms Stadion. Rosengård kommer till Stockholm efter att ha pangat in 7 mål mot Kvarnsveden i Damallsvenskans första omgång, men även Djurgården stod för en stor bedrift när de besegrade svåra Piteå på bortaplan med 1-0.

Fortfarande färskt i minnet är även en av förra säsongens stora höjdpunkter, bortamatchen mot Rosengård som slutade 2-2. Förväntningar på att Djurgården återigen var redo att ge Rosengård en riktig match var inte fel att ha.

Under matchens inledande minuter fick Djurgården visa upp defensiv disciplin när Rosengård satte ett hårt tryck. Ett välorganiserat hemmalag stod emot bra och lyckades så småningom flytta upp spelet. Med ett växande mod lyckades Djurgården förvalta de bollar de fick tag på väl, och i 10:e minuten fick publiken jubla när Tempest-Marie Norlin klackade in 1-0 på hörna!

Kort därefter fanns energi i laget för att dundra in ännu ett mål, men en avblåsning för offside stod i vägen. Istället var det Rosengård som fick en snabb replik och kvitterade i 13:e minuten. Målet bedömdes som självmål efter flipperspel i straffområdet.

Första kvarten bjöd på hög intensitet där Rosengård hade övertaget över ett Djurgården som fick jobba hårt för att stabilisera matchen. Farligheter uppstod när Rosengård fick stora ytor, men några klarare målchanser än ett skott metern över mål gavs inte till besökarna.

Ett modigt Djurgården kändes inte långt ifrån ett ledningsmål under en bra period mitt i första halvlek. Norlin kom sånär fri när hon försökte vända förbi Anita Asante. Djurgården fick sedan dubbelhörna efter att Schmidt hotat Rosengårds defensiv, och en slitande Hanna Lundqvist bidrog till Djurgårdens fjärde hörna efter 33 spelade minuter. Samtliga hörnor är riktigt bra slagna, och det var inte långt ifrån mål när Rosengårds målvakt Musovic vid ett tillfälle inte lyckades greppa bollen.

Djurgårdens offensiva spel inspirerade publiken och en härlig läktarsång bröt ut på den välfyllda läktaren. När storspelande Gunnarsdottir i Djurgårdsmålet radade upp ett gäng kanonräddningar strax innan halvtid höjdes temperaturen ytterligare.

Lagen gick in i halvtidsvila med 1-1. Ett rättvist resultat efter att Djurgården har uppträtt välorganiserat mot Rosengårds stora spelövertag och skicklighet. Dessvärre dröjde det bara några minuter på andra halvlek innan Rosengård tog ledningen efter mål av Ella Masar. Efter målet sänktes tempot något, i alla fall om man jämför med den mycket underhållande första halvleken. Djurgården fortsatte kämpa hårt men Rosengård höll skickligt i bollen. I 81:a minuten ökade gästerna på sin ledning med 3-1 via Landeka, och den återstående tiden räckte tyvärr inte till för Djurgården. En outtröttlig Johanna Rytting Kaneryd ruschade fram på vänsterkanten gång efter gång och fick i slutminuten till ett glödhett läge som dessvärre täcktes ut av en motståndare. När domaren blåste av matchen efter 93 spelade minuter skrevs resultatet förlust med 1-3.

Djurgårdens tränare Joel Riddez tar dock med sig positiva saker inför fortsättningen.

”Det är klart man är besviken, men samtidigt tycker jag att vi står upp bra mot ett lag som kanske är Sveriges bästa. Det kändes inte som att det var så långt borta, så vi tar med oss bra grejer efter den här matchen. Det är lite synd att de får ett så tidigt kvitteringsmål, men jag tycker att vi gör mycket rätt saker på plan och ger oss själva chansen. Nu får vi ladda om och gnugga på några detaljer inför nästa match.” – Joel Riddez

Nästa match spelas borta mot fjolårets mästare Linköping den 30 april klockan 16.00. Nästa hemmamatch på Stockholms Stadion spelas 6 maj klockan 16.00, och då kommer Kvarnsvedens IK på besök. Varmt välkommen!

Djurgården – FC Rosengård 1-3 (1-1)
1-0 Tempest-Marie Norlin (10)
1-1 Självmål (13)
1-2 Ella Masàr (49)
1-3 Iva Landeka (81)

Varningar DIF: Tempest-Marie Norlin

Domare:  Pernilla Larsson, Trollhättan

Startelva (4-4-1-1):

Gudbjörg Gunnarsdottir
Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir
Hanna Lundqvist (65), Katrin Schmidt, Annika Kukkonen (83), Johanna Rytting Kaneryd
Mia Jalkerud
Tempest-Marie Norlin

Avbytare: Petra Kümin, Sheila van den Bulk, Sandra Lindkvist, Katrin Schmidt, Michelle Wörner (83), Patrycja Jerzak
Madeleine Stegius (65), Alexandra Höglund

Frånvarande:  Filippa Pettersson (stukad fot), Lisa Moazzeni (knä), Elin Borg, Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)


Nästa match är borta mot Linköpings FC söndagen den 30 april klockan 16.00 på Arena Linköping.

Nästa hemmamatch är mot Kvarnsvedens IK lördagen den 6 maj klockan 16.00 på Stadion.
Matchen föregås av Stadiongirot. Deltagare i Stadiongirot har fri entré till matchen mot uppvisande av sitt startnummer. Läs mer om Stadiongirot här.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l