Förlust mot LB07

Djurgården fick inga poäng i bortamatchen mot LB07. Nykomlingarna gick segrande ur Damallsvenskan sjätte omgång efter ett drömmål, och mot ett Djurgården som har fortsatt svårt att komma till avslut.

Djurgården kom till lördagens tidigaste avspark i Damallsvenskans sjätte omgång med en startelva som skiljde sig från den senaste matchen. De största utropstecknen var att Petra Kümin tog plats mellan stolparna för sin första allsvenska start i karriären, och att Filippa Pettersson begick samma debut när hon tog plats på mittfältet.

Djurgården tog kommandot direkt och efter åtta minuter fick DIF sin första farliga chans på ett vobbligt inlägg som LB07:s målvakt hade problem med. LB07 tilläts inte få känna på bollen särskilt mycket, utan det var Djurgården som fortsatte nöta fram mot mål. Hallbera Gisladotter stod för ett par bra inlägg, och Johanna Rytting Kaneryds bollkontroll var på topp när hon lyckas avancera in i straffområdet men som under tidigare matcher är det i avslutsfasen som det fallerar.

Halvleken fortsatte med ett Djurgården som var både starkare och snabbare än motståndarna, men trots det hamnade Djurgården i underläge i 37:e minuten när LB07 gjorde 1-0 efter en hörna. I andra halvlek var det ett något skakigare Djurgården vi såg på plan och efter misskommunikation i samband med en fast situation försökte LB07 lobba in bollen i mål från mittcirkeln då Kümin stod långt ute.

I 54:e minuten kom nästa bakslag. LB07:s Pedersen kom i skottläge långt utifrån och fick till en drömträff. Djurgården i underläge med 2-0 trots stort spelövertag. I 58:e minuten fick Djurgården en hörna som hade kunnat bli en reducering då Kim Sundlöv nådde högst, men de heta chanserna uteblev och Djurgården lyckades inte behålla sin dominans från första halvlek.

I 76:e minuten tändes dock hoppet igen när Tempest-Marie Norlin, inbytt i början av andra halvlek, lurade bort sin försvarare efter en tempohöjning och passade bollen till Mia Jalkerud i boxen. Jalkerud stod felvänd men vände snabbt och stänkte in bollen i mål utan att varken försvarare eller målvakt hade något att säga till om. Ett bra spelmål av Djurgården och en viktig reducering.

Djurgården fick lite momentum i efterföljande minuter, men främst var det ett stabilt LB07 som inte darrade på positionerna utan taktiskt höll DIF borta. Ställningen 2-1 kvarstod tills domaren sätter pipan i munnen och blåser av. Djurgården fick ytterligare en tung förlust på kontot. Chans till revansch kommer dock redan på torsdag när laget åker till Vittsjö för ännu en bortamatch.

Efter det väntar en supervecka på Stockholms Stadion där Linköping först kommer på besök lördagen den 28:e maj för semifinal i Svenska Cupen, och sedan Eskilstuna den 31:a maj för Damallsvenskans åttonde omgång.

LB07 – Djurgården 2-1 (1-0)

1-0 Michaela Johnsson (38)
2-0 Cecilia Pedersen (54)
2-1 Mia Jalkerud (76)

Varningar DIF: Inga

Domare: Sara Persson

Startelva (4-4-1-1):

Petra Kümin

Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir

Hanna Lundqvist, Filippa Pettersson, Annika Kukkonen, Johanna Rytting Kaneryd

Katrin Schmidt

Mia Jalkerud

Avbytare: Gudbjörg Gunnarsdottir, Sandra Lindkvist (60), Alexandra Höglund (73), Tempest-Marie Norlin (46), Michelle Wörner, Madeleine Stegius

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Sheila van den Bulk (arm), Lisa Moazzeni (knä), Elin Borg, Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)


Nästa match är borta mot Vittsjö torsdagen den 25 maj klockan 14.00 på Vittsjö IP.

Nästa hemmamatch är semifinalen i Svenska Cupen mot Linköpings FC söndagen den 28 maj klockan 16.00 på Stadion.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

l