Förlust trots stark insats mot Linköping

Foto: Johan Sahlén

Djurgården var oerhört nära att knipa en poäng mot Linköping men de regerande mästarna lät sig inte bli slagna under söndagseftermiddagen. Linköping lyckades till slut få hål på Djurgårdens defensiv och plocka ytterligare en seger i Damallsvenskan.

Linköping tog kommandot redan i inledningen av matchen men Djurgården släppte in till särskilt många chanser utan uppträdde välorganiserat i defensiven och hade en lyckosam taktik när de fick tag på bollen. Med Rytting Kaneryd och Norlin på varsin kant på mittfältet och ett anfallspar i form av Jalkerud och Stegius lyckades Djurgården skapa flera farliga kontringsmöjligheter. Mia Jalkerud visade sin kanske främsta kvalitet som anfallare när hon i början av matchen nosade upp en målchans i straffområdet, ställde sig på rätt ställe och sånär lyckades peta in bollen i mål. Trots ett motstånd i form av stjärnspäckade Linköping kunde Djurgården visa upp sin anfallsglada spelfilosofi.

I mitten av halvleken hade Djurgården sin bästa period i matchen när laget rullade boll spektakulärt bra och sånär lurade upp Linköpings försvar på läktaren med ett snabbt kortpassningsspel och vassa djupledsbollar.

Hemmalaget höll dock i trådarna under större delen av halvleken och stod även dem för en del vassa chanser men Gunnarsdottir i Djurgårdsmålet spelade fantastiskt bra och såg flera gånger till att hålla målprotokollet rent, bland annat med hjälp av en fotparad. Linköping radade upp en drös fasta situationer men lyckades inte förvalta dem särskilt bra. Hotet kom i första hand från en snabb Lina Hurtig på vänsterkanten, som flera gånger om kom förbi sin back och måttade inlägg på sina lagkamrater.

Efter 40 minuter fick Djurgården ett superläge när Rytting Kaneryd dirigerade upp ett anfall som via Schmidt satte Jalkerud fri. Jalkerud kom förbi sin spelare och spelade in bollen framför mål där Tempest-Marie Norlin fanns i ett bra läge, men skottet täcktes. Ett fint anfall av Djurgården som visade att de vågar gå upp med mycket folk i offensiven även mot lag som Linköping.

I halvtid var ställningen 0-0. Djurgårdens kampvilja att hålla tätt stod över Linköpings ständiga attacker.

Andra halvlek började med ett Linköping som återigen tog tag i taktpinnen och spelade sig till ett läge som Gunnarsdottir räddade med en orädd framrusning. Spelet pendlade sedan över till Djurgården som via en snabb, pigg och stark Johanna Rytting Kaneryd drev fram bollen i anfall. Alexandra Höglund blev serverad med ett skottläge långt utifrån men valde att spela istället för att skjuta. Ett par minuter senare spelade Djurgården återigen upp till anfall men kom inte heller denna gång till avslut.

I 61:a minuten genomförde Djurgården ett dubbelbyte där Rytting Kaneryd och Stegius fick kliva av i förmån för Michelle Wörner och Hanna Lundqvist. Bytet innebar att Tempest-Marie Norlin klev upp som spets framför Mia Jalkerud.

Det dröjde 73 minuter innan Linköping fick utdelning på sitt spelövertag. Landslagsbacken Jessica Samuelsson hade för dagen tagit plats i anfallet för Linköping och kunde peta in bollen i mål bakom en chanslös Gunnarsdottir.

Efter ledningsmålet täpptes spelet igen något. Djurgården försökte jaga en kvittering men hade svårt att få till någon het chans. Istället fortsatte Linköping rada upp målchanser. I 80:e minuten fick Almqvist till ett skott som Gunnarsdottir släppte retur på men sedan lyckades hålla i. När matchklockan närmade sig full tid fick Hanna Lundqvist till ett stenhårt skott som mycket väl hade kunnat bli farligt om inte Linköpingsbacken Arnth stått i vägen och stoppat bollen med ansiktet. En omtöcknad Arnth leddes ut från plan men var snabbt inne igen. I 89:e minuten spelade Djurgården upp bollen i ett inlägg som enkelt såg ut att röjas undan av Linköping, men Arnth var olycksfågel igen och hennes nick till egen målvakt blev helt fel och istället för att lägga ner bollen till Andersson i Linköpingsburen rullade bollen in i mål. Ett av de konstigaste självmålen Damallsvenskan har skådat, men likväl 1-1 och kvitterat för Djurgården!

I situationen efter fortsatte dock matchens märkligaste minuter. Djurgården missade i markering när Samuelsson återigen fanns fri och kunde näta för Linköping. Oerhört surt, men 2-1 var ett faktum. Tre tilläggsminuter följde men Djurgården mäktade inte med något mer anfall. Linköping vannmatchen efter två mål av landslagsspelaren Jessica Samuelsson.

Linköpings FC – Djurgården 2-1 (0-0)
1-0 Jessica Samuelsson (73)
1-1 Självmål (89)
2-1 Jessica Samuelsson (90+1)

Varningar DIF: Inga

Domare: Laura Rapp, Årsta

Startelva (4-4-1-1):

Gudbjörg Gunnarsdottir
Sheila van den Bulk (77), Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir
Tempest-Marie Norlin, Alexandra Höglund, Katrin Schmidt, Johanna Rytting Kaneryd (61)
Madeleine Stegius (61)
Mia Jalkerud

Avbytare: Petra Kümin, Freja Hellenberg (77), Sandra Lindkvist, Annika Kukkonen, Michelle Wörner (61), Hanna Lundqvist (61)

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Filippa Pettersson, Lisa Moazzeni (knä), Elin Borg, Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)


Nästa match är hemma mot Kvarnsvedens IK lördagen den 6 maj klockan 16.00 på Stadion.
Matchen föregås av Stadiongirot. Deltagare i Stadiongirot har fri entré till matchen mot uppvisande av sitt startnummer. Läs mer om Stadiongirot här.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l