Formkurvan pekar uppåt för Daniel Berntsen

160204 Djurgårdens Daniel Berntsen under en träningsmatch i fotboll mellan Djurgården och Steaua Bukarest den 04 februari 2016 i Antalya. Foto: Alex Nicodim / BILDBYRÅN

Förväntningarna var höga på Daniel Berntsen när han kom till Djurgården från Rosenborg  förra året och även om den norske yttermittfältaren samlade ihop tolv poäng i tävlingsmatcherna (sju mål och fem assist) kändes det som att det fanns ytterligare lite mer att hämta. I år har Berntsen inlett säsongen starkt och med några extra kilo muskler plus ett drömmål mot Steaua Bukarest i bagaget är ”Berra” optimistisk inför säsongen och den kommande första hemmamatchen mot Ålesund:
– Det känns som att det har varit en bra start på året så det är bara att hoppas att det fortsätter så här, konstaterar han.

Under försäsongen har det känts som att du utmanar mer på din kant nu än under förra året. Håller du med om det?
– Ja, det stämmer nog och det handlar mycket om beslut. Jag var ny i fjol och hade inte lirat en hel säsong på tre år, så det tog tid att komma in i det. Men nu känns det bra och det är bara att fortsätta på den vägen.

Är du rent av kvickare i år?
– Jag tror inte det men det handlar om att fatta beslutet tidigt, att det är det här som jag ska gå för. Sen får det bli som det blir, men det är viktigt att inte tveka det minsta.

160208 Djurgårdens Daniel Berntsen under en träningsmatch i fotboll mellan Djurgården och Odense den 08 februari 2016 i Side. Foto: Alex Nicodim / BILDBYRÅN

Det har varit mycket snack om dina extra kilon med muskler som du lagt på dig, kan det ha bidragit?
– Ja, det är kul att det syns, haha. Men det har varit till hjälp på planen tycker jag och jag ska försöka öka på några kilo till framöver.

Vad kan vara en rimlig poängskörd för dig i årets Allsvenska?
– Det är alltid svårt att svara på en sån fråga men min egen målsättning är att komma upp i minst 15 poäng utan att se till specifikt antal mål eller assist. Blir det mindre än så skiter jag i det så länge vi vinner matcherna, men det är bra att ha ett mål att sträva mot.

En 50-procentig ökning om man jämför med förra året i så fall…
– Ja, det blev tio poäng i Allsvenskan med sex mål och fyra assist förra året och ett par till i Svenska Cupen så det är bara att bygga vidare därifrån och se till att framför allt göra fler assist i år.

…och om du nu ett par månader in i försäsongen funderar på målsättningen för hela laget?
– En bättre placering än i fjol står kvar som målsättning. Vi hade några onödiga poängtapp mot till exempel AIK borta och Åtvidaberg hemma förra året och där måste vi vara stabilare i år och ha jämnare prestationer. Det får inte bli några svackor.

151001 Djurgårdens Daniel Berntsen under Djurgårdens fotbollsträning den 1 oktober 2015 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Det har varit lite rörelse i truppen på sistone. Hur tycker du att gruppen känns i nuläget?
– Ja, det har ju hänt en del. Kerim blev skadad men Haris är ju på väg tillbaka snart och det känns fortfarande väldigt bra i gruppen. Det är ju en del nytt folk nu men det är bra killar allihopa så det kommer bara att påverka positivt.

Hur ser du på konkurrensen om yttermittfältsplatserna i laget med tanke på att både Haris och Kerim är borta från spel?
– Man är aldrig säker i ett fotbollslag och allt man kan göra är att vara så bra som möjligt på träningarna. Så det är inget jag funderar på.

Du gjorde ett vackert frisparksmål hemma mot Halmstad 2015. Kommer du att ta dem i år också?
– Jag får krångla lite med Elliot (Käck) om den saken, haha. Han satte ju många i fjol så det blir en intressant diskussion.

Som norrman borde du ha god koll på vår kommande motståndare Ålesund?
– De har bytt tränare och haft en ganska stor omsättning på spelare. Förra året hade de det tufft men tog sig upp i tabellen mot slutet. Men det är ett bra lag som spelar en anfallsinriktad fotboll vilket kan ge oss stora ytor där vi kan angripa. De har en bra forward i Leke James och så har de Björn-Helge Riise som har varit i Fulham och en del andra intressanta spelare så det är inget dåligt lag vi möter.

Vinner vi?
– Ja, det ska vi göra. Som sagt, ger de oss stora ytor när de tappar boll så ska vi kunna utnyttja det. Sen blir det kul att spela på Tele2 Arena också. Det är ju ett annat och snabbare underlag än det vi har haft nere i Turkiet och så verkar det ju bli bra med folk på läktarna också. Vi var ju bra på hemmaplan i fjol så vi får se till att fortsätta vara det i år, avslutar ”Berra”.

Attachment

l