Glödhete Gustav Engvall sänkte ÖSK med ett hattrick

Örebro-Djurgården 0-4 (0-2)

0-1 Gustav Engvall (11)
0-2 Gustav Engvall (45)
0-3 Gustav Engvall (52)
0-4 Kerim Mrabti (68)

Varningar DIF: Jacob Une Larsson
Domare: Magnus Lindgren
Publik: 9271
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson (Hansson, 46), Niklas Gunnarsson, Elliot Käck
Magnus Eriksson (k), Kevin Walker, Jesper Karlström, Othman El Kabir
Kerim Mrabti (Kadewere, 79), Gustav Engvall (Badji, 88)
Bänk: Tommi Vaiho, Jonathan Augustinsson, Marcus Hansson, Amadou Jawo, Tinotenda Kadewere, Aliou Badji, Haruna Garba.

Matchrapport:

Ett hattrick från Gustav Engvall och en mycket övertygande laginsats såg till att Örebro traditionsenligt besegrades på Behrn Arena. Siffrorna skrevs till slut till 4-0 vilket innebär att Djurgården kliver upp på andraplats i Allsvenskan.

Djurgården klev ut på ett Behrn Arena där blåränderna vunnit de fem senaste allsvenska mötena lagen emellan. Den här gången fick dock DIF klara sig utan avstängde Kim Källström men fick å andra sidan Othman El Kabir tillbaka in i laget samtidigt som Jesper Karlström klev ner centralt på mittfältet. På topp fanns även en viss Gustav Engvall med en påtaglig målhunger…

Djurgården anno 2017 har bjudit på underhållande fotboll och det var bra fart från början även denna gång där Elliot Käck inledde med att testa Oscar Jansson i ÖSK-kassen med ett fräsande vänsterskott. Utdelning på den fina starten kom också i 11:e minuten: Othman El Kabir hittade en djupledslöpande Kerim Mrabti som var skicklig i mottagningen innan han la upp bollen för Gustav Engvall. DIF-anfallaren var behärskad i avslutet och rullade kyligt in bollen bakom Jansson till de tillresta supportrarnas stora jubel.

Örebro hade svårt att få igång något eget spel men Maic Sema var farligt framme med en nick på ett högerinlägg och ett skott strax efter som Isaksson dock plockade säkert.

En självförtroendefylld Gustav Engvall fortsatte sedan att oroa ÖSK-försvaret med ett lurigt skott. Mer oro blev det även för Djurgårdens del när Jacob Une Larsson tvingades ut vid sidan av planen för behandling. Dock en för stunden framgångsrik sådan och Une kunde kliva ut igen och rensade förtjänstfullt tillsammans med Niklas Gunnarsson när Besara var mycket nära att springa igenom.

Strax efter det var det dags för Andreas Isaksson att visa att han är en klassmålvakt på Nordin Gerzics fina frispark. Bollen seglade mot högra krysset men Isak var där med en akrobatisk räddning.

Det tidigare frejdiga tempot blev upphackat av många dueller, avblåsningar och frisparkar och Örebro hade det mesta av spelet nu. En riktigt het målchans fick också ÖSK via Maic Sema som sköt utanför trots bra läge.

Desto bättre skottprecision fanns dock hos Gustav Engvall. I andra övertidsminuten av halvleken snodde Magnus Eriksson påpassligt åt sig bollen på högerkanten och hittade Engvall i boxen. Den blårandiga målmaskinen vände smart bort sin försvarare och stänkte in sitt andra mål för kvällen.

Ett psykologiskt viktigt mål – för att använda en sliten klyscha – och Gustav Engvall var nöjd med utdelningen och laginsatsen under de första fyrtiofem minuterna.
– Vi straffar dem ganska bra när vi kommer in i straffområdet och vi gör en okej första halvlek. Vi har kreativa spelare över hela banan, från backar till anfallare där vi hittar bra lösningar och kommer till många lägen, sa Gustav till C More i pausen.

Djurgården tvingades sedan till ett byte inför andra halvlek när Jacob Une Larsson fick kliva av och in kom Marcus Hansson och ersatte centralt. De pigga DIF-benen från första fanns där från start även nu och efter ett fint anfall kom Magnus Eriksson till ett farligt skottläge medan Engvall fortsatte att hota i djupled.

Utdelningen på den fina anfallsfotbollen skulle också komma och målskyttens namn var inte alltför otippat: Gustav Engvall tajmade löpningen perfekt och nicktouchade in Magnus Erikssons välavvägda inlägg till 3-0. Ett äkta hattrick från glödhete Engvall som blev flitigt omkramad av de jublande DIF-supportrarna på plats.

Både Eriksson och Engvall fortsatte kanonaden och det var bud på ett fjärde mål. ÖSK hade dock inte gett upp och Niklas Gunnarsson klev in som räddande ängel när han rensade bort Besaras nick på mållinjen.

Signifikativt för en kväll som var Djurgårdens hela vägen och i 69:e minuten kom också fyran. Jesper Karlström plockade elegant ner en andraboll efter hörna och drog iväg ett kanonskott som Kerim Mrabti styrde in via ändalykten.
– Den satt fint däruppe men den touchade ju Kerim. Vi hittade varandra direkt och fick ögonkontakt efter målet och vi båda började garva för vi förstod att den hade touchat Kerim, Han var på väg att börja fira men han märkte ju att det var en ganska bra träff av mig så han kom till mig och firade till slut, kommenterar ”Karlis” målet med ett garv.

Ett nytt baklängesmål för ÖSK i dubbel bemärkelse och game over på Behrn Arena. Den sista kvarten handlade mest om läktarsång och behagligt blårandigt bollrullande på väg mot trepoängarens inkasserande. Ett femte mål var inte heller långt borta när inhoppande Tino Kadewere sköt returen på Engvalls lobbförsök  decimetern utanför. Det fanns flera bud på femman mot slutet men den här kvällen fick DIF nöja sig med 4-0 vilket kändes helt okej ändå efter en mycket övertygande prestation.

Djurgården kliver därmed upp på andraplatsen i Allsvenskan – i en förvisso haltande tabell – och kvällens lagkapten Magnus Eriksson var förstås mycket nöjd med insatsen både för lagets och egen del.
– En bra Djurgårdsinsats och en ära att få vara kapten när vi spelar så här. Vi saknar lite spelare idag men det här säger en del om Djurgården 2017, en fantastiskt härlig grupp med bra fotbollsspelare så det ser lovande ut. Det är bara att fortsätta på det här spåret, sa ”Mange” efter matchen och mer härlig blårandig fotboll väntar.

Härnäst blir det hemmamatch mot IFK Göteborg och räkna med både fotbolls- och publikfest på Tele2 Arena när det blårandiga målmaskineriet drar igång på nytt. En match du garanterat inte vill missa.

Biljetter till matchen köper du här.

 

 

 

Attachment

Djurgården möter IFK Göteborg måndagen 15 maj 19:00 på Tele2 Arena
l