Gunnarsson segerskytt mot Frej

IK Frej – Djurgården 0-1 (0-0)

0-1 Niklas Gunnarsson (76)

Domare: Magnus Lindgren
Varningar DIF: Jonas Olsson, Jesper Karlström
Publik: 2512
Laget:
Andreas Isaksson
Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson
Haris Radetinac (Badji, 64), Jesper Karlström, Kevin Walker, Dzenis Kozica (Ring, 71)
Kerim Mrabti, Tina Kadewere (Ulvestad, 83)
Avbytare: Tommi Vaiho, Johan Andersson, Edward Chilufya, Hampus Finndell, Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Aliou Badji.

Matchrapport:

Det blev en väntad tight matchbild på Vikingavallen mot ett kompakt IK Frej men med kvarten kvar klev Niklas Gunnarsson fram som matchjälte och tryckte in segermålet.

Efter tennissiffrorna mot Degerfors senast väntade nytt Superettan-motstånd mot IK Frej i Svenska Cupens andra omgång. Konceptet att inte ändra ett vinnande lag tog Özcan Melkemichel fasta på och startelvan var oförändrad inför avsparken på ett soligt Vikingavallen.

Det såg ut att bli en kanonstart på matchen när Kerim Mrabti dunkade in bollen i nättaket redan efter 30 sekunder men assisterande domare hade flaggan uppe och målet dömdes bort för offside.

Djurgården fortsatte matchen i samma anda och öste på med intensiv offensiv där hemmaförsvaret fick jobba hårt för att freda sig. Frej kom knappt över på offensiv planhalva under första kvarten och DIF-bekantingarna Hansson, Ceesay och Glasberg fick jobba hårt mot sina tidigare lagkamrater.

Övertaget gav en hel del målchanser och Tinotenda Kadewere fick ett riktigt fint läge i 12:e minuten men avslutet med vänstern gick dessvärre en bra bit över. Kort därpå var Jesper Karlström helt fri på väg mot mål men var kanske lite väl osjälvisk när han valde att passa istället för att avsluta.

Med halva halvleken spelad var det fortfarande mållöst trots massivt DIF-övertag och en ny jättechans kom efter en fin hörna från Jonathan Augustinsson som var nära att styra i mål via en Frej-försvarare. Hemmalagets keeper Marko Atanackovic lyckades dock med visst besvär stoppa bollen på mållinjen.

Första hyfsade chansen för Frej kom med halvtimmen spelad men i övrigt var det fortsatt samma matchbild där Djurgården trummade på mot ett lågt och kompakt Frej-försvar. Men spelövertaget omsattes inte i riktigt heta chanser och samtidigt jobbade sig Frej in i matchen mot slutet och började etablera mer spel på offensiv planhalva.

Men minuten kvar av halvleken kom ett sista gyllene DIF-läge när Kozica jagade ikapp ett inspel i boxen men Jacob Glasberg lyckades hindra honom från att trycka in bollen i sista sekunden.

Inga mål som kunde värma de 2512 åskådare i minusgraderna på Vikingavallen men bortsett från det mållösa resultatet såg Kevin Walker ändå positiva tendenser under första halvleken.
– Vi skapar en hel del chanser men vi borde kunna skapa ännu mer när vi kontrollerar matchen. Vi vet att Frej är ett bra lag som vi har respekt för och på det stora hela så gör vi rätt saker. Men vi behöver kanske komma in bakom dem lite mer i andra halvlek. Vi har haft fina kombinationer men måste förvalta våra lägen lite bättre när vi kommer till inläggslägen, sa Kevin till C More i pausen.

Inga byten inför andra halvlek som inleddes med ett välbeknat scenario av Djurgårds-offensiv mot en kompakt gulsvart defensiv. Men det blev stundtals lite plottrigt och mycket bolldistribution runt straffområdet.

Ett hyfsat skottläge för Karlström och en bra nick på hörna från Jonas Olsson var det som bjöds med timmen spelad. Läge för förändring tyckte Özcan Melkemichel som plockade in Aliou Badji istället för Haris Radetinac.

Badji var sedan med och skakade fram en hörna som blev farlig när Jacob Une Larsson nickade strax över. Även Frej började skapa mer framåt och skapade en del lägen och riktigt oroväckande var det när Nsima Peter fick fritt fram efter tveksamt agerande i DIF-försvaret. Andreas Isaksson löste dock situationen med sedvanlig pondus.

Ytterligare ett DIF-byte blev det där tävlingsdebuterande Jonathan Ring kom in och han skapade omgående ett fint läge för Kadewere i boxen som dock drog bollen utanför.

Men det efterlängtade ledningsmålet skulle komma och det var en hyfsat otippad målskytt och matchhjälte som klev fram. Niklas Gunnarsson smög fram på Kevin Walkers precisa inläggsfrispark och styrde in bollen till vilt jubel bland DIF-supportrarna på plats.
– Jag ska gå på första stolpen men Jonas (Olsson) säger att han går där så jag går in bakom istället. Det blev perfekt tajming och skönt att göra mål. Det var ett tag sedan sist, konstaterade Niklas till C More om målet.

En stor lättnad för Djurgården och Gunnarsson var sedan nära att bli tvåmålsskytt på ännu en fin serve av Kevin Walker från hörnflaggan strax efter. Ett lysande två-mot-en-läge för Mrabti och Kadewere kunde sedan ha dödat matchen men sista passningen räckte inte fram.

Istället fick de gulsvarta möjlighet att forcera för kvittering men DIF skapade den bästa chansen där nyinbytte Fredrik Ulvestad var oerhört nära att sätta dit bollen i en snabb omställning men Atanackovic parerade avslutet från nära håll.

Badji hann sedan med en sista farlighet med ny räddning från Atanackovic och Djurgården hade inga problem med att hålla undan på övertid där Jonas Olsson var majestätisk i luftrummet.

Seger och maximala sex poäng ger ett lysande utgångsläge i gruppen inför sista omgången hemma mot Jönköping. En viktig och välförtjänt seger, konstaterade Niklas Gunnarsson efter matchen.
– Det var skönt att vi vann. Vi hade fler möjligheter i första halvleken att avgöra den här matchen men vi tog tre poäng och det är det viktigaste inför Jönköping. Vi dominerar totalt i första halvlek och jag tror inte att de har en målchans under de första 30 minuterna. I andra halvlek blir det lite mer krigande men vi har några heta möjligheter, så sett till hela matchen vinner vi välförtjänt. Vi var det bättre laget idag.

Attachment

l