Niklas Gunnarsson klar för DIF

difse_gunnarsson2

I takt med att transferfönstret är på väg att stänga på torsdag passar Djurgården på att stärka upp backlinjen med den 25-årige försvararen Niklas Gunnarsson från Vålerengen. Det svenskklingande namnet till trots är Niklas från Norge, men beger sig nu till svensk mark, närmare bestämt Kaknäs, där han kommer att tillbringa sin tid de närmaste 2,5 åren. Ett beslut han är mycket nöjd med.
– Först och främst har jag haft en väldigt bra dialog med Bosse (Andersson, sportchef) och fått ett mycket gott intryck av Djurgården. Jag är jättenöjd över att få komma hit. Det fanns flera anbud från både Skandinaviska och brittiska klubbar och även en från Östeuropa. Men när jag fick höra om Djurgårdens intresse så kände jag mig direkt taggad. En stor klubb med fina traditioner och bra potential där jag vill vara med och medverka till att vinna titlar, säger Niklas som har god koll på sin nya arbetsplats sedan tidigare.
– Jag tränade faktiskt på Kaknäs i fjol efter att vi spelat en match med Elfsborg mot Hammarby. Vi var där dagen efter och jag tycker att det var ett charmerande ställe och en fantastisk miljö. Jag tänkte direkt att DIF är en stor förening så det ska bli roligt att vara där och träna nu framöver.

”Han är en typisk järnkamin – en kraftfull, tuff fotbollsspelare med en vinnarskalle som vi kommer att ha en stor nytta av framöver i Djurgården”, Bosse Andersson

Niklas kommer in i ett minst sagt dynamiskt skede när Mark Dempsey hastigt tagit över som tränare för att lyfta DIF i tabellen igen, men ser det enbart som positivt.
– Det är bara roligt. Jag vet väl vem Mark är sen många år tillbaka. En duktig, engagerad och energisk tränare som jag tror kommer att göra väldigt bra ifrån sig i Djurgården, säger Niklas som även har ett par landsmän i laget.
– Jag känner Daniel Berntsen bra. Vi var på en landslagssamling tillsammans för tre år sedan. Sedan har jag koll på Kenneth Höie också och jag har hört mycket gott om gruppen. Så det blir nog inga problem att snabbt komma in i laget.

Historiken

Niklas är född i Norge men har en pappa från Göteborg och startade sitt bollspelandet som ung gutt i Pors Grenland för att senare fortsätta – och därefter påbörja – den seniora karriären i Odd som varit en av de vassare lagen i Tippeligan under de senaste åren.
– Jag spelade i Odd Grenland i 4,5 år och när jag var 16 år var jag ett år i en klubb som heter Walsall i League One. Sedan åkte jag tillbaka till Norge igen och spelade för Odd. Det var en bra tid och sedan köpte Vålerengen mig.

140612, Fotboll, Norska ligan, Sogndal - Vålerenga: Niklas Gunnarsson , VIF Petter Strand , Sogndal © Bildbyrån - COP 29 - SWEDEN ONLY

Där gjorde Niklas 41 matcher och 4 mål innan han därefter blev utlånad till Elfsborg 2015. I Boråslaget blev det 11 allsvenska matcher och goda vitsord från tränare Magnus Haglund innan skotska Hibernian blev nästa klubbadress.
– Jag hade en fantastisk tid i Skottland. Vi vann den skotska cupen och förlorade ligacupfinalen. De ville att jag skulle stanna i tre år men jag tackade nej. Sedan gjorde jag min debut i norska A-landslaget mot Portugal för en och en halv månad sedan och nu är jag redo för Djurgården.

Egenskaperna

För sportchef Bosse Andersson blir det en viktig kugge i försvaret som kommer in med många nyttiga egenskaper för den blårandiga defensiven.
– Niklas är en skicklig försvarsspelare som kan spela på många olika positioner i backlinjen. Han är en typisk järnkamin – en kraftfull, tuff fotbollsspelare med en vinnarskalle som vi kommer att ha en stor nytta av framöver i Djurgården, summerar Bosse.

Ett omdöme som gläder Niklas som inte är helt komfortabel med att beskriva sig själv och sina egenskaper men som ändå gör ett försök på begäran.
– Det är bättre att andra beskriver mig men ska jag försöka så tycker jag att jag är en hårt arbetande fotbollsspelare som är väldigt professionell med allt jag gör. Jag har ett trademark med långa inkast och utöver det så gillar jag att gå in i dueller, vinna bollar och självklart vinna matcher, resonerar Niklas som är redo att spela där Mark Dempsey vill ha honom.
– Jag har haft tur att jag kan spela på olika positioner. Jag är väl en naturlig mittback men jag har spelat mycket som högerback i Tippeligan. Jag spelade också ytterback i Elfsborg, men mittback är ju min egentliga position. Fast jag rättar mig ödmjukt efter var tränaren vill ha mig och jag klarar båda positionerna lika bra.

Spelklar mot Elfsborg

Niklas ser fram emot att komma till Stockholm på fredag för första träningspasset på det 2,5 år långa kontraktet och han är spelklar redan på söndag mot Elfsborg, hans gamla klubb.
– Det blir lite speciellt att möta dem direkt. Men det var ju i fjol och nu är det bara fokus på Djurgården och det ska bli roligt att få vara på plats på Tele2 Arena. Formen är god och finessnivån är toppklass så om jag blir uttagen är den biten inget problem för min del, konstaterar Niklas som har god koll på ljudvolymen som uppstår när Djurgården spelar match.
– Jag har ju spelat på Tele2 Arena tidigare och vet att Djurgårdssupportrarna håller toppklass, vilket jag även har hört från kompisar som spelar i Allsvenskan. Det brukar vara tufft och jobbigt att spela mot Djurgården och jag kommer ihåg i fjol när vi spelade på Borås Arena, då lät det mycket från DIF-klacken. Så det känns skönt att ha dem i ryggen den här gången, avslutar han med ett garv.

Fakta Niklas Gunnarsson

Född: 91-04-27
Position: Försvarare
Längd: 1,88
Tröjnummer i DIF: 28
Kontraktslängd: 2,5 år
Landskamper: 1 A-landskamp, 4 U23-landskamper för Norge.

Välkomna Niklas på plats när DIF möter Elfsborg på söndag. Köp din biljett här.

DIFTV med Niklas kommer under fredagen när han anländer till Stockholm.

Attachment

l