Gunnarssons grymma facit bådar gott

Med ett poängsnitt på 2,10 per match i årets allsvenska och goda möjligheter till en återkomst till startelvan ser Niklas Gunnarsson fram emot årets sista hemmamatch med tillförsikt.

Den tuffa konkurrensen i det blårandiga försvaret gör att kampen om de två mittbacksplatserna har varit hård. För Niklas Gunnarssons del har det blivit några matcher vid sidan av på sistone men med Jonas Olsson avstängd inför matchen mot Jönköping är det en spelare mindre som slåss om en plats i den centrala defensiven.

Hur startelvan ser ut mot Jönköping kan endast Özcan och tränarteamet svara på men om Gunnarsson finns med på planen brukar poängskörden bli god rent statistiskt. Djurgården har denna säsong poängsnittet 2,10 då Niklas Gunnarsson varit med och spelat. Imponerande siffror som gläder den norske försvarskämpen.
– Det tycker jag är roligt att höra. Det är ju inte så att jag är största faktorn i det men att laget går bra när jag spelar är kul för mig, säger Niklas som inte vill dra alltför stora växlar av den fördelaktiga statistiken.
– Jag är ju försvarsspelare och bidrar med mitt med det visar att jag är en viktig spelare i truppen.  Jag har spelat tjugo matcher i år och missat åtta. Men man vill ju självklart spela alla matcher.

Att Niklas spelar sin tjugoförsta allsvenska match mot J Södra på söndag känns långt ifrån orimligt och han är grymt taggad inför drabbningen.
– Jag hoppas verkligen att jag finns med från start. Det har varit en intressant och utmanande period för min del efter matchen mot IFK Göteborg. Jag har inte spelat så mycket sen dess även om jag var med mot GIF Sundsvall. Men det vore väldigt kul att få spela och jag ser fram emot att få spela match igen. Det är sista matchen på hemmaplan där vi kan spela framför våra fantastiska fans.

Om Gunnarssons startar lär sannolikt Jacob Une Larsson återfinnas vid hans sida. Ett samarbete som har fungerat bra när de kamperat ihop tidigare.
– Vi har spelat mycket ihop och jag är nog den i laget som spelat med alla mittbackar. Jag har kört match med Souleymane Kone, Marcus Hansson, Jonas Olsson och ”Jake” så jag har verkligen fått känna på olika konstellationer i mittförsvaret.

På andra sidan planen väntar som sagt Jönköpings Södra – ett lag som Djurgården har haft det lite knepigt med sedan smålänningarnas återkomst till Allsvenskan.
– Det var en tuff bortamatch tidigare i år när vi spelade 1-1 mot dem. De spelar ungefär samma fotboll som de gjorde i fjol när vi mötte dem på Tele2, då gjorde de för övrigt mål på oss i sista sekunden av första halvleken. Ett klurigt lag att möta och de har en intressant fotbollsfilosofi som är lite annorlunda än vad man är van vid, förklarar Niklas som utvecklar resonemanget vidare.
– J Södra har en formation där egentligen alla spelare kan spela överallt. Som en slags totalfotboll men lite holländsk stil där ytterbacken plötsligt kan vara anfallare. Så det utmanar verkligen spelare i hur man ska agera i försvaret. Men vi måste köra vårt eget spel och tro på våra egenskaper och färdigheter och hoppas att det ger oss tre poäng

Att matchen är enormt viktig med påtaglig finalkaraktär sporrar dessutom extra.
– Det är självklart en jätteviktig match och vi måste vinna. Men vi har allt i våra egna händer och tar vi en seger ska det mycket till för att vi inte tar Europaplatsen som har varit vår stora mål hela säsongen. Det är två omgångar kvar och nu är det bara att fokusera och göra det vi ska, konstaterar Niklas inför det som också blir säsongens sista hemmamatch.
– Säsongen har gått sjukt snabbt och som jag nämnde tidigare har supportrarna varit grymma. De håller hög klass och skapar väldigt mycket atmosfär som gör att det blir svårt att sitta på bänken. Det är mycket roligare att vara på planen och bidra så vi får hoppas på det på söndag.

Attachment

l