Hampus Finndell till Djurgården

Ett av de mest intressanta unga namnen inom svensk fotboll är nu klar för Djurgården. 17-årige mittfältaren Hampus Finndell återvänder till Sverige från holländska Groningen och skriver på ett fyrårigt kontrakt med DIF.

Djurgården fortsätter att bygga upp truppen inför 2018 och nästa spelare in är unge mittfältsbegåvningen Hampus Finndell. Han har beskrivits som ett ”superlöfte” och ”kanske den största talangen BP haft” i fotbollskretsar och nu är han på plats för att dra på sig den blårandiga tröjan under de kommande fyra åren som kontraktet sträcker sig över.
– Jag känner mig väldigt glad att jag fått den här chansen och ser verkligen fram emot tiden här. När Djurgården kom in i bilden så kändes det bra hela vägen och jag är glad att allt är på plats, säger Hampus som fick lite extra DIF-input från fd Groningen-kollegan Simon Tibbling innan beslutet.
– Jag pratade en del med ”Tibbe” om det. Han berättade ett och annat om Djurgården och var väldigt positiv.

De tidigare nämnda lovorden och haussen kring hans talang är dock inget som stressar honom utan Hampus ser bara uppmärksamheten som något positivt.
– Det är jättekul att höra sådana ord men det är ingenting som jag går runt och tänker på. Jag fokuserar på fotbollsbiten och att bli bättre för varje dag som går. Det som skrivs är något man får lära sig att handskas med och det gäller att ha fokus på rätt saker, förklarar Hampus som ser fram emot att få spela inför de många och entusiastiska DIF-supportrarna.
– Jag tycker om att spela under press. Det är nyttigt för mig och jag trivs med mycket folk på läktaren.

Hampus kommer från en idrottsfamilj och blir en del av en Finndellsk  dubbelvärvning där även hans syster Evelina nyligen kontrakterats för DIF Dam.
– Hon skrev också på för Djurgården för några dagar sedan så jag är jätteglad och stolt för hennes skull, berättar Hampus som växt upp med sportintresserade familjemedlemmar.
– Mamma är innebandyspelare och pappa är hockeyspelare. Men det är bara jag och syrran som är fotbollsspelare, det var vi som tog tag i den biten.

Ser man till Hampus egenskaper är han en spelare som gillar att vara inblandad i mycket i sin roll som central mittfältare.
– Jag är en spelare som trivs på mitten och vill ha mycket boll. Jag har rätt bra spelsinne, en bra förstatouch och trivs med att vara bollförande. Det blir en del poäng också, först och främst gillar jag att göra assist men även mål, säger Hampus som gärna är delaktig i fasta situationer.
– Jag har lagt en del inläggsfrisparkar men är också rätt vass på att dra dem direkt på mål.

Trots sin unga ålder har Hampus hunnit samla på sig en hel del blågul landslagsrutin. Sexton U17- och två U19-landskamper har det blivit så här långt.
– Jag har spelat i landslaget från första början när jag var femton. Det har bara varit kul och något som jag är stolt över.

Men nu närmast väntar träningsstart med DIF den 8 januari där många nya ansikten väntar – men också några välbekanta.
– Felix Beijmo känner jag ganska bra, sedan är det en del andra som jag är bekant med. Det är många spelare som har BP-bakgrund så det blir ju en gemensam faktor, konstaterar Hampus som också är förberedd på en tuff konkurrenssituation trots att Kim Källström lagt skorna på hyllan.
– Det var väldigt tråkigt att Kim slutade, jag hade kunnat lära mig mycket från honom. Men det är fortfarande hård konkurrens på det centrala mittfältet och det är bara positivt. Sedan är det upp till tränare att bestämma vilka som ska spela.

Apropå detta ger Hampus ankomst onekligen intressanta valmöjligheter för Özcan Melkemichel och ett längre möte med tränarteamet står på to do-listan inför säsongstarten.
– Jag har inte hunnit träffa Özcan än men har hört mycket positivt om honom. Han har gjort det bra med Djurgården sedan han kom, så jag är förväntansfull och ser fram emot att få komma igång och träffa laget. Jag vill spela så mycket som möjligt för att kunna ta nästa steg framåt för egen del och för att hjälpa till att göra Djurgården ännu bättre, summerar Hampus.

Ett eftertraktat namn på plats i truppen och en fin skalp för sportchef Bosse Andersson som nu levererar sitt fjärde nyförvärv inför 2018.
– Vi är väldigt glada att Hampus återkommer till svensk fotboll och i synnerhet att han valt Djurgården. Vi kan erbjuda en bra miljö och vet att Hampus är en väldigt skicklig fotbollsspelare, en av de främsta svenska fotbollstalangerna på senare tid. Nu ansluter han till oss och får utvecklas i lugn och ro. Så det kommer att bli väldigt spännande att följa honom framöver, säger Bosse.

Fakta Hampus Finndell

Position: Mittfältare
Född: 6 juni 2000
Tidigare klubbar: BP, FC Groningen
Landskamper: 16 U17 (2 mål), 2 U19.

Attachment

l