Haris inför derbyt

Fotbollen kan vara oviss på många sätt men en sak vet man med säkerhet. När Haris Radetinac kliver ut på planen kommer han – förutom att spela fin fotboll – leverera en massiv arbetsinsats från sin mittfältsposition.
Något som kommer att behövas på söndag då det är dags för nytt derby mot AIK. Förra gången gick det bra men det är ett överspelat kapitel nu, enligt Haris som fokuserar fullt på söndagens derby –även om han medger att segern senast förde med sig vissa fördelar.
– Det är klart att det blir lite annorlunda nu när man slipper det där snacket inför derbyn som har varit innan. Det blir en annan grej och det känns bra att Allsvenskan är igång. Riktigt kul med mycket matcher och framför allt roligt att få spela derby igen, säger Haris efter torsdagens träning på ett vårsoligt Kaknäs.

Vilka andra positiva aspekter finns det av segern i cupderbyt?
– Vi har gjort det bra under hela försäsongen och vann senast mot dem så vi har ett bra självförtroende med oss. Nu gäller det att vi utnyttjar det på rätt sätt.

Eftersom lagen redan känt på varandra redan antar jag att det kan bli en del taktiska förändringar?
– Förmodligen blir det ändringar från deras sida. De har säkert gått igenom varför de förlorade så det är upp till oss att skruva upp vår prestation en nivå till om vi ska åka dit och plocka poäng. Det gäller att ladda hårt och komma ännu bättre förberedda än senast. För det här lär bli en tuffare match.

Inställningen blir avgörande helt enkelt…
– Absolut, den måste finnas med varje dag. Fotboll handlar väldigt mycket om att göra jobbet ordentligt och hjälpa lagkamraterna. Det har vi gjort bra under försäsongen och cupspelet. Men vi måste också få en nivå till i vårt anfallsspel. Vi har mycket boll och kommer runt men det är den sista avgörande passningen som inte har stämt riktigt i de senaste matcherna. Att ta det rätta besluten i de lägena, det är det som har fattats. När vi väl börjar hitta rätt där så kommer det att bli riktigt kul.

Vi har ju många bra skyttar i laget som skulle kunna öka antalet distansskott.
– Det hänger ju också samman med sista tredjedelen, att vi måste våga skjuta också. Inte bara försöka spela fin fotboll framför straffområdet utan ibland måste man slå inlägg eller ta avslut tidigare för att få variation. Det känns som att vi i vissa perioder av matcherna fastnat lite för mycket i väggpass och kombinerande där vi istället kunde vara mer direkta.

Hur går det då, utan att jinxa, på söndag?
– Jag tror på vinst och jag går in med inställningen att vi åker dit för att vinna igen. Det tror jag att alla gör, både vi på planen och våra supportrar på läktarna, avslutar Haris.

Attachment

l