Hasse Tvilling 90 år

Hasse och Stig Tvilling.

Idag lyfter vi på hatten (eller hjälmen) för Hasse Tvilling som når den anmärkningsvärda åldern 90 år. Hasse och hans tvillingbror Stig, sällan något annat än ”Stickan”, växte upp i Traneberg med efternamnet Andersson. 1953 bytte de framgångsrika idrottskillarna efternamn till, det i sammanhanget passande, Tvilling.

Uppväxttiden i ”Tranan” kännetecknades av fotboll och ishockey dagarna i ända. Inte undra på det: grannkompisar var Lasse Björn, ”Cacka” Andersson och Bert Zetterberg. Lite längre bort bodde ”Tjalle” Mild. Präglad av den miljön och timmarna på Kristinebergs IP var det naturligt att Hasse och ”Stickan” skulle bli duktiga idrottmän. Faktiskt dubbelarbetande i både hockey och fotboll, som var vanligt på 50-talet. Hasse och hans bror började spela hockey med Westermalms IF som trots namnet höll till Östermalms IP, där de var lagkamrater med ”Cacka” och ”Bertz”.

Den fotbollsmässiga karriären startade i den lokala klubben Komet, för att fortsätta i Ulvarna. Det var där Hasse upptäcktes av Djurgården i samband med en match på Stadshagen där han gjorde tre baljor. Värvningen av Hasse 1947 (och så klart även då ”Stickan”) visade sig bli en av de bästa. Vid en summering av hans karriär förstår man vilken episk profil han är: 152 allsvenska matcher (39 mål), ett SM-guld (1955), fyra landskamper i fotboll, 87 landskamper i ishockey, där han också vann ett VM-guld, tre EM-guld, ett OS-brons och fyra SM-guld.

 

 

Hasse Tvilling och barndomskompisen ”Cacka” Andersson blev historiska 1955 då de vann SM-guld i både ishockey och fotboll för Sveriges mest framgångsrika förening, Djurgårdens IF.

Attachment

l