Inför AIK-Djurgården

AIK – Djurgården

Söndag 15 april kl. 15.00, Friends Arena – Visas på C More
Domare: Jonas Eriksson

Med ett leende som fortfarande dröjer kvar i mungipan efter cupderbyt är det nu dags igen på söndag. Omgång tre i Allsvenskan innebär en ny kraftmätning mot ärkerivalerna och det tidigare nämnda segerleendet bör nu raderas ut helt till förmån för betydligt mer fokuserade anleten hos spelarna.

DIF-tränare Özcan Melkemichel befinner sig som alltid i nuet och har sedan länge lagt cupderbyt åt sidan. Den entusiastiska blicken är istället helt riktad mot söndagen men han medger ändå att det finns en uppsida i att slippa statistik- och spöktjafset den här gången.
– Derby är derby och det är de här matcherna man längtar efter. Nu kommer vi in i ett derby med bra minnen och det märks att det är en match som spelarna ser fram emot. Men även om vi gjorde bra match senast mot AIK gäller det att vi är ödmjuka och förstår vad det var som gjorde oss framgångsrika den matchen, säger Özcan som är väl medveten om att det kan bli en taktisk duell där lärdomar från förra matchen ska användas på bästa sätt.
– Det kan bli så. Motståndarna kan göra förändringar och likaså vi. Men i slutändan är det ändå vad spelarna gör ute på planen som räknas. Taktik är jätteviktigt men allt avgörs i slutändan av prestationer på planen där jag anser att inställning, attityd, moral och mod är ännu viktigare i den här typen av matcher. Har du inte de ingredienserna spelar det ingen roll hur du lägger upp en taktik.

” För första gången på länge är alla spelare uttagbara”

Läget i truppen

Jonas Olsson tränar för fullt igen sedan en tid tillbaka precis som Hampus Finndell som tillfrisknat från sjukdom. Överlag tycks sjukdomsvågen ha klingat av helt och det var full styrka på Kaknäs under fredagens träning, enligt Özcan.
– Alla är tillgängliga nu och det är första gången på väldigt länge som alla är uttagbara. Så vi har kunnat ladda på ett bra sätt inför matchen.

Motståndarkollen

Efter att blivit metodiskt utmanövrerade av ett fysiskt Djurgården i cupsemifinalen har AIK hittat  tillbaka spelmässigt och fått en bra start på Allsvenskan med fyra poäng på de två första matcherna mot Dalkurd och MFF.

Truppmässigt har AIK fått tillbaka Enock Kofi Adu på mittfältet inför det här derbyt men Özcan tror inte att det kommer att göra en alltför märkbar skillnad för Djurgårdens del.
– Han kanske är en starkare defensiv spelare som täcker lite större ytor i försvarsspelet. Å andra sidan kanske de tappar en del i offensiven, säger Özcan som har kartlagt motståndet noggrant.
– AIK är ett bra lag, det är inget snack om den saken. De har ett bra kollektiv, bred trupp och mängder av individuell kvalitet så det är klart att det blir tufft motstånd för oss, ett lag där man måste vara på tårna i försvarsspelet. Men vi ska titta på vårt anfallsspel och se vad vi kan göra för att såra dem. Vi har lagt upp en plan för det i veckan där vi videoanalyserat dem noggrant. Nu har vi en sista träning till under lördagen och sedan är vi redo.

Attachment

l