Inför Djurgården-AIK

Djurgården-AIK

När: Måndag 22 maj kl. 19.00
Var: Tele2 Arena
Hur: Ett derby ses givetvis på plats och över 25.000 biljetter är sålda i skrivande stund. För de som dock inte har möjlighet att närvara är det C More som gäller. Beställ matchen via följande länk så blir det ekonomiskt fördelaktigt för DIF Fotboll.
Biljetter till matchen: Går åt i en rykande takt så skynda att köpa innan de tar slut. Info om återstående biljetter hittar du här.
Truppen:
1. Andreas Isaksson, 30. Tommi Vaiho
3. Elliot Käck, 4. Jacob Une Larsson, 5. Niklas Gunnarsson, 12. Jonathan Augustinsson, 13. Jonas Olsson, 19. Marcus Hansson, 22. Felix Beijmo
6. Jesper Karlström, 7. Magnus Eriksson, 8. Kevin Walker, 10. Kerim Mrabti, 16. Kim Källström, 23. Joseph Ceesay, 58. Othman El Kabir
11. Amadou Jawo, 17. Gustav Engvall, 29. Haruna Garba
Icke aktuella spelare: Haris Radetinac, Tino Kadewere, Aliou Badji.
Missar nästa match vid gult kort: Ingen
Domare: Mohammed Al-Hakim
Souvenirer: På måndag ska du definitivt ta vägen förbi Souvenirtältet beläget på Globentorget i anslutning till Tele2 Arena. Där hittar du bl a nya t-shirts lagom till sommarvärmen. Försäljningen drar igång 17.00 och pågår fram till matchstart. Betalning sker endast med kort och du som kan visa upp giltigt medlemskort i DIF Fotboll har 10% på hela sortimentet (gäller ej REA-produkter). Det kommer även att ske försäljning av ett mindre sortiment inne på arenan vid Entré D och uppe vi VIP-avdelningen.
Om du mot förmodan inte hittar det du söker där tipsar vi om att besöka butiken inne i Globen Shopping där vi även säljer biljetter till matchen. Butiken har öppet 10-19.
Matchvärd:

Özcan om derbyt

Äntligen dags för årets första derby och för Özcan Melkemichel blir det dessutom hans första derby som DIF-tränare. Ett av många goda skäl att lämna historiken därhän och fokusera på vad som verkligen gäller på måndag: att gå ut och prestera på högsta möjliga nivå för att vinna det som sannolikt samtliga DIF-supportrar anser vara årets viktigaste match mot våra största rivaler. För Özcans del vet han precis vad det handlar om och ser fram emot att kliva ut i hetluften.
– För mig är derbyn de ultimata matcherna. Jag känner en enorm förväntan, ser verkligen fram emot det här och jag är övertygad om att det gäller alla i gruppen. Vi har en bra stämning och en väldigt bra mix av erfarenhet, kvalitet och ungdomlig entusiasm just nu. Jag är säker på att vi kommer att göra en riktigt bra match, säger Özcan som peppar för en maximal urladdning som dock inte får slå över på måndag.
– Vi ska ha mycket energi i laget genom att hela tiden snacka, peppa varandra och trycka på rätt saker. Men så mycket mer behövs inte till sådana här matcher. Det räcker med att se inramningen så kommer den här extra boosten och extra energin. Vi spelar för publiken också i den här matchen och jag vet hur mycket det betyder för supportrarna. Jag har gjort det med Syrianska och vi har haft samma rivalitet mellan oss och Assyriska där det var en enorm anspänning. Men det gäller också att ha rätt anspänning, så att det inte slår över. Man får inte låsa sig och hittar man bara den rätta anspänningen ihop med glädjen och modet, det hårda arbetet och duellspelet då vinner man.

Vis av erfarenhet vet Özcan dock att eventuella mål bakåt kan förändra matchbilder fort och vid underläge måste det finnas alternativa vägar.
– Vi har såklart en plan för om det skulle ske. Det är grundläget som är det viktigaste men sedan ska man ha planer för olika scenarion i den här typen av matcher. Det gäller inte bara derbyn utan i övrigt också. Men självklar är vi förberedda för alla händelseutvecklingar.

Motståndarna

Det har varit rörigt för AIK i uppladdningsfasen inför derbyt med en inställd match mot IFK Göteborg i torsdags med anledning av matchfixningsförsök. Hur händelsen påverkar laget är svårt att sia om men den konkreta innebörden av den blir att Oscar Linnérs och Daniel Sundgrens avstängningar för tre gula kort verkställs i derbyt istället.

I övrigt har AIK visat upp en stark defensiv under inledningen men framåt har det gått lite trögare med målproduktionen. Özcan har självklart scoutat noggrant och vet vad som väntar.
– Defensivt är de väldigt solida. AIK är ett kompakt lag med sin femmannabacklinje uppbackade av tre mittfältare framför och forwards som jobbar väldigt lågt och hårt framför mittfältet. Det är ett svårslaget lag på det sättet och man måste ha riktigt bra fart i anfallsspelet med flera nycklar så att man kan luckra upp deras försvar. Samtidigt så har de sin tyngd där fram och skickliga spelare centralt på mittfältet. Nu vet vi inte vem som kommer att spela men Stefan Ishizaki är en viktig spelare för dem och de har fler krafter framåt.
– Så det är ett bra lag vi möter men vi är också ett bra lag och det här är ett derby. Det är inte alla gånger som det taktiska spelet är viktigast i derbyn utan det finns andra aspekter som är minst lika viktiga: Hur man förbereder sig för en sådan här match och hur mycket man ser fram emot den. Man måste tycka att det är fantastiskt roligt att spela den här typen av matcher och visa mod så att man vågar göra det lilla extra. Det får inte bli krampaktigt och det lag som vågar mest och vill mest vinner oftast.

Truppkollen

Även om trepoängaren uteblev mot J Södra finns det ändå skäl att glädja sig åt frånvaron av skador eller röda kort under matchen som gör att samma manskap som senast finns tillgängligt inför derbyt. Utöver detta kommer Jacob Une Larsson tillbaka efter avstängning i en i övrigt frisk trupp, enligt Özcan som gav spelarna en vilodag för återhämtning under lördagen.
– Det är alltid skönt att gå in i den här typen av matcher med en trupp som är så gott som skadefri. Det är bara Tino Kadewere som är borta och sedan har vi Aliou Badji på landslagsuppdrag medan Haris Radetinac behöver vänta ett tag till med sin comeback. I övrigt är det inga avstängda, skadade eller sjuka och det känns mycket bra inför måndagen, avslutar Özcan.

Attachment

l