Inför Djurgården – Hammarby

DJURGÅRDEN  – HAMMARBY
LÖRDAG 10 FEBRUARI 14.00, GRIMSTA

Nu drar tävlingssäsongen igång på damsidan, och det med en ordentlig smäll. På lördag spelar Djurgården mot Hammarby i första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. Nytt för i år är att cupen har samma upplägg för herrar som för damer, med gruppspel där segrarna från de fyra olika grupperna går till semifinal. Förutom Hammarby lottades även allsvenska Piteå och nedflyttade KIF Örebro in i grupp 4 tillsammans med Djurgården.

”Jag tror att alla kände en lättnad efter första matchen, det är skönt att vara igång.”

LÄGET I TRUPPEN

Djurgården mötte Linköping i en träningsmatch i förra helgen, ett första test för Joel Riddez att se hur den nya truppen betedde sig i match. Flera stora förändringar har skett i laget och försäsongen handlar mer än något annat om att lära känna varandra på och utanför plan, så även under lördagens match även om fokus givetvis ligger på att vinna matchen. Förra veckan saknades långtidsskadade Filippa Pettersson, Emilia Brodin, Tilde Lindwall, Irma Helin och Julia Walentowicz. Till derbyt är Julia tillbaka från läger med ungdomslandslaget och Irma ser ut att äntligen göra efterlängtad comeback i blårandigt.

Mot Linköping luftades de flesta nyförvärven, och trots så stora förändringar i truppen gentemot föregående år gjorde laget en solid prestation och fick med sig ett oavgjort resultat.
– Alla nyförvärven visade upp sina kvalitéer och bevisade varför jag har tagit in dem. Sedan kommer det ta tid innan allt sitter där det ska men vi tar med oss många positiva saker. Jag tror att alla kände en lättnad efter första matchen, det är skönt att vara igång och att ha klarat ett kryss mot svenska mästarna trots att vi har mycket att jobba på fortfarande. Vi tar med oss många saker från den matchen som vi kan jobba vidare på, säger Joel Riddez.

Det blir ett tätt matchande för laget framöver. Gruppspelet i cupen betas av med bortamatch mot Örebro (17/2) och Piteå (11/3) och dessutom står träningsmatcher mot Eskilstuna och AIK på schemat. En chans för Joel Riddez att ge mycket speltid till hela truppen.
– Jag kommer försöka få in så många spelare som möjligt i spel. Det kommer ett landslagsuppehåll om ett par veckor och då har vi träningsmatch mot Eskilstuna vilket kommer ge mer speltid åt vissa spelare. Men vi har en liten trupp så alla kommer att spela mycket. Alla ska få ordentligt matchande under försäsongen och veta hur vi ska spela, och i och med den smala truppen behöver spelarna vara flexibla. Vi har en bra konkurrens i truppen. Vi har 18 utespelare men tittar man närmare på det blir det snabbt en smal trupp. Filippa är borta i antagligen ett halvår till, Emilia är inte helt tillbaka, och vi har två uppflyttade juniorer födda 01 som ännu inte har någon erfarenhet från den här nivån. Då har vi 14 tillgängliga spelare på seniornivå. Vi är inte så många men det betyder att jag tror väldigt mycket på de spelare jag har, och att alla kommer konkurrera om startelvan, fortsätter Joel Riddez.


Målfirande i matchen mot Linköping förra veckan. Foto: Johan Sahlén

MOTSTÅNDARKOLLEN

Hammarby låg pyrt till under stora delar av fjolårets säsong men spelade upp sig under hösten och slapp bottenstriden. Hittills har det inte varit någon stor omsättning på spelare, men laget har tappat Filippa Angeldahl till Linköping och värvat hemvändaren Emma Jansson från KIF Örebro. Likt Djurgården har Hammarby en träningsmatch under bältet 2018, en 2-1-förlust mot Eskilstuna United häromveckan.

– Jag tycker jag har hyfsad koll på Hammarby inför lördag. Dennis (ass. tränare) var i Eskilstuna och såg deras match där. De har i stort sett samma spelare som förra året så vi har ganska bra koll. Sen är det ny säsong för alla lag och det är många grejer som det ska skruvas på inför seriestart. Vi har analyserat vår träningsmatch mot Linköping ordentligt och vet vad som var bra och hur vi ska jobba vidare. Inför derbyt i helgen har vi sett till att fysträna ordentligt med mycket spel och jag har även valt att ta bort torsdagens träningspass och ersatt det med lite rolig teambuilding. Vi kommer få in lite mer tempo under fredagens träning och förbereda oss ytterligare inför matchen, säger Joel Riddez.

Under 2017 blev det två derbysegrar mot Hammarby i Damallsvenskan, och målet är utan tvekan på att ta tredje raka derbyvinsten på lördag.

– Självklart går vi för vinst. Man måste vinna derbyn. Och det är kul med Svenska Cupen också, vi vill gå vidare till semifinal och då behöver vi vinna den här matchen, avslutar Joel.

Matchinformation:
Djurgården – Hammarby
Lördag 10 februari kl 14:00, Grimsta
Gratis inträde.

Kan du inte befinna dig på plats så sänds matchen live i Sportkanalen (C More).

Spelschema svenska cupen:
Djurgården – Hammarby, 10/2 kl 14:00, Grimsta IP
KIF Örebro – Djurgården, 17/2 kl 14:00, Behrn Arena
Piteå – Djurgården, 11/3 kl 14:00, LF Arena

Attachment

l