Inför Djurgården – Linköping

DJURGÅRDEN  – LINKÖPING

LÖRDAG 3 FEBRUARI 14.00, STADSHAGEN

Äntligen går även damlaget in i matchsäsong när de på lördag möter Linköping i årets första träningsmatch. Med en till stora delar ny trupp ligger betoningen på just träning. Matchen blir ett första test för Joel Riddez att se hur hans spelare beter sig tillsammans över hela planen.
– Jag kommer främst titta efter hur långt vi kommit i positionering på plan och hur vårt rörelsemönster offensivt ser ut. Se hur de mönster vi tränat in på liten plan ter sig på stor plan. Den största utmaningen kanske blir defensiven, den har vi inte tränat jättemycket på än. Jag är nyfiken på att se hur vi kommer pressa och vinna boll mot ett väldigt bra lag, säger Joel Riddez.

Bara en vecka senare, lördagen den 10 februari, är det dags på riktigt. Då inleds svenska cupen för damer där Djurgården möter Hammarby ”hemma” på Grimsta.
– Det är självklart att vi vill gå vidare i Svenska Cupen, men jag kommer inte riskera spelare som inte är hundra för att vinna cupmatcher. Mot Hammarby kommer resultatet vara i fokus eftersom det är en tävlingsmatch, men jag ser även den matchen som förberedelse inför Damallsvenskan.

Flera av nyförvärven kommer säkert få spela stora delar av matchen. Ingibjörg, Ingrid, Malin, Fanny och Evelina är helt redo.


Nyförvärven Fanny Andersson, Malin Diaz, Ingrid Ryland, Ingibjörg Sigurdardottir och Irma Helin. Foto: Johan Sahlén

LÄGET I TRUPPEN

Truppen har lidit av en del småskavanker och frånvarande spelare på grund av landslagsläger. Emilia Brodin är ännu inte matchklar med sitt knä utan tränar på med eget program ett tag till. Tilde Lindwall, uppflyttad från F19 inför denna säsong, rehabar en fot men bör inom kort vara tillbaka. Irma Helin har haft problem med en hälsena men ska kunna gå för fullt nu i veckan. Det har varit ett par träningar med något tunn trupp, men i övrigt är Joel Riddez nöjd med upplägget.
– Vi har haft en bra försäsong såhär långt. Det har varit väldigt mycket nytt och allt har inte riktigt satt sig än, men för varje dag kommer alla in i det mer och mer. Med så mycket nytt kommer det ta lite tid för oss. Nyförvärven och de spelare som varit friska har tränat på bra och kommit in i vår miljö. Vi har tagit bra tid på oss för ett nytt träningsupplägg och vi kommer fortsätta med mer teambuilding och teoripass. Det är några som ännu inte är i full träning men vi har inga långvariga problem utan spelarna får bygga sin fys i lugn och ro.

Det är inte bara på spelarsidan som nyheterna har flödat in, utan även tränarstaben uppdaterades inför säsongen med nytt fysteam och assisterande tränare.
Jag är jättenöjd såhär långt. Fysteamet med Lynn och Anna har gjort ett grymt bra jobb med både skadebehandling och fysträning. Där hoppas jag att det kommer ge en långvarig effekt, att spelarna är friska under långa perioder. Dennis Gabrielsson har kommit in i sin roll som assisterande och fått ta mycket ansvar snabbt. Han är väldigt ambitiös och det känns jättebra, säger Joel Riddez.

Samtliga nyförvärv har anslutit till truppen och chanserna är goda att få se dem i spel på lördag. Undantaget är Irma Helin som bör vara tillbaka i full träning i slutet av veckan men högst troligt får vila över lördagens träningsmatch för att inte riskera något.
– Flera av nyförvärven kommer säkert få spela stora delar av matchen. Ingibjörg, Ingrid, Malin, Fanny och Evelina är helt redo. Jenna anlände nyss men kommer säkert få ett inhopp också. Det ska bli väldigt kul att se alla i spel.


Joel Riddez instruerar laget under årets första träning. Foto: Johan Sahlén

MOTSTÅNDARKOLLEN

Linköping vann Damallsvenskan både 2016 och 2017 och är fortfarande kvar i Champions League där de kommer möta Manchester City i kvartsfinal. Sedan föregående säsong har en hel del hänt i truppen. Guldtränaren Kim Björkegren lämnade sitt uppdrag och Marcus Walfridsson kliver in som ny huvudtränare. På spelarsidan har främst landslagsbacken Jonna Andersson lämnat för Chelsea, och de viktiga kuggarna Kristine Minde och Claudia Neto har gått till Vfl Wolfsburg. Noterbart är givetvis även att Irma Helin lämnade Linköping för Djurgården inför säsongen 2018. Bland nyrekryteringarna finns målvakten Hilda Carlén (senast i Piteå) och ytterbacken Elin Landström (senast i Kopparbergs/Göteborg).

– Inför den här matchen kommer träningarna under torsdag och fredag handla om att sätta de tekniska bitarna inför matchen. Vi ska bygga relationer mellan spelarna och sedan utvärdera det. Vi har inget jättefokus på att leverera resultat på lördag utan det handlar om att lägga fler pusselbitar inför säsongen, säger Joel Riddez.

Det är gratis inträde på matchen.

Se DIFTV med Ingibjörg Sigurdardottir inför matchen, läser du i appen finns klippet i DIFTV-menyn.

Attachment

l