Inför Stadionmatchen

Djurgården – AGF Århus

Lördag 30 juni 14.00, Stockholms Stadion – Köp biljett här

För femte året i rad går Stadionmatchen av stapeln – en tradition som nu har hunnit befästa sig ordentligt vid det här laget. Dessutom spelas matchen på årsdagen av den sista allsvenska matchen på Stadion när DIF besegrade Öster med 2-0 säsongen 2013 och för den som är sugen på en skön nostalgitripp ligger hela matchen uppe på DIFTV, klicka här för att se den.

I år är det danska AGF Århus som står för motståndet och förutom glädjen i att få spela match på klassisk mark blir det även ett utmärkt test för Özcan Melkemichel inför den allsvenska omstarten mot IFK Norrköping den 8 juli.
– Det vårt genrep så det är en viktig match enligt den aspekten och jag har förstått att Århus är ett bra motstånd. I övrigt är det alltid kul med en årlig match på Stadion. Det betyder mycket för supportrarna och det är roligt för oss att spela där, säger Özcan som var nöjd med inställningen hos laget under torsdagsträningen.
– Jag tycker att det var en jättebra träning idag och det har varit hög nivå generellt på sistone. Nu har vi fått in mer folk under sista veckan, innan dess var det lite halvkänningar där vi sparade spelare. Men nu under sista veckan har det varit bra.

När det gäller matchningen av laget på lördag kommer den att vara mer av startelvakaraktär.
– Vi har rullat på tidigare där de som inte fått så mycket speltid har fått det i de två träningsmatcherna mot IFK Göteborg och Sandviken. Nu är det ett lite skarpare läge i uttagningen och vi kommer nog inte att göra så många byten undre match.

Läget i laget

Efter semester och diverse landslagsutflykter är laget samlat sedan en tid tillbaka och under torsdagens träning klev även Erik Johansson ut på Kaknäs för sin första träning med DIF. Att han finns med på planen mot Århus är dock mindre troligt, enligt Özcan.
– Vi får se, men jag tror inte det eftersom han inte spelat fotboll på ett tag. Han har hållit igång och tränat bra men inte varit i matchsituationer. Idag är det första dagen när vi träffar honom och jag kommer att sitta ner och prata med honom samt kolla med medicinska teamet vad de säger, berättar DIF-tränaren som har goda valmöjligheter till startelvan mot Århus även om det finns ett par frågetecken på det centrala mittfältet i form av Kevin Walker och Fredrik Ulvestad.
– Kevin har inte kört under perioden som varit sedan vi började träna efter ledigheten och för Fredrik är det hans första vecka som han kör med laget. Så båda de två är frågetecken inför matchen. I övrigt är alla andra i laget aktuella för spel.

Motståndarkollen

Det har varit glest med titlar i modern tid för AGF där segern i danska cupen 1996 är den senaste triumfen. Totalt har det blivit fem ligaguld och nio cupguld sedan laget grundades 1880. Förra säsongen – som spelas höst/vår – slutade laget på en tiondeplats i Superligan och säkrade sedan kontraktet i nedflyttningsserien (som lagen på den under halvan av tabellen spelar).
AGF har även hunnit med en inledande träningsmatch inför kommande säsong. Ett möte som spelades i lördags och slutade med förlust 1-3 mot mästarna Midtjylland där AGF dock bytte i stort sett hela laget i paus efter ledning 1-0 i halvtid.

Klubben innehåller ett par välbekanta svenska spelare som Tobias Sana och Niklas Backman men det finns även en DIF-koppling i form av Adama Guira som värvades till Djurgården 2011 och numera återfinns alltså mittfältaren från Burkina Faso i Århus.

För Özcan Melkemichels del blir matchen ett viktigt genrep inför omstarten mot Norrköping och fokus ligger först och främst på det egna spelet.
– Vi tar videogenomgången av Århus under eftermiddagen för att få koll på dem. Men det viktigaste för vår del är att vi lägger fokus på vårt spel, säger Özcan.

En spelare som dock har hyfsad koll på Århus är Niklas Gunnarsson som har stor respekt för deras tränare David Nielsen.
– Det är en storklubb i Danmark, inget tvivel om det. De senaste åren har de inte varit på topp men jag känner tränaren David Nilsen bra, han var ju i Norge och tränade Strömsgodset. En duktig coach som förespråkar en välspelad fotboll. Han är ett väldigt erkänt namn så det ska bli intressant att se vad han har fått till i Århus. I Strömsgodset så byggde han upp ett riktigt spelskickligt lag så det blir kul att spela match mot hans nya lag på lördag. Jag var ju tyvärr skadad under Stadionmatchen i fjol mot Molde men nu är jag redo och hoppas att det blir en vinst den här gången, berättar Niklas.

Händer på Stadion under dagen

13.00 öppnar entréerna. Observera att endast entréerna på Valhallavägen är öppna för all publik oavsett sektion på biljetten och det kommer att finnas souvenirförsäljning och barnaktiviteter med hoppborgar igång när portarna slås upp. Stanna gärna kvar på läktaren i pausen efter första halvlek då Djurgårdens Handikappfotboll kommer att spela intermatch. http://dif.se/missa-inte-stadionmatchen-30-juni/

Över 2000 biljetter är sålda i nuläget och det är billigare om du köper förköp via www.difbiljetter.se/stadionmatchen2018. Köp biljetter innan ni kommer till Stadion från 60 kr. När ni köpt biljetter se till att ni kan öppna dem från bekräftelsen ni får på mejl och ha dem redo när ni kommer till Stadion så underlättar det för personalen som ska scanna era biljetter. Vill du köpa biljetter på plats så är det Swish som gäller och då kostar det 100 kr 6-18 år och 170 kr för vuxna. Swisha till 123 040 0812 och sedan visar du upp betalningen i uppmärkt entré vid Valhallavägen.

Medlemstält för medlemmar i Djurgården Fotboll och Järnkaminerna är öppet 13.00-18.00 (medtag medlemskort och leg 18 år). På medlemsområdet säljs öl och så har vi en foodtruck på plats som säljer hamburgare. Järnkaminerna bidrar med DJ som spelar musik. För att underlätta serveringen i medlemstältet uppmanar vi folk att ta med kontanter för att undvika köer som bildas vid kortbetalning.

Två foodtrucks finns på plats en med hamburgare med mera på medlemsområdet och en som bland annat serverar goda wraps. Sedan kompletterar Djurgårdens Ungdomsfotboll med försäljning av korv med bröd, fika med mera. I Ungdomsfotbollens serveringar går det bra att betala med Swish.

Väderleksprognosen är god så allt pekar på en härlig fotbollsdag i den klassiska borgen på lördag.
Varmt välkomna!

Attachment

l