Ingen final för Djurgården

Johanna Rytting Kaneryd i matchen mot Linköping. Foto: Johan Sahlén

Djurgården gav Linköping en bra match men stjärnlaget blev återigen för svåra och vann med 2-0 i semifinalen i Svenska Cupen.

I söndagens semifinal var Gudbjörg Gunnarsdottir tillbaka mellan stolparna efter två missade matcher på grund av skada. I övrigt var det inga större förändringar i uppställningen. Alexandra Höglund tog åter plats på mittfältet och Norlin och Jalkerud bildade anfallspar. Däremot märktes stora förändringar i Djurgårdens spel. Inga spöken fanns kvar från torsdagens match där DIF hade 0-3 mot sig efter bara tjugo minuter. Mot Linköping tog Djurgården tag i taktpinnen direkt och matchens första halvtimme spelades till störst del på Djurgårdens offensiva planhalva.

Första farliga målchansen kom efter 15 min och den tillhörde Djurgården. DIF spelade sig till ett fint anfall som började med en väl avvägd passning från Ekroth till Kukkonen på mittfältet. Kukkonen ökade tempot och passade till en hungrig Mia Jalkerud som drevs ut mot vänsterkanten innan hon fick till ett lyckat inspel som till slut ledde till ett bra skott. Bara någon minut efter den chansen fick Linköpings målvakt agera igen när Djurgården pressade på och satte ett skott på mål från nära håll.

Första farligheten för Linköping kom efter 26 minuter, men inlägget från högerkanten hann precis förbi Linköpingsspelaren som stod väntande i boxen. Några minuter senare hade mästarlaget från fjolåret vaknat till och började rulla boll betydligt snabbare i anfallsspelet. En attack i 31:a minuten hotade men ett samspelt Djurgårdsförsvar rensade effektivt undan.

Dessvärre hann ingen med i den 33:e minuten när Marija Banusic såg chansen och krutade till med ett stenhårt skott längs marken som likt en projektil gick in i mål. Olyckligt, och något oförtjänt med tanke på Djurgårn’s spel, men en imponerande aktion av Linköpingsspelaren.

Djurgården genomförde sitt första byte i paus när Alexandra Höglund klev av och lämnade plats på mittfältet till Hanna Lundqvist.

Linköping fortsatte hota i början av andra halvlek, särskilt Banusic var på spelhumör och rullade upp Djurgårdsförsvaret. Linköping var nära på att börja jubla efter ett skickligt anfall men bollen tog turligt nog i stolpens utsida. Minuten efter hamnade bollen dock i nät, när Tove Almqvist besegrade Gunnarsdottir och satte Linköping i tvåmålsledning.

Efter timmen spelad vad det närmare 3-0 för Linköping än en reducering från Djurgården. LFC visade sin spetskompetens och hittade vägar genom Djurgårdens försvar gång efter gång. Men när vindstyrkan ökade över Stockholms Stadion fick även Djurgården ny vind under vingarna. Ny energi i form av Madeleine Stegius som byttes in och laget lyckades hålla motståndarna borta från eget straffområde under en period av bra spel. Djurgården fick ett par hörnor som satte Linköping i darr och tvingade motståndarna till panikrensningar.

Med tio minuter kvar av matchen intensifierades spelet och båda lagen skapade lägen. Linköping stod för den riktigt vassa chansen, men även Djurgården fick till ett par bud på mål. DIF kämpade på för mål tills domaren satte pipan i munnen efter 93 spelade minuter. Stjärnspäckade Linköping blev för svåra även denna gång, men Djurgården stod trots det för ett stort lyft spelarmässigt och får ta med sig det till fortsättningen.

Djurgården-Linköpings FC 0-2 (0-1)

0-1 Marija Banusic (33)
0-2 Tove Almqvist (54)

Varningar DIF: Inga

Formation: 4-4-1-1

Gudbjörg Gunnarsdottir

Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir

Johanna Rytting Kaneryd, Katrin Schmidt, Annika Kukkonen (82), Alexandra Höglund (45)

Tempest-Marie Norlin (65)

Mia Jalkerud

Avbytare: Sandra Lindkvist, Filippa Pettersson, Hanna Lundqvist (45), Michelle Wörner (82), Madeleine Stegius (65), Patrycja Jerzak

Frånvarande:  Sheila van den Bulk (arm), Lisa Moazzeni (knä), Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)

Attachment

l