Intervju med Johanna Rytting Kaneryd

Johanna Rytting i Kaneryd i matchen mot Hammarby, 30/8 2017. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Johanna Rytting Kaneryds fotbollskarriär är i en starkt uppåtgående spiral. 2016 fick hon pris som årets nykomling på Fotbollsgalan efter en succéartad debutsäsong i Damallsvenskan och Djurgården. Och när nye förbundskaptenen för damlandslaget, Peter Gerhardsson, gjorde sin första laguttagning inför VM-kvalet för ett par veckor sedan fanns Johanna med i truppen. Imorgon är hon redo för en av årets stora matcher när regerande Svenska mästarna Linköpings FC kommer till Stockholms Stadion.

Johanna föddes 1997 i Kolsva utanför Köping och har under sin fotbollskarriär spelat i Tyresö FF (under storhetstiden med Marta och stjärnorna) samt moderklubben Forsby FF och Älta IF. Under 2017 har Johanna spelat samtliga matcher från start i Damallsvenskan och varit en stark offensiv kraft på Djurgårdens mittfält. Med sex omgångar kvar av serien ligger Djurgården två poäng från tredjeplatsen och kämpar för att nå en medaljplats, ett starkt betyg i en serie som totaldomineras av topplagen Linköping och Rosengård.

På söndagen tar DIF emot just Linköping, fjolårets mästare tillika serieledare, och nästa helg är det dags för bortamatch mot Rosengård. Två stekheta matcher där Djurgården har chans att skrälla. För Johanna Rytting Kaneryd är det också givetvis två chanser att ytterligare bevisa sin tillhörighet i landslaget.

Johanna! Du är ganska nyligen hemkommen från en hel vecka med A-landslaget i Kroatien, hur var det att vara med på den samlingen?
– Det var väldigt inspirerande och lärorikt! Fantastiskt roligt och utmanande att få träna i sånt högt tempo.

Du var inte med i landslaget under Sundhages tid, men vilken prägel tycker du Gerhardsson har satt på landslaget?
– Jag tycker att Gerhardsson har en tydlighet i sitt sätt att spela! Ett aggressivt försvarsspel och ett fartfyllt men detaljerat anfallsspel.

Ni har två stormöten framför er nu, Linköping hemma och Rosengård borta, vilket av de lagen ser du som starkast?
– Både Linköping och Rosengård är två tuffa motståndare. Men för att vinna matcher behöver vi fokusera på vårt spel oavsett motstånd.

Linköping har gott om stjärnor i sitt lag, men den hetaste just nu är kanske nyförvärvet Kosovare Asllani. Ni var nyss på samma landslagssamling, hur blir det att möta henne på fotbollsplanen?
– Det är alltid motiverande att möta bra spelare. Då vet vi att vi verkligen behöver komma upp på en bra nivå för att inte bli straffade. Jag ser verkligen fram emot matchen imorgon!

Ni har varit starka mot de bättre lagen under säsongen och var nära att ta poäng borta mot just Linköping – hur har ni förberett er för att möta Sveriges just nu bästa lag?
– Vi har gått igenom deras styrkor och svagheter som vi gör på alla våra motståndare och sen tränat på hur vi ska hantera deras styrkor men också utnyttja deras svagheter. Nyckeln blir att ta vara på de chanser vi får och fokusera på det vi ska göra. Vi går självklart för vinst.

Ni nosar på en tredjeplacering i tabellen, hur viktig känns den?
Vi strävar alltid efter att hela tiden bli bättre. Vi tar en match i taget och går in med samma inställning – att vinna – inför varje match. Sen får vi se hur långt det räcker i tabellen helt enkelt.

Ni har en skadedrabbad trupp just nu, påverkar det er målsättning mot medaljplats i serien?
Vi har en stark men tunn trupp just nu, med några spelare på väg tillbaka efter långtidsskador. Vi försöker givetvis att ha så många spelare som möjligt friska till slutspurten för att avsluta bra.

Hur ser du på din egen prestation under året?
Jag försöker att ta nya steg varje träning och match och jag känner att jag hela tiden utvecklas.


Johanna Rytting Kaneryd skriver autografer efter derbyt mot Hammarby, 30/8 2017. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Säsongen är inte slut än, men vad har varit ditt bästa minne hittills?
För min egen del har det såklart varit landslagsuttagningen. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. För lagets del är det att vi har presterat jämnare i år och har en högre placering än förra året, något vi såklart hoppas kunna bibehålla.

Slutligen, varför borde alla djurgårdare ta sig till Stadion på söndag?
För att det kommer bli en spännande match! Vi är obesegrade efter sommaren och har gjort mål i varje match. Vi vill inte bryta den trenden.

Djurgården – Linköping, söndag 1 oktober kl 16:00 på Stockholms Stadion

Befinner du dig i Stockholm imorgon, söndag 1 oktober, hoppas vi verkligen att du tar dig till underbara Stadion för att stötta damerna mot Linköping! Senast en serieledare var på besök på Stadion fick Djurgården fira, när Tempest-Marie Norlin blev matchvinnare mot Eskilstuna.

Vad: Djurgården – Linköpings FC i Damallsvenskan, omgång 17
När: Söndagen den 1 oktober klockan 16:00
Var: Stockholms Stadion
Ses: Bäst på plats men sänds även på damallsvenskan.tv.

Köp biljetter HÄR (från 40 kronor) eller vid grindarna på Stadion, där det går att betala med kontanter eller Swish. Vi ses på Stadion!

Attachment

l