Irma Helin till Djurgården!

Irma Helin är tillbaka på Stockholms Stadion! Foto: Johan Sahlén

Irma Helin debuterade i Djurgårdens damlag redan som 13-åring och spelade fem säsonger i klubben innan flyttlasset gick till Damallsvenskan och Piteå inför säsongen 2015. Säsongen 2017 spelade Irma i Linköping där hon vann sitt första SM-guld, men nu väljer Irma att komma hem till Djurgården. Den tekniska mittfältaren har skrivit på ett ettårskontrakt.

Irma föddes 1994 och växte upp i en riktig djurgårdsfamilj ett stenkast från Stockholms Stadion. Irma har gått på Djurgårdens matcher så länge hon kan minnas, och bland barndomskompisarna finns Simon Tibbling. Efter två lyckade säsonger i Piteå där Irma imponerade stort och tog en plats i Pia Sundhages landslag 2016 bytte hon klubbadress till Linköping där hon i år vann SM-guld och spelade både Champions League och final i Svenska cupen. Säsongen stördes till viss del av en långdragen knäskada men nu är Irma tillbaka i bättre form än någonsin. 2018 kommer urdjurgårdaren från Valhallavägen återigen kliva ut på Stadions gräsmatta och spela en viktig roll i Djurgårdens utveckling framåt.

Irma, varmt välkommen hem till Djurgården! Hur känns det att komma tillbaka till klubben?
– Tack! Det känns verkligen superkul, jag är jättenöjd och glad! Det är alltid speciellt att byta klubb men det är inget som slår att byta klubb till Djurgår’n.

Din förra klubb Linköping vann SM-guld i år och spelar i Champions League, hur gick tankarna kring att byta klubb?

– Det har varit många tankar fram och tillbaka men i slutändan, efter att ha fått en väldigt bra bild av Joel och spelarna, kände jag att laget har något väldigt bra på gång. Jag ville inte missa att vara med på det 2018. Djurgården är klubben i mitt hjärta, men jag skulle ändå inte flytta hem om det inte var för att spelet sett så bra ut och för att det händer bra saker kring Djurgår’n. De visade det redan i år och jag hoppas att jag kan vara med och bidra till att ta det ytterligare några steg.

Jag hoppas verkligen att få vinna SM-guld med Djurgården, förr eller senare.

Du har varit djurgårdare i hela ditt liv, är det en annorlunda känsla att dra på sig en djurgårdströja jämfört med andra lag?
– Ja, det går inte riktigt att beskriva. Jag minns när jag gjorde det för första gången. Jag tror att jag var 13 år och skulle spela en träningsmatch med damlaget mot Hammarby på Stadshagen. Det var det coolaste jag gjort men jag tror att det blir ännu mer speciellt nu. Nu är jag mer rutinerad när det kommer till damallsvenskan och jag kommer ha en stor roll i Djurgården. Det kommer vara riktigt speciellt och jag blir pirrig bara jag tänker på att dra på mig tröjan igen.


Irma Helin i djurgårdströjan under säsongen 2014. Foto: Johan Sahlén

Många är trötta och längtar efter semester såhär i slutet av säsongen, men du vill bara att det ska dra igång nu va?

– Ja, gud ja. Den här försäsongen får gå så snabbt som möjligt, jag vill bara dra igång nu. Att jag har varit skadad den här säsongen har också gjort att jag är hungrigare än någonsin och att få ta ut den energin i Djurgården – det kan inte bli bättre.

Hur ser du på Djurgårdens spelstil och vilken roll kommer du att ta?

– Jag har fått en väldigt bra bild av hur Joel tänker mig i spelet. Jag kommer få en central roll i speluppbyggnaddelen där jag trivs bäst. Jag tycker att Djurgården har spelat en väldigt passningsorienterad och bolltrygg fotboll under året med spelare som sliter och kämpar och jag känner att jag passar in där.

Vad har du för personliga mål i din fotbollskarriär?
– Jag debuterade i A-landslaget innan säsongen och självklart vill jag tillbaka dit. Och dit når jag genom att spela bra fotboll i klubben så allt jag fokuserar på nu är att jag och Djurgår’n ska vinna matcher.  Jag hoppas att vi får bra resultat i serien och att det kommer belöning utifrån det. Att vinna SM-guld var det häftigaste jag gjort och att vinna det med Djurgår’n hade vart ännu bättre. Jag hoppas verkligen att få vinna SM-guld med Djurgården, förr eller senare.

Djurgårdens sportchef tillika tränare Joel Riddez om värvningen av Irma:

– Irma är en väldigt bolltrygg spelare med stor potential. Hon passar väldigt bra in i vår rekryteringspolicy där vi gärna vill ha unga och ambitiösa spelare med stockholmsanknytning. Det är fantastiskt roligt att hon som urdjurgårdare väljer att flytta hem till oss.

Vi vill skicka ett varmt, varmt välkommen hem till Irma och längtar efter att återigen se henne spela i blårandigt under 2018!

Har du inte förlängt ditt säsongskort till herrlagets matcher än? Gör det nu så kan du köpa till damernas säsongskort för endast 300 kr! Förläng och köp ditt säsongskort på http://difbiljetter.se/minasidor


2014 spelade Irma senast i blårandigt. 2018 är det dags igen. Välkommen hem Irma! Foto: Johan Sahlén

Attachment

l