Jalkerud hjälte i derbyt mot Hammarby!

Foto: Bildbyrån

Hammarby – Djurgården 0-1 (0-0)

0-1 Mia Jalkerud (77)

Laget:
Gudbjörg Gunnarsdottir – Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Ingibjörg Sigurdardottir, Portia Boakye – Fanny Andersson, Sheila van den Bulk, Irma Helin, Tilde Lindwall (89, Hanna Stokki) – Michelle Wörner – Mia Jalkerud (84, Wilma Sjöholm)

Avbytare: Petra Kümin, Julia Walentowicz, Elvira Karlsson

Mia Jalkerud blev stor matchhjälte i det prestigefyllda derbyt mot Hammarby. I 77:e minuten satte hon matchens första och enda mål, och såg till att Djurgården klättrade till den övre halvan av tabellen.

Djurgården kom till spel med ett något decimerat lag där förutom de långtidsskadade spelarna även Ingrid Ryland och Evelina Finndell saknades ur truppen. Med på bänken fanns därför Hanna Stokki (född -02) och Elvira Karlsson (född -01).

Första halvlek blev en jämn kamp från början till slut, där Hammarby inte hade något spelövertag men däremot kom till något fler skarpa avslut på mål. Matchen första stora publiksus orsakades av Hammarby när de kom nära att rinna igenom en kvart in i matchen. Avslutet gick dock långt utanför målburen. De grönvitas chans kom i en period där Djurgården uppträdde lite stressat, men kort därefter kom DIF till anfall via Tilde Lindwall som inte var långt ifrån att pricka Sheila van den Bulks panna i straffområdet med sitt inlägg.

Djurgården kunde halvleken igenom stundtals etablera en del spel framåt men hade svårt att nå de skarpa lägena. Efter 22 minuter var de nära att matchens nolla spräcktes, och det var återigen Hammarby som kom nära. Kelly Conheeney fintade sig förbi Petronella Ekroth och avlossade ett skott som gick någon decimeter utanför den bortre stolpen. Minuterna efter det var det återigen stökigt efter en grönvit frispark där Djurgården hade problem med att få iväg bollen.

Efter 27 minuter fick Djurgården sitt bästa läge dittills i matchen när Sheila van den Bulk återigen var framme och denna gång fick pannan på bollen, men Emma Holmgren i hammarbymålet var redo med räddningen. Några minuter innan halvtidspausen kom Djurgårdens nästa heta chans och det var återigen via inlägg och nick. Michelle Wörner kom högst och lyckades med en lobbnick som blev oväntat farlig.

Andra halvlek började med action direkt. Efter 47 minuter lobbskottade Irma Helin från dryga 30 meter och Emma Holmgren fick sträcka ordentligt på sig för att putta bollen över ribban. Ett imponerande nummer av Helin.

Efter 58 minuter var det blårandig dominans framåt igen med dubbelchanser framåt för Djurgården. Först spelade Fanny Andersson fram till en framrusande Mia Jalkerud, och på efterföljande hörna var bollen återigen på väg in men tog stopp på täckande Hammarbyspelare.

Andra halvlek skiljde sig inte mycket från den första utan vi hade fortsatt två lag på plan som kämpade hårt och inte släppte till särskilt stora ytor. Lägen uppstod åt båda håll, men om Hammarby var lite skarpare i första halvlek var det Djurgårdens tur i den andra. Efter 77 minuter kom det förlösande ledningsmålet, och det gjorde av Mia Jalkerud som pricksköt in sitt första mål i damallsvenskan i år. Sista kvarten var en hektisk period där Hammarby försökte etablera ett presspel, men Gudbjörg Gunnarsdottir var säker mellan stolparna och såg till att Djurgården gick segrande ur derbyt.

Nästa hemmamatch

Djurgården – Kopparbergs/Göteborg FC
26 juni kl 19:00, Stockholms Stadion

Köp biljetter här

Attachment

l