Joel inför IFK Kalmar

 

Joel, en poäng på två tuffa bortamatcher mot trean och fyran i tabellen efter sommaruppehållet, hur känns det?
– Det är ingen bra start. Vi har fått en del nya spelare och fått tillbaka en del spelare från skada så vi har en trupp som är ganska väl rustad, men jag tycker framför allt att vi gör en ganska dålig prestation mot Kristianstad, där har vi lite tur som får med oss en poäng. Jag tycker att vi rättar till en del mot Göteborg och den matchen är jämn i 60 minuter vilket är bra borta mot ett så pass bra lag. Vi har fortfarande bitar som inte sitter riktigt och kanske lite dåligt självförtroende på några spelare, men det var ett steg framåt. Jag tycker att vi har haft två bra träningsveckor efter det vilket jag hoppas vi kan ta med oss in i match och vi har en klar ambition att vinna i morgon.

De nya spelarna har varit med ett tag nu, berätta.
– Dels har vi tagit in Julia Spetsmark som är en offensiv spelare från Manchester City. Hon gjorde mål direkt mot Kristianstad och såg bra ut, hon har spetskvalitéer som vi kommer att ha nytta av men behöver några matcher innan hon är i full form. Sen har vi Sherifatu Sumalia från Ghana, hon har väldigt mycket i sig och är duktig en mot en men är inte riktigt klar för Damallsvenskan än. Vi kommer behöva ge henne lite tid men är redan nu en spelare som vi kan förändra en matchbild med.

– Amerikanskan Maddie Bauer kan spela mittback och balansspelare på mitten vilket hon startade som senast. Hon gjorde en bra första halvlek och tröttnade sedan lite i andra. Det är en ledartyp på planen, hon vinner många dueller och står rätt i positionsspelet vilket gör att vi får en bättre balans i laget. Hon kommer att bli viktig för oss i höst. Sedan tog vi även in den amerikanska målvakten Jen Pelly som stått i Älta en och en halv säsong och tränade med oss redan förra säsongen. Det är för att stadga upp målvaktssidan, Gudbjörg Guggarsdottir har haft en del skador och ska på landslagssamlingar och Petra Kümin har också haft några småskador. Det gör att vi har tre målvakter som är redo för Damallsvenskan och det är en trygghet för oss.

Nu är ni tillbaka på Stadion och tar emot ett troligen ganska stukat IFK Kalmar, sist i serien med tre poäng.
– Det är klart att det är lite stukade, de har ju haft det ännu tuffare än vad vi har haft det. Samtidigt har de kanske varit inställda på att de ska få det tufft. Nu vet vi inte vad de kommer komma med, de har bytt tränare i veckan och det kan ju ge en kortsiktig boost och gör dem svårscoutade. Därför kommer vi framför allt att fokusera på vad vi ska göra. Kalmar har gjort en del bra matcher och vi hade en tuff bortamatch mot dem, i många matcher har de hängt med länge och sedan tappat på slutet. Vi måste vara inställda på att det blir minst 90 minuters hårt jobb. Men att vi måste gå för tre poäng är inget att hymla om och det spelar ingen roll vilket lag som står på andra sidan.

Vad menar du när du säger att ni ska fokusera vad ni själva ska göra? Vilka delar i spelet fokuserar ni på?
– Vi har ju haft en del problem i anfallsspelet, framför allt att vi har lite korta anfall och vi får inte upp tillräckligt många spelare i anfallsfasen. Vi behöver jobba med vårt passningsspel och bli bättre där och det tycker jag att vi har gjort de här två veckorna, sen får vi se vad det ger i själva matchen. Vi måste helt enkelt få tillbaka grundtryggheten på planen och känna att vi är en enhet. Det finns kvalitet och nu behöver vi få tillbaka lite självförtroende, så en seger skulle betyda mycket.

Damerna tar emot IFK Kalmar på Stockholms Stadion lördagen den 25 augusti klockan 15:00.
Här köper du biljetter till matchen.

l