Joel Riddez ny tränare för DIF Dam


Djurgården Dam har fått en ny tränare och det är en välkänd DIF-profil som tar över.

Joel Riddez spelade i Djurgårdens herrlag 1999-2001 och 2011-2013, totalt blev det 58 matcher. Nu är han tillbaka i föreningen, den här gången som huvudtränare för Djurgårdens damlag. Kontraktet är på 2 år.
– Det känns så klart jättekul, jag har väl hela tiden haft en ambition att komma tillbaka till Djurgården. Jag har en ambition att vara huvudtränare och så fick jag den här möjligheten att jobba på högsta nivå som kändes helt perfekt. Jag har varit assisterande tränare i drygt tre år och det är ett jättebra läge för mig nu att ta steget till huvudtränare, säger Joel.

2013 lämnade han Djurgården för att bli spelande assisterande tränare i IK Frej.
– Jag tog ett smygsteg först och var spelande asstränare i Frej. Sen kände jag att jag vill satsa mer på tränarbiten. Det funkade bra tycker jag, jag var kvar i två och ett halvt år och under den tiden gick vi från division ett till att bli ett etablerat Superettanlag, det var en väldigt kul resa. Jag vill vara kvar i fotbollsmiljön och har alltid varit intresserad av tränarskapet och ledarbiten. Nu känner jag att jag vill satsa fullt ut några år och se hur det bär.

I somras gick Joel över till Assyriska, det blev en kort och inte lika lyckad tid som i Frej.
– Jag började som assisterande tränare och sportchef, men ganska snabbt lämnade jag tränarjobbet och blev ren sportchef. Men det blev inte som vi tänkt, det var en ganska rörig tid och laget åkte ur Superettan. Det blev en tuff höst, men samtidigt väldigt lärorik.

Trots sin långa erfarenhet som spelare och tränare blir damfotboll ett nytt kapitel för Joel, men det är inget som han tycker är så märkvärdigt.
– Jag ser det nog som att fotboll är fotboll. Det man vill som tränare är att jobba med spelare som vill, det är ambitionen man vill ha, sedan tror jag inte det är så stor skillnad mellan herr- och damfotboll. Det som skiljer är att jag inte sett så mycket damfotboll, jag behöver se mer och det kommer att bli ett jobb framöver med att titta på förra årets matcher. Och scouting behöver jag hjälp med i början, men den organisationen finns här i Djurgården. Så visst blir det en viss startsträcka, men det hade varit likadant att ta över ett herrlag, då hade jag också behövt se massa matcher, lära mig spelare och sätta mig in i allt. Fotbollsmässigt vet jag vad jag vill oavsett vilka jag tränar.

Självklart har en idé om hur man ska spela fotboll mognat hos Joel under åren och i dag är han ganska så klar med vad han vill.
– Vad gäller spelsystem så är min filosofi att man aldrig låser fast sig helt utan det beror på vilka spelare du har i laget, skadeläget, vilket motstånd du möter och liknande. Däremot finns det principer i spelet som jag kommer försöka vara tydlig med ganska snabbt; Hur vi vill spela upp bollen, hur vi vill pressa, hur vi vill jobba som lag och vad som är viktigt. Det är sådant som vi nu kommer att få en försäsong på oss att nöta in steg för steg. Men först måste vi lära känna varandra, få koll på vad vi har för trupp och sånt, sen får vi börja implementera spelmässiga saker.

Till våren ska Joels idéer vara implementerade och laget ska veta hur de ska spela. Hur kommer det då att synas att det är Joel som har format lagets spel?
– Det kanske låter klyschigt, men först och främst att vi är ett lag som vill något, som har energi och vill driva matcherna och inte lämna något åt motståndarna. Det är viktigt för mig att vi bestämmer matchbilden. Vill vi ligga lågt och försvara oss en match så är det okey, men då ska vi ha bestämt och vara trygga med det. Vill vi ha ett större bollinnehav och vara spelförande ska vi klara av det. Det gäller att få spelarna att förstå de olika faserna i matcherna, men även de olika matcherna och vad vi vill i just den matchen. Samtidigt handlar det mycket om individuell utveckling, även om vi har en match på söndag att tänka på så ska spelarna känna att de utvecklas under veckan, oavsett om man startar eller sitter på bänken. Det är kanske det som triggar mig mest, att utveckla spelarna individuellt.

Sedan han slutade som spelare har han hunnit med att utbilda sig inom fotboll, genom de obligatoriska tränarkurserna, men även inom ledarskap. Hur är han då som ledare?
– Det är inte helt enkelt att svara på, men jag försöker vara tydlig med vad jag vill, försöker ha en tydlig struktur. Jag ser mig själv som en bra lyssnare och kommer vilja ha synpunker och ett coachande ledarskap i vissa fall, men jag vet samtidigt att ibland måste man vara tydlig med vem det är som bestämmer. För mig handlar ledarskap om fingertoppskänsla, olika människor och tillfällen behöver olika typer av ledarskap.

Förra säsongen kom Djurgården sexa i Damallsvenskan, en mycket bra insats för en nykomling i högsta serien. Trots det vill man nu ta nya steg.
– Så är det väl alltid i fotboll, att man vill ta nästa steg. Just nu är det alldeles för tidigt för mig att säga att vi ska komma på en viss placering eller så, men visst ska vi ta nästa steg, både individuellt, som spelare och som lag. De verktygen är det mitt ansvar att de ska få. Det gör vi dels genom tydlighet i träningen, hur vi ska spela fotboll och vad som krävs då. Sedan är det den individuella utvecklingen där man kanske kan lägga in lite fler individuella pass och fokusera mer på specifika positioner. Går jag tillbaka till mitt eget spelande så uppskattade jag att få individuell feedback, att man är en person och inte bara ett lag. Stärker man individerna så stärker man även laget.

Djurgården satsar hårt på spelarfronten och nyckelspelare som målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir, skyttedrottningen Mia Jalkerud och talangen Johanna Rytting Kaneryd har nyligen förlängt.
– Det är kul att många nyckelspelare har förlängt, det visar ju att det funkar bra och att de trivs i Djurgården så det är en bra start. I övrigt är det alldeles för tidigt för mig att säga så mycket om truppen, det är det jag ska jobba med att lära mig nu. Men har man en bra grundstomme så brukar det andra falla på plats.

Du verkar rejält laddad för uppgiften?
– Det ska bli skitkul, det är ett perfekt steg för mig just nu. Och Djurgården är så klart något speciellt för mig, det är ju hemma på något sätt, där man vill man vara. Jag har även min son i ungdomsverksamheten. Nu ser jag verkligen fram emot första träningen och att få komma igång.

Här köper du ditt säsongskort till Djurgården dams matcher på Stadion 2017.

Attachment

l