Johan Palm ny U19-tränare

I juli slutade U19-tränaren Christofer Augustsson på Djurgården Fotboll för att bli förbundskapten för P15-landslaget. Ny huvudtränare för U19 blir Johan Palm och uppdraget gäller i första hand året ut. Till sin hjälp har han Victor Stoltz, fystränare för U17 och U19, som blir assisterande tränare.

Johan Palm är 30 år, studerar sedan tre år på GIH och har varit i Djurgården i sex år, bland annat som ansvarig för akademilagen i P14, P15 och U16. Under året har han assisterat Christoffer i U19.
– Det var ingenting som jag hade förväntat mig, jag var glad över att få jobba som ass åt Christofer med spelare som ska ta sista steget från juniorfotboll till att bli A-lagsspelare. Men efter att ha kolla att det funkade med mina studier, att jag kunde ge både uppdraget och studierna fullt fokus, så tvekade jag inte. Det känns bra, det är en rolig utmaning.

Djurgården har en tydligt utarbetad modell för hur verksamheten i akademin ska drivas och på Johan låter det inte som om tränarbytet kommer göra så stor skillnad på laget.
– Jag tror att jag och Christofer är ganska lika i vårt ledarskap. Jag gillar att involvera spelarna, framför allt i deras egen utveckling men också i deras uppgifter i både match och träning och vara tydlig med våra målbilder. Jag ställer tydliga krav, men jag vill att spelarna ska våga prata, att de förstår att vi är här för dem. Sedan vill jag precis som alla andra tränare vinna fotbollsmatcher, men det är viktigt för både mig och föreningen att vi vinner på vårat sätt och att vi utmanar spelarna i matchen.

U19 brukar varje år kriga i toppen av tabellen, men i år har det gått betydligt knackigare.
– Ja, resultatmässig har det gått trögt, vi är ofta spelförande och skapar chanser men har inte fått in målen och vi kan se olika orsaker till det. En är att vi har ett yngre lag  än vi brukar ha. Vi har några 98:or men många är födda 1999 eller 2000 och de får ofta möta äldre och mer erfarna spelare. Det är i sig inte negativt utan ger dem en stor utmaning i varje match, men processen att komma in i U19 tar lite tid, det är tuffare och går snabbare. Men det är även en bra erfarenhet för killarna som är ganska vana att ligga i toppen av sina tabeller, nu för de känna på lite stress och det lär de sig av. Spelarna förstår utmaningen inför resten av säsongen och vi tror att vi kommer att få se fler bra prestationer av laget vilket även bör leda till fler vunna fotbollsmatcher. Vi får komma ihåg att det är utvecklingen, både som individ och  som kollektiv, som är det viktigaste, men det är klart att vi vill ta fler poäng.

Attachment

l