Jonas Olsson klar för Djurgården

Djurgården förstärker defensiven rejält med landslagsmeriterade mittbacken Jonas Olsson som nu lämnar West Bromwich Albions och skriver på ett tvåårigt kontrakt med DIF.

Transferfönstret står fortfarande öppet och för Djurgårdens del stormar det in en tung förstärkning i backlinjen i form av 34-årige, välmeriterade försvararen Jonas Olsson med 25 svenska A-landskamper på sitt CV. Fotbollskarriären startade 2003 i Landskrona BOIS för att sedan fortsätta i holländska NEC Nijmegen 2005-2008 (93 matcher) innan det bar vidare till Premier League-klubben West Bromwich Albions. Där har han hunnit med 225 matcher och 13 mål under sina nio år i klubben innan det nu är dags för en ankomst till Djurgården.
– Det är väldigt roligt att vara här i Djurgården och att få vara hemma i Sverige igen efter tretton år utomlands, säger Jonas som intygar att det var lite olika faktorer som bidrog till beslutet att spela blårandigt.
– Dels har jag pratat mycket med Kim och Isak som jag känner bra sedan landslagstiden och jag känner att jag kommer hem till en allsvenska som har utvecklats jättemycket. Samtidigt har jag haft det tyngre med speltid i West Brom. Det har ju varit ett riktigt bra år för laget men konkurrensen har varit riktigt tuff, speciellt med Johnny Evans som jag tycker är en av ligans bästa mittbackar. Men fysiskt sett känner jag ändå att jag är i kanske den bästa formen jag varit i så då har beslutet växt fram. Jag vill spela matcher och chansen att få spela i en stor klubb i Allsvenskan har lockat. Jag har ju tidigare varit i Landskrona, Nijmegen och West Bromwich som alla har varit mittenlag, så det är kul att komma till en förening med höga ambitioner. För egen del kommer även jag hit med stora ambitioner så det passar ju bra.

Att övergången kunde ske så snabbt är Jonas tacksam över och han ger cred till West Bromwich  för att de varit så tillmötesgående under diskussionen.
– Jag har varit lojal och klubbarna har varit lojala mot mig genom åren. West Bromwich har jag varit i under nio år och de har alltid behandlat mig väl. Men nu kände det som att det var dags för något nytt för min del. De har varit bra i samtalen kring övergången och förstått min situation, att jag vill visa respekt till mina nya lagkompisar här och vara med från början av säsongen. Så hatten av för West Brom och Bosse (Andersson) för att de fixat det här så smidigt.

Kunskapen om Djurgården är god för Jonas del även om det till viss del har handlat om förluster med Landskrona under DIF:s guldår på 00-talet.
– De största minnena jag har av Djurgården är ju när jag var i Allsvenskan själv under föreningens storhetstid. Det var alltid svåra matcher minns jag och sedan har jag ju pratat mycket om Djurgården med Kim och Isak under min landslagstid. Dessutom spelade min pappa för Landskrona och hans bäste kompis var Clas Cronqvist som spelade i Djurgården på 60-talet och alltid talade väl om den. Så jag har bra koll på DIF.

Att det är en ledarfigur som tar plats i backlinjen är något som Jonas inte sticker under stol med och han tycker att egenskaperna som härförare i försvaret har växt med åren.
– Det har alltid varit en av mina styrkor på planen att vara en ledare där bak. Som mittback ska man ha de egenskaperna att man kan styra och ställa och jag var ju assisterande kapten i West Bromwich under en period. Du ser hela planen och ska vara rösten där bak. De egenskaperna utvecklas ju ofta med erfarenhet och de bitarna har förädlats genom åren, säger Jonas som även skallat in en hel del mål under karriären.
– Jo, jag har satt en del mål under åren. Mest via fasta situationer så klart. Det tror jag också är något som utvecklas med åren, just tajming och jag hoppas självklart att få göra några mål här för Djurgården. Det kommer säkert att bli fina leveranser från Kim på hörnorna och frisparkarna, avslutar Jonas som ansluter till träningen redan på fredag och är redo för match lördag samt dessutom i högsta grad aktuell för premiären mot Sirius.

För Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är det en tung premiumvärvning som omgående ansluter till truppen på Kaknäs där mittlåset nu får en rutinerad härförare som dessutom kommer att bära det förpliktigande tröjnumret 13.
– Vi är oerhört glada att ha Jonas på plats hos oss. Han blir en viktig kugge för oss i defensiven inför den allsvenska starten. Ser man på hans meriter får vi in en riktig fältherre i försvaret med en stor vinnarskalle. Det här är något vi har sökt aktivt efter så det ska bli väldigt intressant att se honom leda backlinjen i den blårandiga tröjan framöver, säger Bosse.

Fakta Jonas Olsson

Född: 10 mars 1983
Längd: 193 cm
Tidigare klubbar: Landskrona BOIS, NEC Nijmegen, West Bromwich Albions
Landskamper: A-landskamper 25, U21-landskamper 19

Attachment

l