Kadewere fixade tre viktiga poäng

Djurgården-Dalkurd FF  1-0 (0-0)
1-0 Tino Kadewere (55)
Domare: Magnus Lindgren
Dagens publiksiffra: 10432, presenteras av

Djurgårdens laguppställning:
Andreas Isaksson – Felix Beijmo, Markus Danielson, Jonas Olsson, Jacob Une Larsson (64, Niklas Gunnarsson) . Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Kevin Walker, Haris Radetinac (53, Dzenis Kozica) – Tino Kadewere, Kerim Mrabti (74, Aliou Badji).

Inte inbytta spelare: Tommi Vaiho, Jesper Karlström, Edward Chilufya, Yura Movsisyan.

Matchrapport:

Djurgården tog en efterlängtad allsvensk trepoängare i värmen på Tele2 Arena när Dalkurd besegrades med 1-0 . Matchen bestod av två halvlekar med blandad djurgårdskvalitet där Tino Kadewere blev segerskytt i andra.

Nyblivna cupmästarna Djurgården inledde matchen mot nykomlingen Dalkurd på samma fina sätt som de genomförde finalmatchen mot Malmö FF i torsdags. Rörligheten och intensiteten från den matchen höll dock bara i sig i två minuter. Därefter stannade maskineriet upp och tempot i matchen sjönk markant i försommarvärmen på Tele2 Arena. Resten av den första halvleken lämnade en hel del över att önska spelmässigt och när de första 45 minuterna kunde summeras ska Djurgården vara evigt tacksamma för att det fortfarande stod 0-0.

Gästerna Dalkurd hade nämligen två jättechanser att göra mål på. Först var det Oliver Berg som i 25:e minuten fick ett läge helt fri i straffområdet. Andreas Isaksson gjorde sig stor och räddade det låga skottet. Sju minuter senare var det farligt igen. Gästerna som var duktiga på att hitta stora ytor att lägga bollen på skapade ett friläge för Ferhad Ayad. Dalkurds vänsteranfallare sprang ifrån Djurgårdens försvar och hade bara Andreas Isaksson kvar att få bollen förbi. Det lyckades han med men avslutet gick högt över ribban. Bättre chanser än det Dalkurd fick är det svårt att få och avsaknaden av deras absolut främsta offensiva hot, Mohamed Buya Turay, kan ha kostat dem halvtidsledningen i matchen.

Djurgårdens främsta målchans hade vikarierande vänsterbacken Jacob Une Larsson. Han nådde högst på en frispark men nickade bollen över. Med två minuter kvar hade Tino Kadewere ett bra lågt inlägg men bollen sprangs till hörna av en försvarsspelare.

I slutet halvleken lyfte Djurgården så sakteliga upp laget igen och spelet såg stabilare ut – om än fortfarande temposvagt – vilket skapade hopp om bättring inför matchens andra halva. Helhetsintrycket var ändå inte bra. Tempot var lågt och det var många gånger långt mellan lagdelarna. Något Dalkurd passade på att utnyttja.

Kvalitetshöjning i den andra halvleken
Om Özcan Melkemichel drog igång hårtorken under halvtidspausen eller om han lät spelarna själva se sig själva i spegeln får vara osagt. Oavsett vad som luftades mellan halvlekarna så gav det resultat. Lagdelarna höll ihop på ett mycket bättre sätt och det syntes tydligt redan i inledningen av den andra halvleken att det var ett piggare lag och hungrigare lag i blårandiga tröjor. Spelarna högg direkt när Dalkurd försökte spela upp bollen och spelövertaget för hemmalaget var markant. Detta trots att Djurgården spelade med en man mindre i flera minuter efter det att Haris Radetinac tvingats kliva av skadad tidigt i halvleken. Inhopparen Dzenis Kozica hann knappt kom in på planen innan Djurgården fick utdelning för spelövertaget.

Tino Kadewere blev spelaren som gav Djurgården ledningen i den 55:e minuten. Felix Beijmo serverade ett fint inlägg till DIF-anfallaren som behärskat rullade in bollen bakom Abdulaziz Demircan. En skön revansch för Kadewere som tidigare i samma minut prickade stolpen. Målet var Tino Kadeweres tredje i årets allsvenska.

Efter målet var matchen relativt händelselös fram till 75:minuten. Djurgården kontrollerade spelet men utan att skapa några direkta målchanser. Men lagom till att vi skulle kliva in i matchens sista kvart var Djurgården nära att utöka ledningen. Felix Beijmo fick iväg en riktigt projektil från långt håll som Demircan mellan stolparna hade fullt sjå med att styra utanför. Två minuter senare var det inhopparen Aliou Badjis tur att vara nära att göra Djurgårdens andra mål. Anfallarens nick träffade ribban.

Dalkurd lyfte sedan långsamt upp laget i ett försök att åstadkomma en kvittering men under ordinarie matchtid fick de inte till mer än ett par långskott som ofarligt smet utanför Andreas Isakssons mål. I den andra övertidsminuten var laget till sist väldigt nära att kvittera. Marzouk vann en nickduell bara ett par meter från mål men bollen smet utanför. Skönt för Djurgården som verkligen behövde vinna den här matchen men allra skönast tyckte troligtvis Jonathan Ring att det var. Han hade minuten innan chansen att punktera matchen men sköt i bra läge över.

I och med segern bröt Djurgården en tre matcher lång förlustsvit i Allsvenskan. Med dagens trepoängare och torsdagens härliga cupseger i bagaget ser det lovande ut inför nästa match. En match som spelas redan på torsdag. Då kommer Örebro SK på besök till Tele2 Arena. Vi ses då.

Matchrapport: Thomas Segerbrant

Attachment

l