Kanonstart i cupen mot Degerfors

Djurgården – Degerfors 6-0 (2-0)

0-1 Haris Radetinac (16)
0-2 Kerim Mrabti (33)
0-3 Jonathan Augustinsson (47)
0-4 Tinotenda Kadewere (51)
0-5 Tinotenda Kadewere (54)
0-6 Haris Radetinac (89)

Varningar DIF: Inga
Domare: Antti Kanerva
Laget:
Andreas Isaksson
Niklas Gunnarsson (Andersson, 76), Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson
Haris Radetinac, Jesper Karlström (Ulvestad, 62), Kevin Walker, Dzenis Kozica
Kerim Mrabti, Tinotenda Kadewere (Badji, 67)
Avbytare: Oscar Jonsson, Johan Andersson, Edward Chilufya, Hampus Finndell, Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Aliou Badji.

Publiksiffran – 5568 besökare, presenteras av:

 

 

Matchrapport:

Djurgården rivstartade cupen genom att besegra Degerfors med 6-0 på Tele2 Arena. Det bjöds på vackert spel, stor underhållning och många fina mål där speciellt Haris Radetinacs två fullträffar värmde Djurgårdshjärtan lite extra.

Det var ett sjukdomsdrabbat Djurgården som klev ut på Tele2 Arena för cuppremiär mot Degerfors. Men med en bred trupp var det inga problem för Özcan Melkemichel att mönstra en stark startelva – vilket skulle märkas – som sparkade igång matchen inför de 5568 åskådarna på plats.

Med väl dokumenterad erfarenhet från kärva cupmatcher var de flesta förberedda på nötande mot ett lågt försvar hos gästerna och så blev det också inledningsvis. Djurgården tryckte på och Kerim Mrabti inledde målchansproduktionen när han drog iväg ett giftigt skott efter en fin djupledsboll från Niklas Gunnarsson. Ännu närmare var Tinotenda Kadewere på Dzenis Kozicas luriga inspel men Miskic i Degerfors-målet lyckades parera avslutet.

Men det skulle bli tredje gången gillt. De för dagen vitklädda blåränderna stack upp i en snabb omställning där Tino Kadewere till slut distribuerade bollen vidare till Haris Radetinac. Järnkaminen Haris var kylig i boxen och rullade behärskat in bollen med vänstern till publikens vilda jubel. Ett viktigt ledningsmål och ett härligt kvitto på att Haris verkligen är tillbaka efter de tuffa åren.

Djurgården fortsatte att ösa på framåt och strax därpå var Tino Kadewere centimetrar ifrån att utöka efter en inläggsfrispark men skottet smet precis utanför.

Målet fick dock även Degerfors att tända till och förutom en del tryck hade gästerna två riktigt farliga frisparkar. Speciellt den sista som prickade stolpens insida var riktigt oroväckande .

Men bollen ska som bekant in innanför målramen och det var precis vad Kerim Mrabti såg till att den gjorde i den 33:e minuten. Kevin Walker slog en välavvägd hörna och efter ett visst tumult hamnade bollen hos Kerim som utan pardon dundrade in bollen i nättaket.

2-0 för Djurgården och det omtalade förarsätet var rejält insuttet. Resultatet tvingade Degerfors uppåt i planen och Djurgården kunde vänta in och ställa om snabbt. Det blev en hel del farliga omställningar och Jonathan Augustinsson var nära i 43:e minuten men skottet styrdes till hörna. Fler mål blev det dock inte trots en del fina lägen och resultatet stod sig till halvtid.

Men det skulle bli påfyllning omedelbart efter pausen. Kevin Walkers högerfot skapade konstant oro hos Degerfors på de fasta situationerna och efter en ny Kevin-frispark fick Miskic problem med att greppa bollen som landade hos Jonathan Augustinsson. ”Jonis”tvekade inte en sekund utan drog in 3-0 vilket också blev nådastöten för Degerfors.

Nu var det bara DIF och att Kozica inte fick med sig domslutet i en straffsituation och att en nick på hörna räddades på mållinjen spelade mindre roll. Ketchupflaskan var öppnad och efter en mycket elegant kombination mellan Kozica, Radetinac och Kadewere kunde den sistnämnde behärskat trycka in 4-0 bakom Miskic.

Degerforsförsvaret befann sig nu i en blårandig tryckkokare och efter ett antal farligheter skulle femman komma. Jonathan Augustinsson fick bollen serverad av Kozica och slog ett elegant vänsterinlägg som Tino Kadewere nickade in.

Hattricket var inte långt borta för Tino som fick ett friläge kort därpå men Miskic stod för en grym räddning.

Med segern säkert i hamn passade Özcan på att låta Fredrik Ulvestad göra sin DIF-debut i 62:a minuten. Norrmannen fick ovationer precis som teknikern Kozica som dribblade sig igenom stort därefter men Miskic motade avslutet med en imponerande reflexräddning.

Spänningen avtog gradvis men underhållningsvärdet var desto högre och publiken kunde jubla i takt med att passningarna radades upp obrutna inom laget. Mot slutet sjönk intensiteten något och ytterligare en debutant på hemmaplan kunde noteras när Johan Andersson byttes in i den 76:e minuten.

Några fina chanser för ytterligare DIF-mål blev det ändå för Djurgården som inte var klara för kvällen och i 89:e minuten var det dags att fullända målfesten och sluta cirkeln. Haris Radetinac stänkte in 6-0 med en graciös volley efter ytterligare en framspelning från assistmaskinen Kozica och det var siffermässig game over.

Ett värdigt slut på en fantastisk inledning av Svenska Cupen och tränare Özcan Melkemichel hade all anledning att låta mungiporna peka uppåt efteråt:
– Jag tycker att vi börjar matchen ganska bra med tanke på att vi hade förra året kvar i minnet och det kändes lite som en deja vu. Första tjugo skapar vi en hel del möjligheter och har en bra variation i vårt anfallsspel. Sedan gör vi 1-0 och efter det så tappar vi, faller hem och blir för passiva i försvarsspelet. Vi tillåter Degerfors att ha mycket boll på vår planhalva. Sådant kan vara okej bara de inte skapar något, men nu började Degerfors hitta in på vår högerkant med inspel. De hade också ett par frisparkar som var farliga. Men när 2-o kommer så kan vi gå in i halvtid och fokusera på några få grejer som vi ska stoppa. Jag tycker att vi stänger vår högerkant bra i andra och samtidigt skruvar vi på aggressiviteten för att göra 3-0 och döda matchen. Vi får bra utdelning i andra och gör många vackra mål. Så 6-0 är en bra revansch för förra året får man säga och det var stundtals väldigt trevlig fotboll, säger Özcan som kunde glädja sig åt en spelsugen Haris Radetinac.
– Förra matchen mot Bodö var hans första riktiga match och han gjorde det bra. Nu gör han det riktigt bra igen och att han får göra två mål är jättekul. Jag är mycket glad för hans skull och för att vi får ha en sådan spelare med oss i Djurgården. Han kommer att tillföra oss mycket i år.

Attachment

l