Karlströms kasse sänkte Blåvitt

 

Djurgården – IFK Göteborg (0-0)
1-0 (79) Jesper Karlström

Domare: Andreas Ekberg, Bjärred
Varningar DIF: Jacob Une Larsson (missar nästa match)
Publik:
16299
Djurgårdens laguppställning:
Andreas Isaksson – Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Niklas Gunnarsson , Elliot Käck – Magnus Eriksson, Kevin Walker (85, Jonas Olsson), Kim Källström, Otman El Kabir (64, Jesper Karlström) – Kerim Mrabti, Gustav Engvall (90+3, Marcus Hansson).
Inte inbytta Tommi Vaiho, Amadou Jawo, Jonathan Augustinsson, Aliou Badji.

Matchrapport:

Djurgården fortsätter att ta rygg på serieledande Malmö FF. Detta efter att hemma på Tele2 Arena ha besegrat IFK Göteborg med 1-0. Det matchvinnande skottet avlossades av inhopparen Jesper Karlström.

Inför över 16000 åskådare bjöd Djurgården och IFK Göteborg på en match med skiftande karaktär i de närmare 94 minuter som den pågick. Djurgården tog kommandot under en intensiv första kvart där Otman El Kabir var närmast att göra mål. Målvakten Pontus Dahlberg räddade skottet innan spelet vinkades av för offside på en annars fristående Magnus Eriksson som hade snappat upp returen.

Djurgården försökte främst att spela sig fram i banan och där mötte de gång på gång ett samlat motståndarförsvar. Gästerna försökte i sin tur ofta att lyfta upp genom att lyfta långt vid bollvinst. De olika spelsätten resulterade i ungefär likvärdiga målchanser under den första halvan av den första halvleken. De två lagen jobbade sig till exempel fram till hörnor som slutade med total oreda i straffområdet men som inte resulterade i mål.

En bit in i den första halvleken mattades matchen en aning och IFK Göteborg tog över taktpinnen för en stund. Publiken fick se en match som hade startat fartfyllt och intensivt övergå i bollbytande på mittplanen. Det var motlägg, bolltapp, långbollar och nickrensningar som under en period präglade matchen.

De heta målchanserna var få men lagen hade under den sista kvarten, där det blev lite mer ordning på spelet igen, i alla fall några avslut vardera som åtminstone tog sig över kortlinjen. Det mest uppseendeväckande avslutet utanför var när Otman El Kabir, i position utanför straffområdet, försökte skjuta in en högerhörna från Kim Källström direkt på volley.

Matchens andra halvlek började trevande. Lagen fortsatte på samma sätt som i den första halvleken där Djurgården försökte spela sig fram och IFK Göteborg snabbt ställa om vid bollvinst. Inledningen av halvleken var dock händelsefattig. Efter en stund flyttade Kim Källström upp några meter i banan och det gjorde att göteborgsanfallaren Mikael Boman, som jobbade hårt med att markera Kim under matchen, tvingades släppa taget en aning. Med det draget öppnade matchen upp sig igen. Djurgården spelade tålmodigt och jobbade sig fram i banan. Det resulterade i några skapliga möjligheter att göra mål. Magnus Eriksson nickade över, Felix Beijmo kom till avslut och Gustav Engvall gjorde som nyss nämnde Eriksson.

Kerim Mrabti hade också ett bra läge efter det att Kevin Walker hade slagit en lång ”Kim-boll” till Källström på vänsterkanten. Mrabti förvaltade tyvärr inlägget med en mindre bra bollträff.

IFK Göteborg hade en bra period i matchen efter Mrabtis avslut. Då kom gästerna till några bra lägen. Ett långskott tätt utanför, ett farligt inlägg som boxades bort och ett skott i burgaveln var det som satte målvakten Andreas Isaksson i mest arbete.

Med elva minuter kvar att spela av ordinarie matchtid dröjde sig Magnus Eriksson kvar långt uppe på sin högerkant. En lång boll landade framför fötterna på honom. Efter att förvåningen över att inte bli avvinkad för offside hade gått över tog han sig framåt. Han slog bollen snett inåt bakåt till inhopparen Jesper Karlström som med ett lågt och distinkt skott fick majoriteten av åskådarna att jubla. 1-0 till Djurgården.

Efter ledningsmålet backade Djurgården hem och det började på nytt drällas en del med bollen på mittplanen. IFK Göteborg utnyttjade detta och lyfte upp fler spelare i offensiven. Özcan Melkemichel svarade med att byta in Jonas Olsson och därefter spela med en fembackslinje.

IFK Göteborg tryckte på men det var Djurgården som fick chanserna. Gustav Engvall kom till exempel fri med målvakten Pontus Dahlberg men DIF-anfallarens bollmottagning i den situationen lämnade en del att önska. Målvakten hann ut och kunde avstyra.

Djurgården hade även flera bra kontringslägen i slutet av matchen som vinkades av för offside. Alla avvinkningar kändes inte helt korrekta men med tanke på situationen som föranledde segermålet är det inte läge att gnälla.

I matchens allra sista sekunder fick Tobias Hysén ett bra läge att kvittera. Hans volley med högerfoten landade dock bland de tillresta supportrarna på kortsidan och Djurgården kunde därmed lämna Tele2 Arena med alla tre poäng. Tre poäng som tar Djurgården upp till andra plats i tabellen.
– Det var en ganska jämn match. Framför allt den första halvleken. Jag är inte nöjd med alla bolltapp offensivt och är besviken över att vi slarvade så mycket. Främst i första halvleken. I den andra blev det bättre. Jag tycker att vi vinner rättvist och det är stark av oss att hålla undan. Vi vinner en match och det är jag nöjd med, summerar DIF-tränaren Özcan Melkemichel.

Text: Thomas Segerbrant
Foto: Bildbyrån & Bengt Jörnåker

 

Attachment

l