Kevins drömmål tog DIF till kvartsfinal

Djurgården – Jönköpings Södra 1-0 (0-0)

1-0 Kevin Walker (83)

Varningar DIF: Niklas Gunnarsson, Jesper Karlström
Domare: Stefan Johannesson
Laget:
Andreas Isaksson
Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson (Beijmo, 45), Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson
Haris Radetinac (Ring, 73), Jesper Karlström, Kevin Walker, Dzenis Kozica (Badji, 61)
Kerim Mrabti, Tinotenda Kadewere
Avbytare: Tommi Vaiho, Felix Beijmo, Marcus Danielson, Edward Chilufya, Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Aliou Badji.

Publiksiffran – 6214 besökare. Presenteras av:

 

 

 

Matchrapport:

Ett befriande och oerhört vackert frisparksmål från Kevin Walkers högerfot i 83:e minuten såg till att Djurgården kunde plocka samtliga tre poäng mot Jönköping. Därmed vinner DIF gruppen på maximala nio poäng och är klara för kvartsfinal på hemmaplan i Svenska Cupen.

Med full pott och plus sju i målskillnad efter de första två omgångarna var utgångsläget strålande för avancemang när Djurgården sparkade igång sista matchen i Svenska Cupens gruppspel mot Jönköpings Södra. Men det skulle inte bli någon enkel resa…

Det klassiska konceptet att inte ändra ett vinnande lag gällde för Özcan Melkemichel som fick se sin oförändrade startelva inleda med ett förväntat spelövertag mot ett lågt gästande försvar. Matchens första målchans kom med fem minuter spelade när Haris Radetinac sköt strax över efter elegant kombinerande i uppbyggnadsfasen.

Bollinnehavet blev sedan något jämnare fördelat mellan lagen efter det inledande DIF-trycket och halvleken började tappa fart med mycket spelavbrott för skador som störde rytmen. Men med halva halvleken dök det i alla fall upp ett läge för Tinotenda Kadewere i boxen, skottet blockades dock av ett utsträckt J Södra-ben.

Inte heller Jönköpings Södra skapade mycket framåt men gästerna bjöds på en gratischans efter slarv i DIF-försvaret. Andreas Isaksson var dock välplacerad, skar av vinkeln för Fredrik Olsson och parerade skottet skickligt,

Det fortsatte med lågt tempo, många felpass och trög rörlighet vilket inte skapade någon större entusiasm hos de 6214 åskådarna på plats som i alla fall kunde glädja sig åt en relativt stabil DIF-defensiv. Helt riskfritt bakåt var det emellertid inte och Daryl Smylie testade med ett lurigt långskott i 43:e minuten som Isaksson fick sträcka ut rejält på.

Fyra övertidsminuter gav inga extra händelser i stiltjen och domaren Stefan Johannesson blåste till sist av en halvlek som inte lär gå till fotbollshistorien.
– Man kan se första halvlek på två olika sätt. Dels är det en bra prestation av Jönköping som ligger kompakt och gör det svårt för oss. Men vi gör det väldigt enkelt för dem genom att det går väldigt sakta i vårt anfallsspel. Det händer ingenting och det är mycket sidlesspel och då skapar man inga möjligheter. Så vår första halvlek är vi inte nöjda med alls när vi kommer in i halvtid, konstaterade Özcan Melkemichel.

Ett byte blev det efter pausen där Jacob Une Larsson klev ut på grund av illamående och eventuell förkylningskänning och lämnade plats för en synbart spelsugen Felix Beijmo som missade de två första cupmatcherna på grund av sjukdom.

Bättre fart var det också efter att Özcan manat på i omklädningsrummet och Tino Kadewere inledde med ett elegant dribblingsnummer där han sedan serverade en helt friställd Kozica mitt i boxen. Dzenis vänsterskott räddades dock av en utrusande Frank Pettersson i J Södras kasse.

Stämningen steg inne på arenan och när sedan kapten Jonas Olsson bjöd på en otippad, lång soloraid från halva plan till straffområdet, som var ytterst nära att resultera, blev det gnistan som fick fyr på tillställningen. Strax därpå var Kadewere i farten igen och tvingade Pettersson till en ny räddning och kort därefter nickskarvade Niklas Gunnarsson ett inlägg i stolpens insida.

Nu var det mycket DIF och mycket Kadewere som sannolikt inte var helt nöjd med sitt avslut på Beijmos smarta inspel i 57:e minuten. Målet låg öppet men Tinos träff blev skev och landade rakt i famnen på Pettersson.

Haris fick sedan ett jätteläge som räddades av Pettersson och på den efterföljande hörnan trodde alla att ledningsmålet nickats in. Men inte enligt domare Johannesson som istället tilldelade Niklas Gunnarsson ett gult kort.

Özcan skakade om ytterligare i laget och Aliou Badji gick in och Kozica ut i 61:a. DIF-trycket fortsatte konstant och chanserna radades upp men bollen ville inte in. Pigge Beijmo testade skott, Badji likaså och publiken manande på med klassiska Full fart framåt-ramsan.

Nytt byte följde sedan i 73:e med Radetinac ut och Jonathan Ring in. Farten framåt var fortsatt full och Jesper Karlström fick nästa feta läge i 78:e efter en smart framspelning men än en gång stod storspelande Frank Pettersson i vägen.

Klockan tickade obönhörligt vidare men det fanns en frälsare på plats. I 83:e minuten stegade Kevin Walker fram på en frispark ca 25 meter utanför straffområdet. Träffen blev klockren och bollen seglade majestätiskt in via ribban till vilt jubel på Tele2 Arena

Greppet var äntligen kopplat och Djurgården kunde sedan komfortabelt hålla undan fram till slutsignalen. En skön seger för laget och Özcan Melekmichel som nu är klara för kvartsfinal hemma (eftersom DIF är bättre rankade än Östersund på samma målskillnad), mycket tack vare en betydligt bättre andra halvlek.
– Vi pratade i pausen om att spela lite aggressivare och lite rakare framåt. Våga mer med bollar som hotar och våga utmana i straffområdet. Fler anfallshot där vi också skulle komma runt mer på kanterna och slå fler inlägg. Vi gör det också bättre i andra halvlek och skapar chanser. Till slut så får vi vårt mål genom en fantastisk frispark från Kevin, vi vet att han har en jättefin fot. Vi borde gjort mål innan men vi är jättenöjda med vinsten och framför allt andra halvleken. Den första lägger vi åt sidan, summerar Özcan.

Slutligen lite fakta angående varningar i Svenska Cupen: Tre varningar ger en matchs avstängning, dock nollas varningarna inför en eventuell final. Den enda som kan missa en eventuell semifinal pga tre gula kort är alltså Jesper Karlström i händelse av att han skulle få ytterligare ett gult kort i kvartsfinalen.

Attachment

l