Kim Källström avslutar sin karriär

En av de allra största spelarna inom Djurgården och svensk fotboll har beslutat sig för att avsluta sin fotbollskarriär. Efter 76 allsvenska matcher för DIF, 131 landskamper samt en 13 år lång sejour utomlands lägger nu Kim Källström skorna på hyllan.

Ett beslut som har växt fram efter noggrant begrundande, enligt Kim själv.
– Efter nitton fantastiska år som elitfotbollsspelare känner jag att det är dags att tacka för mig. Min energi och kraft räcker inte till längre för att vara elitspelare. Så av respekt mot mig själv, föreningen och alla supportrar som går och tittar på matcherna vill jag tacka för mig medan jag fortfarande håller en bra nivå. Fotboll handlar så mycket om engagemang; antingen är du all in eller så är du inte med och jag har byggt hela min karriär på det resonemanget.
– Men under hösten har det växt fram en insikt om att jag inte har den kraften och energin som krävs för att spela en hel säsong till. Då tycker jag att det är bättre att tacka för mig och låta andra ta över stafettpinnen, konstaterar Kim som är väldigt glad över att att ha fått avsluta karriären i Djurgården.
– Att återvända hem till Djurgården, dra på sig tröjan och spela inför DIF-supportrarna igen är nog ett av de bästa besluten jag tagit i min fotbollskarriär. Jag är jätteglad för att jag gjorde det och Djurgården är min förening där jag känner mig hemma. Det har varit en fantastisk sista resa med gänget.

Genomförandet av beslutet har underlättats av en god kommunikation med föreningen och sportchef Bosse Andersson.
– Det var klokt av alla inblandade parter att vi skrev ett avtal som gällde i två år där det gick att bryta efter ett år. Jag och Bosse har haft en väldigt bra kommunikation kring det här men det var ingenting jag ville ta upp när vi spelade om viktiga platser i Allsvenskan. Men efter avslutad säsong pratade jag om mina tankar med honom och tog ett par veckor för att fundera på det. Beslutet känns väl genomtänkt och nu kan jag kliva vidare mot nya möjligheter i livet, summerar Kim.

För sportchef Bosse Anderssons har Kims besked funnits med som ett tänkbart scenario när återkomsten till Djurgården aktualiserades.
– När jag och Kim inledde dialogen i samband med att han skulle återvända till Djurgården hade vi en diskussion om hur upplägget och kontraktet skulle se ut. Kim ville avsluta karriären i Djurgården men var osäker på hur länge han kunde spela. Så vi siktade först och främst på att göra ett första riktigt roligt fotbollsår under 2017.
– Efter att säsongen var klar satte vi oss ner för att ha en dialog om framtiden. Med europaplatsen säkrad åkte Kim på semester och när han var tillbaka meddelade han sedan att han beslutat sig för att inte fortsätta. Självklart var det ett känslosamt ögonblick att en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna berättar att han ska avsluta sin karriär. Men jag kände också en stor respekt för beslutet där han med värdighet och stolthet fått avsluta sin karriär i Djurgården. Cirkeln sluts i föreningen där han inledde med att bärga två SM-guld och ett cupguld och nu avslutar han med att vara med och ta Djurgården ut i Europa för första gången på tio år. Något jag inte tror att vi hade klarat av utan Kim, summerar Bosse som samlat på sig mycket positiva minnen under året.
– Vi sa när vi började det här projektet att vi ska göra ett roligt år och det blev det verkligen. Kim är en klok person och vet vad som krävs av en bra fotbollsspelare så jag har all respekt för det beslut han tagit och vi är stolta över att han avslutade sin karriär i Djurgården.

Avtackning av Kim för hans fantastiska insatser för Djurgården kommer att ske i samband med årets allsvenska hemmapremiär mot Trelleborg.

Se en längre DIFTV-intervju med Kim här. Läser du i appen hittar du klippet i DIFTV-menyn.

Attachment

l