Klassmål från Tino och Kerim sänkte ÖSK

Djurgården – Örebro 2-0 (0-0)

1-0 Tinotenda Kadewere (67)
2-0 Kerim Mrabti (90)

Domare: Kristoffer Karlsson
Varningar DIF: Kerim Mrabti, Jacob Une Larsson, Felix Beijmo
Publiksiffran: 10104 besökare, presenteras av:

Laget:
Tommi Vaiho
Felix Beijmo, Marcus Danielson, Jonas Olsson (Gunnarsson, 60), Jacob Une Larsson
Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström (Walker, 46), Kerim Mrabti
Tinotenda Kadewere, Yura Movsisyan (Kozica, 41)
Avbytare: Oscar Jonsson, Niklas Gunnarsson, Dzenis Kozica, Kevin Walker, Edward Chilufya, Aliou Badji, Julian Kristoffersen.

Matchrapport:

Djurgården höll traditionen vid liv och besegrade Örebro för sjunde gången i rad i Allsvenskan. Matchhjältar blev Tinotenda Kadewere och Kerim Mrabti med två eleganta mål som skrev segersiffrorna till 2-0.

Djurgården klev ut på Tele2 Arena för vårens sista hemmamatch där ett formstarkt Örebro väntade. En som också väntat var Yura Movsisyan som nu fanns med i första allsvenska matchen från start där det dessutom blev en dramatisk sista minuten-ändring i elvan när Tommi Vaiho ersatte Andreas Isaksson som utgick på grund av sjukdom.

Det blev dock en lugn inledning för Vaiho men även för Oscar Jansson i ÖSK-kassen även om DIF hade mycket av bollinnehavet den första hälften av halvleken. En plockpotatis-frispark från Nahir Besara i bra läge var det mest uppseendeväckande så långt där man ändå märkte att Yura är en anfallare som gillar att löpa i djupled.

Riktigt farligt blev det dock i 25:e minuten när Michael Omoh fick fritt skottfält mitt i boxen men sköt över. Minuten efter var det ännu närmare ett första mål när Jacob ute Larsson slog ett fint inlägg där Kerim Mrabti dök på bollen och nickade decimetern utanför.

Det blev lite mer drama och fart i matchen nu och när Yura Movsisyan bjöds på en rejäl flygtur efter en duell blev han dessvärre liggande kvar på planen med smärtor i knäet. Yura klev av och gjorde sedan ett försök att fortsätta matchen men tvingades utgå och Dzenis Kozica ersatte i 41:a minuten.

Tempot var lite intensivare nu mot slutet av halvleken och en annan intressant duell var brödraduellen mellan Jonathan och Sebastian Ring där Sebastian i ÖSK förvisso hade två hyfsade lägen tidigare under halvleken men där Jonathan Ring hade det bästa läget när han, precis innan pausen, kom fri i djupled med Jansson som dessvärre räddade avslutet.

Inget ringande i målet således under de första 45 minuterna i en halvlek där DIF hade mycket boll men återigen hade svårt att utnyttja spelövertaget och ofta passade runt motståndarnas straffområde utan att skapa de riktgt heta chanserna.

Inför andra halvleken skakade Özcan om i laget och Kevin Walker kom in istället för Jesper Karlström. Riktigt nära ett ledningsmål var det omgående efter att DIF sågade sig igenom det svartvita försvaret där Kerims vänsteravslut stoppades av Jansson med de yttersta fingertopparna.

DIF var på gång nu och både Ulvestad, Mrabti och Kadewere gick på nya avslut strax därpå. Nytt superläge kom sedan för Tino Kadewere som kunde ta ned Jonathan Rings inlägg på bröstet men volleyskottet gick halvmetern över.

Det blårandiga trycket var etablerat både på planen och läktaren men ett byte till skulle krävas när Jonas Olsson fick kliva av med timmen spelad och Niklas Gunnarsson ersatte.  En ren säkerhetsåtgärd för att vila Jonas och ingen skada att rapportera om, enligt Özcan.

Men den som väntade på något gott skulle inte behöva vänta längre än till 67:e minuten. Tinotenda Kadewere snappade upp bollen på mittplanen, drev, dribblade och efter att den utsökta slalomraiden var klar placerade han iskallt in bollen i mål. Klass hela vägen in i mål.

Extatiskt jubel på Tele2 Arena utbröt som följdes av ”Vi är på gång” och tjugo avslutande minuter där Örebro flyttade upp för forcering. Gästerna oroade till en början men de stora chanserna fick Djurgården som satte igång en veritabel omställningsparad:

Jonathan Ring var nära att fixa straff men det blev istället frispark precis utanför linjen, Tino kom i friläge men blåstes av för en omdiskuterad offside, Jonathan Ring sköt utanför i 4-mot-2-läge, Felix Beijmo drog bollen över fri med Jansson som strax därefter stod för en magnifik enhandsräddning på Ulvestads skott. 

Det var läge på läge men efter att Une Larsson nickat precis utanför kom en ny 3-mot-2-chans där Beijmo väntade in Kerim Mrabti som tog emot bollen och behärskat placerade in bollen i mål.

2-0 och game over där Djurgården tog en ny betydelsefull trepoängare och de facto sjunde raka allsvenska segern mot Örebro. Inte helt överraskande var Özcan Melkemichel nöjd efteråt och gav spelarna en stor eloge för deras prestation.
– Det är en ganska jämn första halvlek där vi inte är riktigt nöjda med vår insats. Vi pratar i halvtid om att vi måste öka bolltempot och ta fler löpningar utan boll. I andra halvlek är vi riktigt bra, speciellt de första tjugo minuterna med en helt annan fart och beslutsamhet i vårt anfallsspel. Vi får 1-0 men det är en skör ledning och vi får våra chanser till att göra 2-0 men gör det inte förrän i slutminuterna. En riktigt skön seger och bra att vi får hålla nollan igen. Nu får vi en veckas vila från match och jag tror att killarna behöver det. Det har varit en enorm anspänning både fysiskt och mentalt och killarna ska ha en stor eloge för deras insats, summerar DIF-tränaren.

Attachment

l