Kozica och El Kabir sköt DIF till seger

Djurgården – HJK Helsingfors 2-1 (0-1)

0-1 Filip Valencic (26)
1-1 Dzenis Kozica (61)
2-1 Othman El Kabir (67)

Varningar DIF: Othman El Kabir
Domare: Ozan Camlibel
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson (Gunnarsson, 45), Jonathan Augustinsson
Dzenis Kozica (Ehn, 87), Kevin Walker, Jesper Karlström, Othman El Kabir (Andersson, 82)
Kerim Mrabti (Hansson, 82), Tino Kadewere (Chilufya, 77)
Avbytare: Tommi Vaiho, Alexander Abrahamsson, Johan Andersson, Niklas Gunnarsson, Edward Chilufya, Hampus Finndell, Marcus Hansson, Arnold Ehn.

Matchrapport:

Djurgården besegrade HJK Helsingfors med 2-1 på Vikingavallen efter en stark andra halvlek där Dzenis Kozica och Othman El Kabir stod för målen.

Efter fredagens inledande träningsmatch mot Syrianska skruvades motståndet och temperaturen på matchen upp ett snäpp under lördagen. Emellertid endast metaforiskt med tanke på de minusgrader och kraftiga vindar som köldslog Vikingavallen när finska mästarna HJK Helsingfors stod redo för avspark.

Djurgården mönstrade en rent A-lagspräglad startelva där det förutom tidigare nämnda skavanker blev ett sent återbud från Haris Radetinac på grund av sjukdom. För DIF-tränare Özcan Melkemichels del efterlyste han kvitton på de taktiska delar av spelet som laget jobbat med på träningarna, främst i försvarsspelet. Men det var framåt som det hände saker direkt efter avspark och DIF fick omgående ett farligt 3-mot-2-läge där Kerim Mrabti var nära att ordna ett ledningsmål.

Andreas Isaksson följde upp med en fin räddning på Moushtag Yaghoubis tunga skott och matchen puttrade sedan vidare med en del snabba offensiva omställningar från Djurgården där Kerim såg pigg ut i offensiven.
Det var dock överlag händelsefattigt och med halva halvleken spelad lyste de klara målchanserna med sin frånvaro. Men i 26:e minuten spräckte HJK dödläget när Filip Valencic styrde in en hörna från höger, inte helt ologiskt med tanke på ett visst HJK-övertag i perioden innan.

Djurgården hade svårt att etablera anfallsspel men Tino Kadewere bjöd på ett fint dribblingsnummer med ett hyfsat farligt avslut i burgaveln med halvtimmen spelad.

Ännu farligare blev det i minuten efter när Dzenis Kozica fick ett friläge. Maxsim Rudakov i HJK-målet räddade dessvärre skottet och returen gick till Kevin Walker vars avslut räddades av ett utslängt ben från en Helsingforsförsvarare.
– Jag får en jättefin pass från Kerim och borde sätta dit bollen. Men målvakten fick ut ett ben och jag tog ju igen det i andra halvlek, sa Dzenis till C More om läget.

Det var bättre fart på DIF-offensiven nu och Jesper Karlström var nära ett mål även när han bröt sig fram på högerkanten, men bollen rann förbi de framrusande blåränderna i boxen. Även Beijmo prövade Rubakov med ett tungt skott men bollen letade sig inte in i målet.

Det gjorde inte heller Helsingfors-spelaren Daniel Oshaugnessys farliga skott i slutminuten av halvleken och DIF gick till pausvila i underläge 0-1. En halvlek där HJK hade ett visst övertag inledningsvis men där Djurgården spelade en fin fotboll i perioden direkt efter att laget hamnat i underläge.
– En ganska bra halvlek där vi har motvind och de pressar oss högt. Men när vi löser den pressen så har vi chanser medan de får sitt mål på en fast situation. Överlag en ganska jämn match och det finns mycket att jobba på. Men vi ska gnugga vidare på våra detaljer så kommer vi här i andra, sa Kevin Walker till C More i pausen.

Kevin var helt rätt ute i sitt antagande och vinden skulle ligga i ryggen både väder- och utdelningsmässigt i de följande 45 minuterna. Ett förutbestämt byte blev det även inför andra där Jonas Olsson klev ut och Niklas Gunnarsson in.

Kvitteringsjakten kunde inledas och en chans kom omgående på en farlig inläggsfrispark från Jonathan Augustinsson där Jacob Une Larsson var nära att skarva in bollen. Men Helsingfors-defensiven var i övrigt fortsatt tät och de passningsskickliga finländarna skapade också en del oro framåt också där Djurgårdsförsvaret fick rensa friskt.

De fasta situationerna skapade dock problem för HJK och med knappa timmen spelad var Djurgården nära två gånger om där framför allt Kerim Mrabtis nick på Walkers hörna var mycket nära att resultera.

Djurgården fortsatte att trycka på och utdelningen skulle komma till slut. Efter en snabb omställning lurade Othman El Kabir sin försvarare och slog ett flackt högerinlägg. I straffområdet lurpassade Dzenis Kozica som skallade in sitt första mål i den blårandiga tröjan.

Och nu trillade proppen ur helt och hållet. I 67:e minuten skarvade Kerim bollen elegant till Felix Beijmo som slog ett välavvägt högerinlägg till en framrusande Othman El Kabir. Avslutet på volley höll hög klass och bollen trycktes in otagbart bakom Rubakov.

2-1 till DIF som ägde matchen nu och var väldigt nära en straffspark i 72:a när El Kabirs skott stoppades med handen av en HJK-försvarare. Tempot och offensivlustan bedarrade sedan något mot slutet och Özcan bytte in Edward Chilufya, Johan Andersson och Marcus Hansson för att vila Kadewere, El Kabir och Mrabti.

Blåränderna hade bra kontroll på matchen bortsett från ett sista farligt läge för Etuu Vertainen. Men kort därpå DIF gick slutsignalen och DIF kunde kassera in seger  nummer två i helgens dubbla träningsmatcher. En skön och välförtjänt vinst, enligt Dzenis Kozica.
– Det var mycket kamp där ute idag men jag tycker att vi spelar upp oss efter att de gör sitt mål. Där tar vi över matchen och skapar bra chanser under första halvlek. Sedan i andra går vi ut och tar över med fina kombinationer och gör två jättefina mål. Mot slutet backade vi hem lite och de har mer boll men skapar inte så mycket. En helt okej match av oss, summerar Dzenis.

Nu närmast väntar två nya träningsmatcher mot Assysriska på fredag och framför allt Bodö/Glimt på lördag på Tele2 Arena där vi förhoppningsvis får se fler vackra blårandiga mål. Biljetter till lördagens match köper du genom att klicka på bannern nedan:

Attachment

l