Läget i laget – U19

Av olika skäl är årets U19-trupp något yngre än föregående års upplagor, men huvudtränaren Christofer Augustsson tycker ändå att potentialen i laget är stor. Han gläds dessutom åt att en stor andel av spelarna är hämtade från de egna leden, ett tecken på att Djurgårdens femstjärniga akademi håller hög kvalitet.

Hej Christofer, hur är läget i laget?
– Bra, tycker jag! Vi har haft en del skadebekymmer under försäsongen men just nu har vi alla spelare utom en i full träning. Jag tycker mig ha sett en klar utveckling sedan vår första samling, även om det givetvis fortfarande finns delar kvar att jobba med. Men vi är redo för säsongen!

Hur har matchandet sett ut under försäsongen?
– Vi har spelat tre träningsmatcher mot seniormotstånd i form av Syrianska Kerburan, Sylvia och Karlberg. Det är väldigt nyttigt för oss att få till dessa matcher då seniorlagen av förklarliga skäl ofta ligger längre fram när det handlar om det fysiska spelet. Snabbheten, duellspelet och fasta situationer är också delar som seniorlagen generellt hanterar bättre än U19-lag.
– Vi har också deltagit i Ligacupen som är vår motsvarighet till A-lagets medverkan i Svenska cupen. Det blev en avgörande match i sista omgången mot BP där vi tyvärr förlorade med 5-2 efter ledning med 2-1 i halvtid.

Jag antar att det är skönt att seriespelet startar nu?
– Så är det. Vi har en något yngre trupp i år men potentialen är hög och det ska bli väldigt intressant att se hur vi kan utvecklas i serien under säsongen. Jag vill dock poängtera att resultat faktiskt är sekundärt i sammanhanget. Självklart vill vi vinna alla matcher vi spelar, men det primära målet med vår verksamhet är att förbereda och utveckla spelarna för att bli fotbollsspelare på elitnivå, helst i vårt eget A-lag givetvis.

Ahmad Bonnah under U21-matchen mot AFC 170404

Finns det några specifika spelare i truppen som vi ska hålla ett öga på?
– En utmaning när man jobbar med yngre spelare är att deras utvecklingskurva kan vara väldigt ojämn. Vissa spelare kan hålla en väldigt hög nivå för att sedan hamna i en svacka under en period, och då kanske det är någon annan som kliver fram istället. För tillfället anser jag dock att framför allt Ahmad Bonnah och Oliver Granberg är värda att nämnas. Båda är födda 2000 och är två mycket skickliga spelare som verkligen har visat framfötterna under vårsäsongen, speciellt med tanke på att de faktiskt är “underåriga”.
– Ahmad Bonnah kan spela yttermittfältare och forward och är väldigt duktig i en mot en-spelet. Han var nyligen uttagen till P17-landslaget och har dessutom redan gjort ett par matcher med vårt U21-lag. Oliver Granberg är en central mittfältare som är fenomenal på att hitta rätt position för sig själv på planen och att ständigt komma rättvänd. Detta gör honom duktig på små ytor, något som självklart är viktigt i dagens fotboll.

Tyvärr blev det förlust i årets första seriematch för U19-laget, 3-1 mot Sollentuna. Förhoppningsvis tar man en snabb revansch redan nu på lördag då man gör sin hemmapremiär för året och tar emot GIF Sundsvall. 14.00 på Hjorthagen är det som gäller!

Foto: Johan Sahlén

Attachment

l