Leif Eriksson och Inge Karlsson var med mot Levski Sofia 1965

Leif Eriksson och Inge Karlsson var med mot Levski Sofia 1965

Femtio år har gått sen sist och på lördag möts de igen: Djurgården mot Levski Sofia. Således på sin plats att stämma av läget med två herrar som var med när det begav sig nere i Sofia 1965.

I helgen beger sig Djurgården till Bulgarien för att spela jubileumsmatch mot Levski Sofia på Vasil Levski National Stadium. Ett arrangemang som ordnas med anledning av 50-årsjubileumet av Levskis första tävlingsmatch i Europa som spelades mot DIF 1965 (Europacupen).

Förhoppningsvis ser vi mer tilltalande siffror på resultattavlan nere i Sofia den här gången jämfört med 1965. Djurgården vann visserligen hemmamatchen mot Levski med 2-1 efter två mål av Hans Nilsson, men nere i Sofia blev det en svidande förlust med 0-6. En som var med när det begav sig var mittfältsstrategen – och tillika landslagsmannen – Leif Eriksson. Uppenbarligen etsade sig dock inte besöket i Sofia fast hos ”Leffe”, eller så var det kanske  förträngningsmekanismer som tog vid med tanke på resultatet.
– Jag har spelat så mycket olika matcher genom åren så den kommer jag faktiskt inte ihåg. Vi spelade ju i många olika cuper på den tiden, som till exempel Mässcupen. Där spelade vi mot Manchester United på Old Trafford, den matchen kommer jag däremot ihåg mycket väl. Vi kan nog ta dem, tänkte jag men vi förlorade med 1-6 och vår målvakt Arne Arvidsson var vår bäste spelare, det säger en del. Men matcherna mot Levski har jag inga speciella minnen från, säger Leif som tipsar om ett samtal till sin gamle lagkompis Inge Karlsson som också spelade matchen nere i Sofia.
– Ring Inge, han råkade säkert sparka ner någon i deras lag, haha. De brukade han ju göra i varje match så kolla med honom om han kommer ihåg någonting, säger ”Leffe”.

DIF_levski_svartvitt_743Hasse Nilsson gör 2-1 mot Levski Sofia i första mötet på hemmaplan.

”Det var en annan stämning på arenan än den vi var vana vid.”

Sagt och gjort slås en signal till den för övrigt mycket sympatiske järnkaminen Inge som framför allt kommer ihåg bortamatchen mot bulgarerna nere i Sofia.
– Vi vann väl hemma mot dem vad jag minns, men nere på bortaplan blev det värre. Vi hade ett tunt lag och några viktiga spelare som var borta och jag tror att Levski hade sitt bästa lag på många år, nästan halva laget var landslagsspelare. De hade ju en vänsterytter som jag mötte som var fantastiskt bra och de hade även en center (Georgi Asparuchow) som var otroligt duktig, berättar Inge som förklarar att laget inte var riktigt vana vid den typen av bortamatcher i Östeuropa.
– Det var en annan stämning på arenan än den vi var vana vid. Förutom att det var rätt mycket folk så fanns det även beväpnade soldater på insidan av läktaren. Vi var ett ganska ungt lag och det kändes relativt stressande kan man säga. Sedan tog Levski ledningen tidigt och då var stämningen minst sagt stark bland hemmapubliken. Vi stod väl inte emot där riktigt och vi insåg kanske lite för tidigt att slaget var förlorat, förklarar han.

Både Leif och Inge var inbjudna ner till helgens jubileumsmatch men en höftoperation respektive en resa till Dubai gör att ingen av dem kan följa med. Å andra sidan ses de kontinuerligt på Djurgårdsmatcher med bland annat gamle lagkompisen Hasse Nilsson, berättar Leif.
– Vi brukar ju träffas ofta, vi sitter ihop på matcherna på Tel2 Arena och när det gäller årets upplaga av Djurgården är jag imponerad. Innan säsongen drog igång var jag orolig och tänkte att det här kan bli ett marigt år. Men det gick ju strålande bra under en lång period. Nu är det väl lite avslaget eftersom de inte kommer vare sig upp eller ner i tabellen men eftersom jag trodde att det skulle bli bottenstrid i år så är det en väldigt positiv utveckling ändå.

Även Inge är väldigt aktiv när det gäller att gå på matcher och han gillar det han har sett hos Djurgården i år.
– Jag följer ju Djurgården hela tiden, brukar också sponsra med lite kaffe ute på Kaknäs och åker dit och tar en fika då och då. Det jag framför allt gillar är det sätt som laget återhämtat sig på de senaste två åren. Man kan se att det finns en fin stämning i truppen och att det finns en idé om hur man ska spela också. Pelle Olsson som är tränare är väldigt duktig och kunnig, summerar Inge.

För dig som vill läsa mer om lördagens match som spelas kl.16.00 på Nationalstadion Vasil Levski kan du klicka här. För de så kallade kalenderbitarna finns fakta från dubbelmötet 1965 nedan:

Matchfakta Europa Cup-spel mot Levski Sofia 1965:

12 september 1965 på Råsunda Fotbollsstadion

Djurgårdens IF – AS Lewski Sofia (Bulgarien) 2-1 (1-1) 

0-1 Georgi Sokolov (8)
1-1 Hans Nilsson (40)
2-1 Hans Nilsson (63)

Domare: Joseph Hannet, Belgien
Publik: 3311

Laget: Arne Arvidsson – Inge Karlsson, Björn Johnsson, Jan-Erik Sjöberg, Hans Mild, Gösta Sandberg, Hans Andersson, Kay Wiestål, Leif Eriksson, Hans Nilsson, Carl-Olof Andersson.

Lewski Sofias lag: Michailov – Zdravko, Zlatkov, Vutzov, Ivanov, Manolov, Georgiev,

Abadiev, Asparoukhov, Sokolov, Kostov.

————————————————————————————————————————

 3/10 1965 på Vassil Levski-stadion i Sofia 

AS Lewski Sofia – Djurgårdens IF 6-0 (4-0)

1-0 Georgi Asparuchow (13)
2-0 Georgi Asparuchow (18)
3-0 Hristo Iliev (33)
4-0 Simeon Nikolov (34)
5-0 Hristo Iliev (47)
6-0 Stefan Abadjiev (58)

Domare: Othmar Huber, Schweiz
Publik: 15769

Laget: Arne Arvidsson – Inge Karlsson, Björn Johnsson, Jan-Erik Sjöberg, Hans Mild, Gösta Sandberg, Hans Andersson, Roland Magnusson, Leif Eriksson, Sten Erik Jörnlind, Lars-Olof Sandberg.

Lewski Sofias lag: Alexandrov – Zdravkov, Zlatkov, Vutzow, Ivanov, Manolov, Nikolov, Abadiev, Asparouknov, Iljev, Kostov.

Källa: Boken Europacupen 50 år sidan 27 av Jimmy Lindahl (Hedersledamot i SFS),  Årets Fotboll 1967 sidan 414
Tack till Bengt Ekestedt för hjälp med bilder och information.

Passa på att köp retrotröjan från 60-talet som nu är åter finns i lager på difshop.se. Klicka här för att handla.

retro_utskick

Attachment

l