Madeleine Stegius inför helgens derby

Madeleine Stegius under försäsongen 2017. Foto: Johan Sahlén

Tre matcher återstår för Djurgården innan sommaruppehållet och samtliga spelas i Stockholm. Först ut är det heta bortaderbyt mot Hammarby på söndag, och sedan väntar matcher mot Kopparbergs/Göteborg FC (22/6) och KIF Örebro (28/6) på Stockholms Stadion.

Våren har bjudit på fantastiska matcher i Damallsvenskan och Svenska Cupen. Djurgården har välkomnat både Linköping och Rosengård till Stockholms Stadion, samt tagit en fantastisk bragdseger mot dåvarande serieledarna Eskilstuna. De matcherna bleknar dock lite i jämförelse med helgens drabbning. Det är dags för Damallsvenskans första stockholmsderby sedan 2015 (och Djurgårdens första sedan 2012), när DIF beger sig några kilometer söderut för att ta sig an Hammarby på Zinkensdamms IP. Vi har tagit pulsen på anfallaren och vinnarskallen Madeleine Stegius inför drabbningen.

Hallå Madeleine! Ni har haft ett uppehåll efter den fantastiska vinsten mot Eskilstuna, hur är stämningen i laget nu när alla är samlade igen?
– Det känns bra i truppen. Vissa har varit iväg och fått erfarenheter av att spela matcher av internationell toppkvalitet och andra har gnuggat på med bra träningar på hemmaplan. Vi är sjukt laddade på att få spela den här sista delen av vårsäsongen.

Ni har haft flera stormatcher under våren, men hur stort känns derbyt mot Bajen?
– Ett derby är alltid ett derby. Vi vill givetvis vinna varenda match, men som riktig stockholmare är det de här matcherna som är allra viktigast. Det var längesen vi hade möjligheten att få spela ett derby i Allsvenskan så det ska bli kul och inspirerande.

Madde firar ett av sina mål mot KIF Örebro under förra säsongen. Foto: Johan Sahlén

Hammarbys vårsäsong har vissa likheter med Djurgårdens. Spelet har varit lite knackigt men HIF lyckades ta tre poäng mot Rosengård och ni har besegrat Eskilstuna. Det är två kluriga lag som möts, hur ska Djurgården göra för att vinna derbyt?
– När vi är som bäst har vi visat att vi kan slå till och med den yttersta toppen, men det är inte något som kommer av sig själv. Vi måste gå ut med ödmjukhet och disciplin inför den här uppgiften. Damallsvenskan är en jämn serie som har visat att alla lag kan slå varandra, så det krävs ett stort engagemang och noggrannhet i vårt spel. Sen är det ofta så att dessa matcher blir väldigt mycket kamp och kanske inte spelmässigt så fin fotboll. Det laget som vill mest går ofta segrande, vilket vi ska göra på söndag.

Som riktig stockholmare är det de här matcherna som är allra viktigast.

Ni förlorade mot Hammarby i en träningsmatch under försäsongen. Hur revanschsugna är ni efter den matchen?
– Vi var inte i närheten av vår maxkapacitet som lag då, samtidigt som Bajen gjorde en bra match. Så kommer det inte se ut på söndag. Vi vill vinna varje match och derbyn är inget undantag, snarare en ännu större sporre.

Djurgården spelar samtliga tre matcher i Stockholm innan sommaruppehållet, kommer det vara till er fördel?
– Vi hade många långa bortaresor innan det lilla uppehållet, så det är skönt att få avsluta på hemmaplan nu. Förhoppningsvis får vi ett större stöd i form av publik som kan lyfta oss ytterligare nu när de sista matcherna är i Stockholm.

Över tusen biljetter har redan sålts till derbyt så köp din biljett redan nu för att kunna stötta Djurgården på plats. HÄR köper du biljetter.

Hammarby – Djurgården
Söndag 18/6 kl. 17:00, Zinkensdamms IP


Gör som Madeleine Stegius och hennes lagkamrater! Var på plats på Stockholms Stadion för säsongens två sista hemmamatcher.

Djurgården – Kopparbergs/Göteborg FC
Torsdag 22/6 kl. 17:30, Stockholms Stadion
KÖP BILJETT

Djurgården – KIF Örebro
Onsdag 28/6 kl. 19:00, Stockholms Stadion
KÖP BILJETT

Se matcherna på damallsvenskan.tv om du inte kan se dem på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l