Magnus Eriksson klar för Djurgården

magnus_eriksson_dif_743

Han jagades utav ett antal allsvenska klubbar men för landslagsmeriterade Magnus Eriksson var Djurgården det bästa valet när han nu återvänder till Sverige igen efter sin senaste sejour i danska Bröndby. En prestigevärvning för Djurgårdens sportchef Bosse Andersson som är mycket nöjd med att den 26-årige anfallaren/mittfältaren nu ansluter till föreningen.
– Vi träffade Magnus för ett par veckor sedan och vi är nu överens med Bröndby om ett 3,5-årsavtal. För Magnus var Djurgården den mest passande och han vill bosätta sig i Stockholm. Han kommer in i föreningen som en spelare och ledare med krav på sig att vara med och lyfta laget ytterligare en nivå för att på sikt börja konkurrerar om Europa-platserna. Det är hans egen ambition och hans uppdrag i Djurgården, säger Bosse som för en gångs skull har haft lite ekonomiskt manöverutrymme i förhandlingarna.
– Det är första gången på länge vi kan göra en spelaraffär med en meriterad spelare. Det utrymmet har vi skapat åt oss själva efter några tuffa år och Magnus kommer att vara en väldigt viktig bricka för oss för att ta Djurgården till nya höjder.

Magnus har en lång klubbhistorik – med början i en visst rivaliserande lag där han dock aldrig spelade några allsvenska matcher – och har till dags dato spelat för följande klubbar:

2006-2008 AIK
2008 Väsby United, Akropolis (lån)
2009-2010 Väsby United
2011-2012 Åtvidabergs FF
2012-2013 Gent
2014-2015 Malmö FF
2015 Guizho Renhe (Kina)
2015- 2016 Bröndby

En spelare med mycket rutin och erfarenhet trots att han har en bra bit kvar till 30-strecket, konstaterar Djurgårdens sportchef.
– Han har haft några tuffa år utomlands. Men vi vet också vad som är viktigt för Magnus och det är att ta en ledarroll i laget. Han är drivande, är en extrem vinnarskalle, har tagit SM-guld och har också varit ”Allsvenskans mest värdefulla spelare” under sitt år i MFF 2013. En kreativ poängspelare som kan spela på flera olika positioner och är en dunderkille även vid sidan av planen. Fast han varit med så länge så är han bara 26 år och har sina bästa fotbollsår framför sig, sammanfattar Bosse.

140117 Sveriges Magnus Eriksson under träningslandskampen mellan Moldavien och Sverige på januariturnén den 17 januari 2014 i Abu Dhabi. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / kod ME / 82630

Magnus själv är mycket nöjd med att få komma till Djurgården och det gick rasande snabbt från att Bosse Andersson hörde av sig tills det att underskriften fanns på kontraktet.
– Jag var på semester i Spanien för två veckor sedan och fick höra om intresset och reaktionen var: Absolut, mer än gärna. Så direkt när jag kom hem så träffade jag Bosse (Andersson) och Henrik (Berggren) på Klocktornet och var ute på Kaknäs och kollade in faciliteterna. Efter det så gick det fruktansvärt snabbt och bara någon dag efter hörde jag från DIF att: ”det här kommer vi att ro i hamn”. Så det var snabba puckar och väldigt skönt att det löste sig så snabbt. När man verkligen brinner för någonting vill man att det ska ske direkt.

Många var där och ryckte i dig. Hur kommer det sig att valet föll på Djurgården?
– Jo, så var det. Men jag kände att det här var helt rätt från första starten så det vara bara att gasa fullt ut, säger Magnus vars val av lag kommer att väcka känslor med tanke på hans bakgrund.
– Djurgården är den klubb som jag vill spela för nu, trots min familjebakgrund, och jag vet att jag kommer att bli mycket snack och en hel del pikar. Men även om jag började i AIK har jag aldrig gjort en A-lagssäsong där eller spelat någon allsvensk match och när jag övervägde situationen kändes valet av Djurgården som mitt-i-prick direkt för mig.

Magnus har som sagt hunnit med en hel del klubbadresser sedan dess och efter att ha övertygat under sina två år i Väsby valde han att gå vidare till Åtvidaberg där han spelade med både Haris Radetinac och Jesper Arvidsson.
– Jeppe är en bra kompis och en otroligt skön kille. Hade han varit kvar här i Djurgården hade det blivit ett helvete i omklädningsrummet, haha. Haris känner jag också väldigt bra, vi körde ju ett och ett halvt år ihop i Åtvid. Så det är kul att vi spelar tillsammans igen, säger Magnus som även känner Kevin Walker och Mathias Ranégie sedan tidigare,
– Kevin spelade jag med i Väsby och ”Ragge” har jag stött på ett antal gånger förut. Sedan tror jag att jag gjort någon landskamp med Hampus Nilsson i kassen också.

Med tanke på omklädningsrummet. Du har ofta varit en ledare och pådrivare i dina tidigare lag, kommer du att ha en liknande roll i DIF?
– Tanken är att jag ska kunna vara en ledare, sedan ska man göra sig förtjänt av den rollen också. Men jag är en spelare som ställer enorma krav på mig själv och givetvis på mina medspelare också. Jag kan ibland ryta till rejält men det är alltid med ett välvilligt uppsåt. Jag hoppas och tror att det kan bli så på Kaknäs också, det är en roll som jag trivs med. Sedan vet jag att det redan finns ledare i laget nu när jag kommer. Så man får känna av läget och komma till rätta bit för bit i omklädningsrummet. Det tar lite tid men förhoppningsvis sker det så snabbt som möjligt.

Hur ser du på en eventuell roll som yttermittfältare?
– Jag har ju spelat striker hela mitt liv och det har varit min position. Sedan när jag hade Åge (Hareide) under sista halvan av andra året i Malmö så började jag kliva ner på mittfältet. Först centralt och sedan klev jag ut på högerkanten med ganska fria tyglar för att komma in mellan motståndarnas backlinje och mittfält. Det var en roll som jag trivdes extremt bra med. Sedan när jag blev köpt till Kina så såg de mig som en högerytter, med betoning på höger, som pinnar på i djupled och har de färdigheterna. Medan min färdighet är mer att komma in i banan från kanten.

Apropå Kina, hur var livet i Guizho Renhe?
– Jag och Ricardo Santos åkte dit samtidigt och spelade tillsammans men det gick väl sisådär. Jag spelade de fyra första matcherna och sedan satt jag på bänken, jag tror att det var tre tränarbyten under min tid där. Men vi hade en bra ägare i klubben så jag kunde röra mig vidare och göra klart med Bröndby.

En sejour som blev lyckad till en början där Magnus återfanns i en kantroll på mittfältet, även om det inte var riktigt samma fria roll som i Malmö.
– Från början ville de att jag skulle hålla min kant men sedan fick jag komma in mer i banan och det blev bättre och bättre hela tiden. Sedan blev det en incident med ägaren som ställde till det. Tränaren avgick, det var kalabalik och då blev det inte så mycket speltid för min del. Personkemin som uppstod med den nya tränaren var kanske inte den bästa.

Men nu är det positivare tongångar och DIF som gäller. Emellertid är Magnus favorittröjnummer 7 redan taget så det blir dags för tröjnummer 77 att återuppstå igen. En siffra som legat i träda sedan Agbar Barsom la av.
– Jag har ju alltid haft sjuan förut och nu när den var upptagen så var ju 77 ett bra val. Bosse tyckte att det var en rolig grej och det är ett fint nummer.

Slutligen, vad tror du om din och Djurgårdens framtid under de kommande åren?
– Jag kollade ju extremt mycket på Allsvenskan nu när jag var utomlands och känslan är att det finns så mycket mer i Djurgården än vad det har blivit av i år. Det finns kvalitet i truppen med mycket bra spelare och många är väldigt unga. Så jag hoppas att jag kan komma in med erfarenhet och bidra till att vi lyfter. Jag har hört mycket positivt om gruppen så det finns stor potential och nu ska vi gå ut och vara riktigt starka under resten av säsongen, summerar Magnus som börjar träna med laget från och med den 1 juli.

160502 Djurgårdens tränare Per Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Östersund den 2 maj 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135600

Pelle Olsson om Magnus Eriksson

– Vi får in en offensiv skickligt spelare som jobbar hårt, har en bra vänsterfot och som är väldigt allround i sitt spel. Om man tittar på vårt sätt att spela 4-4-2 så ser jag att han kan spela på all de sex översta platserna i laget. Sedan var vi väljer att använda honom i det korta perspektivet får vi återkomma till, först ska vi få in honom i träning. Han är ju i en bra ålder, bara 26 år gammal, men har ändå väldigt stor erfarenhet från Champions League-spel med Malmö och har varit ute internationellt och spelat i både Belgien, Kina och nu senast i Bröndby. Så det här är en spelare som vet vad som krävs och vad det innebär att vara här vilket känns väldigt bra, summerar Pelle.

Se DIFTV-klipp med Magnus och Bosse här. Läser du i appen tittar du via DIFTV-menyn.

Attachment

l