Magnus Eriksson straffade Halmstad

Halmstads BK-Djurgården 0-1 (0-0)

0-1 Magnus Eriksson (85, straff)

Varningar DIF: Othman El Kabir, Gustav Engvall, Kim Källström, Andreas Isaksson
Domare: Johan Hamlin
Publik: 4690
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson (Gunnarsson, 46), Elliot Käck
Magnus Eriksson,Kevin Walker, Kim Källström (K), Othman El Kabir (Augustinsson, 81)
Gustav Engvall, Kerim Mrabti (Badji, 71)
Bänk: Tommi Vaiho, Jonathan Augustinsson, Niklas Gunnarsson, Marcus Hansson, Jesper Karlström, Aliou Badji, Haruna Garba.

Matchrapport:

De berömda marginalerna var på Djurgårdens sida på Örjans Vall. DIF fick inte spelet att stämma men kunde ändå åka hem med tre poäng efter att Magnus Eriksson klev in som matchhjälte med ett straffmål.

Det täta spelschemat gav bara ett par dagars återhämtning för Djurgården efter matchen mot MFF när Halmstad tog emot på ett soligt Örjans Vall. Lite tunga ben märktes av och återhämtning var också en nyckelfaktor för Jonas Olsson vars medverkan avgjordes under uppvärmningen där det blev tummen upp för Djurgårdens backgigant till avspark.
– Jonas kände att han kunde starta och då fick han också göra det, konstaterade Özcan Melkemichel innan matchen.

I övrigt var det inga förändringar i Özcans elva och offensivlustan fanns på plats direkt. Redan i första minuten testade Kerim Mrabti Isak Pettersson i HBK-målet med ett fräsande skott som Pettersson dock parerade.

Nästa läge fick Magnus Eriksson som satte Isak Pettersson i arbete på nytt med ett lurigt vänsterskott efter fint förarbete av Gustav Engvall. Halmstad svarade dock när duktige Sead Haksabanovic skapade kaos i Djurgårdens straffområde och Alexander Ruud Tveter var nära att få in bollen.

Strax därpå var det farligt igen efter en frispark från Ruud Tveter som smet strax utanför i den tempofyllda matchinledningen.  HBK fortsatte att samla på sig farliga frisparkar och Haksabanovic oroade ofta ute på vänsterkanten. För DIF gick det nu desto trögare att dyrka upp det kompakta hemmalaget på den något ojämna och studsiga gräsmattan.

Halmstad hade mer tryck i anfallen men DIF-försvaret stod upp bra och Felix Beijmo visade fina defensiva egenskaper på högerkanten där han avstyrde mycket. En djupledslöpning med ett lurigt genombrottsförsök från Engvall var det enda som bjöds framåt medan Andreas Isaksson motade Haksabanovics skott och såg till att nollan hölls in i den för DIF välbehövliga pausen.

0-0 i halvtid var som sagt ett resultat som Djurgården kunde känna sig nöjda med och Gustav Engvall var kritisk till insatsen så långt.
– Prestationen är inte alls så bra som vi hade hoppats på. Vi kan spela bättre än så här och skapa fler lägen. Så det är en dålig halvlek, sa Gustav till C More och han ville inte skylla på den gropiga planen.
– Det är klart att bollen studsar lite men det är inget vi ska stå och klaga på. Vi ska kunna spela en bra fotboll oavsett det så vi får ta oss i kragen inför andra. Allting måste bli bättre från backlinjen fram till anfallet om vi ska kunna vinna den här matchen

Även Özcan Melkemichel efterlyste bättre offensiv i andra halvlek och han tvingades dessutom avvara Jonas Olsson i defensiven som klev av och ersattes av Niklas Gunnarsson.
Även om det inte blev någon blixtrande offensiv så lyfte ändå DIF upp spelet medan Halmstad tappade initiativet framåt första kvarten av andra. Underhållningsvärdet var lågt men med timmen spelad kom en farlig målchans när Haksabanovic stack igenom men Andreas Isaksson visade sedvanligt hög klass med en viktig räddning.

När sedan Kerim Mrabti åkte på en tackling och tvingades kliva av blev bekymmersrynkorna djupa i pannan hos många. Kerim klev på igen och försökte spela vidare men fick till slut lämna plats för Aliou Badji i den 70:e minuten. (Mer info om Kerims fysiska status kommer så fort det finns tydliga besked).

Ännu mer bekymmer såg det ut att bli när Fredrik Olsson fick gå upp och skalla Haksabanovics inlägg från nära håll men nicken gick lyckligtvis halvmetern utanför.
Djurgården skulle också få ett läge när Badji fick en fin framspelning av El Kabir i boxen men Badji drog vänsterskottet över.

Men Aliou Badji skulle få en huvudroll till slut. I den 84:e drogs senegalesen omkull i straffområdet med tillhörande påföljd under stora protester från hemmapubliken. Domare Johan Hamlin pekade dock tydligt på straffpunkten och Magnus Eriksson fick förtroendet på nytt. Kylan var oklanderlig och ”Mange” tryckte säkert in ledningsmålet.
– Jag var säker i måndags och kände mig självsäker idag också. Jag visste ju att han hade kollat på matchen i måndags så jag förstod att han skulle gå åt det hållet, sa Magnus om straffen.

Vild glädje bland de tillresta DIF-supportrarna och mindre muntra miner hos HBK-spelarna som inledde en forcering. Den blårandiga backlinjen fick jobba hårt när Halmstad skapade farligheter och Ruud Tveter var en tånagelklippning från att stöta in Ivo Pekalskis nick på övertid.

Men om marginalerna inte var på Djurgårdens sida mot MFF så var det betydligt bättre flyt idag. 14-7 i avslut till Halmstad men 1-0 i mål för DIF. Tre grymt sköna poäng som ger ett fint lyft i tabellen – bäst i stan – samt ett utmärkt läge inför måndagens hemmamatch och publikfest mot IFK Norrköping – köp din biljett här.

Matchhjälten Magnus Eriksson var av förklarliga skäl mycket nöjd med en trea i bagaget och ett tredje allsvenskt mål.
– Tre otroligt viktiga poäng. Vi gör en otroligt bra insats i måndags nere i Malmö och får noll poäng. Dagens insats är långt ifrån godkänd men vi tar tre poäng och fotboll är så ibland, säger ”Mange” som gick upp i ledning i den interna skytteligan.
– Dags att målen börjar komma i Djurgårdströjan också och det var skönt. Nu får vi njuta ikväll, det har varit tätt på given så oroligt skönt både personligen och framför allt för laget.

Attachment

l