Mållöst mot Ajax Cape Town

Ajax Cape Town – Djurgården 0–0 (0–0)

Utvisningar: Mihlali Mayambela (75)
Startelva:
Andreas Isaksson
Johan Andersson, Niklas Gunnarsson, Marcus Hansson, Jonathan Augustinsson
Amadou Jawo, Jesper Karlström, Hampus Finndell, Mihlali Mayambela
Dzenis Kozcica, Julian Kristoffersen

Andra halvlek:
Tommi Vaiho
Johan Andersson, Jacob Une Larsson, Marcus Hansson, Jonathan Augustinsson (Matteo Cattenaci, 65)
Edward Chilufya, Kevin Walker, Jesper Karlström (Mayambela in igen, 75), Othman El Kabir
Tino Kadewere, Aliou Badji

Ej inbytta: Felix Beijmo, Kerim Mrabti, Jonathan Ring, Jonas Olsson, Haris Radetinac (samtliga vilades av säkerhetsskäl).

Det blev inga mål men vissa positiva utropstecken fanns ändå att hämta i årets första träningsmatch mot sydafrikanska Ajax Cape Town.

Premiärträningsmatchen för Djurgården 2018 kunde efter vissa bestyr till slut kickas igång på träningsanläggningen Southern Sun Waterfront i Kapstaden där det var varmt och blåste rejält. Özcan Melkemichel valde att lufta samtliga fullt friska spelare i matchen medan Beijmo, Mrabti, Olsson, Radetinac och Ring vilades av säkerhetsskäl.

Djurgården inledde bäst och tog tag i matchen där centrala mittfältsduon Jesper Karlström och Hampus Finndell var inblandade i mycket av spelet. Den sistnämnde tog matchens första avslut redan i 4:e minuten men Ajax hade en duktig målvakt som inledde med en av sina många räddningar under matchen.

Ett annat nyförvärv som var aktiv framåt var Dzenis Kozica som hade två heta lägen i första halvleken, varav den ena chansen mitt i boxen var riktigt skarp. Men även där var Ajax-keepern ånyo i vägen. Hemmalaget skapade inte alltför mycket framåt men var farliga med några snabba omställningar efter slarviga blårandiga bolltapp. Men så länge det handlade om etablerat spel från Ajax var DIF-defensiven med son-gänget: Andersson, Gunnarsson, Hansson och Augustinsson stabil.

Glädjande var det även att se Mihlali Mayambela som åter spelade i blårandigt efter utlåningsejouren i Degerfors förra säsongen. ”Maya” var på tårna och skapade mycket oreda för Ajax-försvaret på sin vänsterkant och var också nära att dribbla sig fram till ett mål i 40:e minuten.

Jesper Karlström ska definitivt inte heller glömmas bort. ”Karlis” var inblandad i väldigt mycket över hela planen och kunde också blivit målskytt med ett giftigt skott som var nära att resultera i slutet av halvleken.

Det blev dock inga mål under de första fyrtiofem men desto fler byten efter pausen då Özcan mönstrade en i praktiken ny elva. Den kraftiga medvinden från första halvleken blåste nu emot DIF med resultatet att det blev mer stiltje i spelet på planen under stora delar av andra halvleken.

Men det fanns utropstecken även här: Tino Kadewere såg hungrig ut och kunde mycket väl ha blivit målskytt när han stötte in bollen i 50:e minuten. Domaren dömde dock bort målet på grund av hands och Tino fick jaga vidare tillsammans med Aliou Badji på topp.

En annan ögonbrynshöjare var Edward Chilufya som bjöd på mycket finesser på sin högerkant och bidrog till många chanser genom sina initiativ. På andra kanten fanns Othman El Kabir som hade ett mycket fint läge i boxen på ett inspel från höger men skottet gick utanför.

Tempot mattades och koncentrationen sjönk sedan halvvägs in i halvleken som blev ryckig och där lite för hett temperament bidrog till att Mayambela och en Ajax-spelare drog på sig varsitt rött kort i den 75:e minuten. Matchen puttrade sedan vidare med två decimerade lag men en sista möjlighet skulle i all fall ges när Badji fick ett friläge. Aliou var dock lite ivrig i avslutet och Ajax-keepern kunder rada upp ytterligare en räddning och såg sedan till att målet var fredat fram till slutsignalen.

Detsamma gällde för DIF där defensiven såg solid ut och Jacob Une Larsson som kom in i andra halvlek visade prov på sedvanlig stabilitet samtidigt som gästspelande Matteo Cattenacci fick hålla nollan i sin blårandiga debut.

Summa summarum en okej insats, enligt Özcan Melkemichel som inte fäste alltför stor vikt vid resultatet.
– Det var en match som vi förde och där vi också hade de bästa chanserna. Men vi var lite slarviga i sista passningen och de avgörande lägena. Vi borde ha vunnit men det är inte resultatet som är det viktiga. Det handlade mest om att lufta spelare och att vi fick en första match där alla fick chansen att visa upp sig, säger Özcan som tyckte att defensiven var stabil över hela matchen.
– Jag tycker att backlinjen skötte sig bra. De skapade inte så mycket utan det var mer på några bolltapp som de fick sina lägen. Sedan visade Edward Chilufya prov på snabbhet och såg pigg ut när han kom in i andra halvlek. Sett över hela matchen spelade vi ändå en bra fotboll och det var många nya spelare i laget så det var en okej insats av oss.

Attachment

l