Malmöklassikern: 23 augusti 1970

Sommaren 1970 var en de varmaste någonsin. På midsommarafton, till exempel, var det över 30 grader i Stockholm, men det gick hett till även på fotbollsplanerna. 0-0-mötet mellan Malmö och Djurgården i Skåne slutade med en utvisning för vardera lag, upploppsstämning utanför Malmö Stadion och flera dagar av skandalrubriker i tidningarna.

– Den enda förklaring jag kan ge är att Djurgårdarna är för dåliga och otekniska fotbollsspelare. De kommer för sent till varenda boll och då återstår bara krokben för att stoppa motståndarna, sa MFF-kaptenen Bosse Larsson.

Stora delar av presskåren, även den från Stockholm, gick helt på Larssons och MFF:s linje och anklagade Djurgården för ojuste spel. Passande nog ville det sig inte sämre än att de båda lagen skulle mötas igen, bara en vecka senare, när serien vände. Det fick 16 237 åskådare att ta sig ut till Råsunda, dit Svenska Fotbollförbundet hade rätten att lägga ett urval av Djurgårdens matcher. 1970 var 16 000 en imponerande publiksiffra och en bra bit över Djurgårdens hemmasnitt trots att båda hemmaderbyna mot AIK och Hammarby lockade över 25 000. Anledningen till att köerna in till Råsunda ringlade extra långa och att pressläktaren var fullsatt denna sena augustikväll var naturligtvis den upphaussade stämning som låg i luften. Skulle matchen spåra ur som sist då Malmös ledare sprang in på plan och Djurgårdens Claes Cronqvist tvingades fly från uppretade Malmösupportrar i en taxi? Läs mer om Cronqvist och den matchen här (länk).

Djurgården hade till skillnad från MFF fått en spelare avstängd efter bataljen i Skåne och tvingades undvara Willy Gummesson. Då tog i stället Claes Cronqvist hand om bevakningen av Malmöstjärnan Bosse Larsson med stor disciplin. Mediagunstlingen Larsson flög högt i luften i var och varannan närkamp (se bilden ovan) men domaren Ove Dahlberg genomskådade det mesta.

– Visst var Bosse Larsson deras farligaste man, men hans luftfärder i samband med att han får en knuff är lite för höga för att det ska räcka till fri- och straffsparkar, sa Djurgården tränare Gösta ”Knivsta” Sandberg”.

”Äntligen har vi hemmapublik”

Även denna gång fick Larsson och hans lagkamrater gå mållösa från planen. Ett heltaggat Djurgården hittade däremot målet redan i den andra minuten då Sven Lindman nickade in Hans Jonssons högerinlägg. Råsundapubliken, som var känd för sin vänlighet mot landsortslagen, visade sitt stöd för de blårandiga på ett helt annat sätt än tidigare under säsongen. Förmodligen hade den tagit intryck av lynchstämningen i Malmö.

– Äntligen har vi hemmapublik, konstaterade ”Knivsta” som även kunde glädjas åt att Dan Brzokoupil (det fanns spelare med svårstavade namn i Allsvenskan även på den tiden) dribblade sig förbi fyra motståndare och slog in 2-0 strax före halvtidsvilan. När Hans Nilsson ökade på till 3-0 på en snygg frisparksvariant i matchens slutskede hade skåningarna gett slaget förlorat.

Djurgården var för överlägset för att det skulle bli några nya skandalrubriker den här gången. I stället tvingades sportreportrarna att berömma lagets effektivitet och resoluta spel. ”Järnkaminerna” var mer än benknäckare och fick Djurgården att framstå som en självklar guldkandidat. Publiken slöt upp även i det kommande derbyt (1-1 mot Hammarby) som sågs av 25 665 åskådare men strax blev det åter ganska tunnsått i bänkraderna. En stor del av förklaringen fanns naturligtvis i den ravindjupa formsvacka de blårandiga hamnade i under hösten. Efter åtta raka matcher utan seger var naturligtvis alla chanser till en ny titel bortblåsta. I stället hamnade guldet, ironiskt nog, hos Malmö FF.

23 augusti 1970: Djurgården-Malmö 3-0 (2-0)
(2) 1-0 Sven Lindman
(37) 2-0 Dan Brzokoupil
(87) 3-0 Hans Nilsson
Publik:
16 237
Domare: 
Ove Dahlberg
Varningar, DIF:

Djurgårdens lag: Ronney Pettersson (k) – Inge Karlsson, Claes Cronqvist, Hans Nilsson, Tommy Berggren – Sven Lindman, Jan-Erik Sjöberg, Conny Granqvist – Stig Åkerström, Hans Jonsson, Dan Brzokoupil
Ej inbytta ersättare: Jan Svensson, Lars Karlsson

Biljetter till kvällens match mot Malmö köper du här (länk).

Attachment

l