Mångsidige Gunnarsson redo för premiär

Niklas Gunnarsson är något av en fotbollsmässig allkonstnär – var man än sätter in honom i laget kommer det att fungera bra. Den blårandiga poängskörden med ”Gunnar” på planen snittar över två poäng och har höjts ytterligare om man räknar in resultaten under försäsongen.

Det höga poängsnittet får gärna fortsätta med en ny trea när Djurgården tar sig an Östersund på bortaplan när Allsvenskan startar. En spännande match som Niklas Gunnarsson är oerhört taggad inför.
– Kul att börja spela om riktiga poäng igen och påbörja säsongen, det känns jätteinspirerande. Vi har gjort en fin försäsong och varit mycket bra i cupspelet så nu ska det bli väldigt kul att se hur vi står oss när allsvenskan börjar, berättar Niklas.

Ni får en tuff nöt att knäcka direkt…
– Det är väl den tuffaste bortamatchen man kan få, tror jag. Det var ju inte länge sedan de hade Arsenal på hemmaplan så det ska bli väldigt kul. En tuff utmaning och vi är redo att ta oss an den. Jag hoppas att vi har många djurgårdare på plats som kan heja fram oss till tre poäng.

Ni kommer ju köra analys av Östersund senare men om man ser till vad du vet i nuläget, hur värderar du dem?
– De spelar ju en intressant och annorlunda fotboll. Nästan alla spelare byter positioner hela tiden så de är svåra att analysera. Graham Potter har gjort ett fantastiskt jobb genom att ta dem från division 2 till ett allsvenskt topplag. Men bortsett från det så fokuserar vi bara på vårt eget spel. Gör vi våra saker som vi ska så kommer vi att vinna den här matchen.

Hur försvarar man sig bäst mot dessa positionsbyten?
– Det är inte helt enkelt men vi har våra riktningslinjer i vårt försvarsspel och vi kan inte förändra oss efter motståndare. Så länge alla jobbar för alla kommer det att vara fortsatt stabilt bakåt för vår del.

Vad betyder den starka försäsongen för er?
– Det har gett oss självförtroende att vi presterat på en bra nivå. Men det som har skett tidigare är inget att fundera på utan det är nu som gäller och nästa match är alltid den viktigaste. Man kan inte leva på gamla meriter.

Det känns även som ditt redan starka personliga poängsnitt i DIF på 2,1 från i fjol har fått ytterligare en liten höjning…
– Jag hoppas att jag får spela mycket nu och när jag är på planen så snittar vi över två poäng per match. Skönt att ha den statistiken på sin sida

Skönt för Özcan också att ha en mångsidig försvarare?
– Under försäsongen har jag spelat på alla positioner där bak som vänster och höger ytterback och i båda mittbacksrollerna. Så jag har blivit en riktig ”versatile” spelare som man brukar kalla det i England. Det tror jag uppskattas av tränarna att ha en spelare som kan användas överallt.

Snart dags att ”göra en Tomas Backman” och kliva upp i anfallet kanske?
– Alla vill ju vara anfallsspelare när de börjar spela fotboll. Men sedan rör man sig neråt i banan och jag är ju egentligen mittback. Men självklart, sätter någon in mig som striker så skulle det gå bra det med. Men det hade nog blivit mest löpningar och täckande av ytor mer än ren anfallsfotboll.

Du gör ju trots allt en del mål ändå på fasta situationer. Viktigt mål mot Frej och även nära mot AIK.
– Det var riktigt skönt att göra mål i cupen och jag har varit ganska vass framåt. Mål mot Frej som sagt, en i stolpen mot Jönköping och sedan det annullerade målet i derbyt. Får jag möjlighet att komma upp på hörnor så brukar det kunna bli några målchanser.

Slutligen, hur går det på söndag?
– Så länger vi vinner matchen är jag nöjd. Siffrorna spelar ingen roll men tar vi tre poäng så är det en godkänd match av oss.

Attachment

l