Marcus Danielson klar för Djurgården

Djurgården stärker upp defensiven inför säsongsstarten med 28-årige försvararen Marcus Danielson. Den 192 cm långe mittbacken skriver på för tre år och kommer närmast från GIF Sundsvall.

Han har varit ett jagat villebråd på transfermarknaden men för Marcus del var siktet främst inställt på Djurgården och han gläds över att äntligen ha kritat på.
– Det känns fantastiskt kul att allt är klart. Det har varit en lång process där det funnits ett intresse under en tid. Men nu hade vi möjlighet att agera och jag är väldigt glad att få dra på mig Djurgårdströjan. Det var förstavalet för mig, berättar ”Mackan” som blivit ordentligt blårandigt utbildad genom familjen.
– Jag har bra koll på DIF eftersom jag har två äldre bröder som båda är djurgårdare. Genom dem har jag lärt mig mycket och kollat på många djurgårdsmatcher under min uppväxt. Jag kommer speciellt ihåg början av 2000-talet med SM-gulden, det är nog de största djurgårdsminnena för mig.
– Det här är ju en stor förening med fantastiska fans och det ska bli riktigt kul att gå ut på planen och ha alla supportrar i ryggen. Det kommer att vara betydligt lättare än att ha dem emot sig som jag fått känna på tidigare med Sundsvall, konstaterar han med ett skratt.

Det är en målfarlig mittback som anländer. Fem mål på 27 matcher blev det för Marcus under förra säsongen i GIF Sundsvall, det bör dock tilläggas att tre utav dem kom via straffsparkar.
– Jag slog straffar förra året i Sundsvall och satte tre av tre. Sedan gjorde jag två till utöver det och det brukar bli några mål per säsong. Förhoppningsvis blir det några här i Djurgården också, säger ”Mackan” som dock medger att det blir svårt att toppa hans målskörd från 2011 i Västerås SK.
– Det året var det tre straffmål och fem spelmål. Då var jag inne i ett sjukt stim och åtta mål som back på en säsong blir nog svårt att slå.

I övrigt beskriver han sig som en metodisk spelare som också är väldigt noggrann och ambitiös med sitt träningsupplägg.
– Jag är en bra passningsspelare som läser spelet, ganska lugn i mitt agerande på planen och det lugnet försöker har sprida i laget. Sedan är jag rätt bra på huvudet, det är väl de främsta egenskaperna.
– Vid sidan av planen är jag väldigt noggrann med att ta hand om kroppen både före och efter träning och matcher. Som fotbollsspelare gäller det att alltid göra det bästa av allt i varje situation. Det har vuxit fram med tiden och man måste alltid förbereda sig optimalt för att kunna ge allt hela tiden. Det är bara så man kan bli så bra som möjligt.

Fotbollsspelandet tog sin början i Skogstorp GoIF, en mil utanför Eskilstuna, där han också är född.
– Jag började spela där som femåring och när jag var sjutton gick jag till IFK Eskilstuna. Sedan blev det två år i Helsingborg där jag tillhörde Tipselit-laget och tränade ganska mycket med A-laget. Det gick inte riktigt som jag tänkte mig men var ändå utvecklande för mig både spelmässigt och personligen att flytta 50 mil hemifrån och bo själv. Istället bar det vidare till Västerås efter det och sedan till GIF Sundsvall 2012 där vi gick upp till Allsvenskan 2015.

”Jag är redo att ta upp kampen med de andra mittbackarna.”

Men nu väntar Kaknäs där det kommer att bli ett återseende av gamla lagkompisen Kevin Walker. Förutom det ser Marcus även fram emot att dra nya lärdomar från ett par rutinerade lirare i DIF-defensiven.
– Det blir roligt att spela med Andreas Isaksson och jag kan lära mig väldigt mycket av honom. Även  Jonas Olsson har ju väldigt stor erfarenhet så det ska bli fantastiskt kul att sätta igång imorgon. Jag har verkligen gått och väntat på att få träna fotboll på riktigt igen, förklarar Marcus som är spelklar till Svenska Cupen.
– Så är det och vi får se hur det går nu i veckan. Men jag hoppas som alltid på spel. Sedan är det knivskarp konkurrens, Jonas Olsson och Jacob Une Larsson spelade ihop i stort sett varje match när de var friska och sedan finns även Niklas Gunnarsson där som är en duktig spelare. Det är absolut tufft men jag har letat efter en ny utmaning. När jag var i Sundsvall så var känslan att jag spelade varje match oavsett hur jag presterade under träning. Jag behövde en nytändning för att kunna fortsätta att utvecklas och jag är redo att ta upp kampen med de andra mittbackarna.

Om så krävs kan han även kliva ut som ytterback på högerkanten.
– Jag gjorde det under några matcher i Sundsvall. Men det är mittback som jag är i grunden, konstaterar Marcus som får tröja nummer 3.
– Det var inte så många nummer kvar men trean kändes som ett klassiskt backnummer så det blir bra.

Att förväntningarna inför det som väntar är högt ställda märks tydligt hos ”Mackan” som sannolikt landar högre upp i den allsvenska tabellen i år med sin nya förening.
– Det ska bli kul att spela i ett lag som är med och slåss i toppen. I Sundsvall var det alltid fight kring kvalstreck och liknande men nu slåss vi om SM-guld, cuptitlar och ska dessutom kvala  till Europa League så jag ser verkligen fram emot min tid här i Djurgården, avslutar han.

För sportchef Bosse Anderssons del säkrar han nu upp DIF-defensiven med ytterligare en viktig pusselbit i försvaret.
– Det är glädjande att Marcus kommer till oss och han har väldigt mycket erfarenhet och många allsvenska matcher med sig, nu senast i GIF Sundsvall där han var en väldigt viktig kugge i många år. Vi har haft en bra dialog under vintern och för Djurgården är det en bra långsiktigt lösning. Vi har några kontrakt som går ut 2018 och sett till det korta perspektivet kommer det att bli tuff konkurrens. Men det är samtidigt en skicklig fotbollsspelare som kommer till oss, berättar Bosse som ser många intressanta egenskaper hos Marcus.
– Han är stor och stark, men även spelskicklig, och kan användas på olika positioner, dels som mittback men också som högerback. En reslig kille som är ambitiös och målmedveten och som ser fram emot att komma till Djurgården. Han ansluter till laget nu på tisdag och är spelklar till måndagens cupmatch mot Degerfors.

Fakta Marcus Danielson

Född: 8 april 1989
Position: Mittback
Längd: 192 cm
Tidigare klubbar: IFK Eskilstuna, Helsingborgs IF, Västerås SK, GIF Sundsvall.
Landskamper: Sverige 3 st U19, 2 st U17.

 

Attachment

l