Mardrömslik upplösning på derbyt

Djurgården – Hammarby 1-2 (0-1)

0-1 Muamer Tankovic (3)
1-1 Kevin Walker (78, straff)
1-2 Pa Dibba (90)

Domare: Martin Strömbergsson
Varningar DIF: Tinotenda Kadewere, Jacob Une Larsson
Publiksiffran: 24396, presenteras av

Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson
Jonathan Ring (Kozica, 84), Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad (Walker, 68), Haris Radetinac
Tinotenda Kadewere, Aliou Badji (Movsisyan, 60)
Avbytare: Tommi Vaiho, Marcus Danielson, Niklas Gunnarsson, Dzenis Kozica, Kevin Walker, Julian Kristoffersen, Yura Movsisyan

Matchrapport:

Söndagen bjöd på en av de tyngsta derbyförlusterna – och det har onekligen blivit några stycken på sistone – i modern tid. Djurgården hade greppet om tillställningen på Tele2 Arena under i stort sett hela matchen, kvitterade och hade segervittring när ett mål på övertid plötsligt vände upp och ner på allting.

Innan avspark fanns dock förväntningarna och förhoppningarna kvar. Det var klassiskt hetsigt och högljutt på Tele2 Arena  där Djurgården kickade igång – med Jonas Olsson och Jesper Karlström tillbaka från start – och inledde med ett par starka minuter och bra lägen. Men sedan var det dags för en signifikativ kalldusch. Ett inlägg från högerkanten nådde fram till Muamer Tankovic som nickade in ledningsmålet för de grönvita redan i tredje matchminuten.

Omedelbar uppförsbacke men Djurgården krigade envetet vidare och Jonathan Ring visade pigga ben på högerkanten och oroade gästerna frekvent. Hammarby skapade inget nämnvärt framåt men Djurgårdens etablerade anfall resulterade å andra sidan mest i hörnor och frisparkar som inte kunde omsättas. 

En farlig nick från Badji kom dock i 24:e minuten som Wiland kunde rädda och matchen fortsatte i samma anda, mycket boll för DIF utan riktigt heta lägen. Men en superb chans skulle komma i 33:e när Ulvestad spelade fram till Ring vars skott täcktes i absolut sista millisekunden av en grönvit försvarare.

Riktigt nära igen var det sedan kort därpå när Badji nickskarvade ett inlägg till Radetinac som skallade strax över ribban. Nu var det chansparad och Haris fick en ny möjlighet kort därefter när han fick måttade skott mitt i boxen efter ett högerinspel, dessvärre smet bollen metern utanför.

Det fortsatte smälla hela halvleken och Hammarby kunde störa DIF med upprepat spel på och ibland över gränsen samtidigt som domare Strömbergsson var väldigt sparsam med de gula korten. Efter två övertidsminuter sattes i alla fall pipan i  munnen och Djurgården klev av i målmässigt underläge men där 5-0 i hörnor för DIF sa det mesta om matchbilden.

Inga byten inför andra halvlek och ingen förändring i matchbilden. Djurgården ägde bollen och tryckte på men chanserna var inte riktigt vassa. I 54:e var det dock dags för en plötsligt uppdykande farlighet för Hammarby när Erkan Zengin testade skott på distans som smet nära Isakssons stolpe. 

Med timmen spelad var det dags för förändring och Yura Movsisyan klev in och gjorde sin allsvenska debut samtidigt som Aliou Badji lämnade plats. Nytt byte följde i 67:e där Ulvestad klev ut och Kevin Walker kom in.

Det var som sagt sparsamt med anfall från de grönvita men i 69:e minuten tvingades Jacob Une Larsson till en heroisk brytning och den efterföljande hörnan blev också farlig. 

Djurgården ångade på med att försöka bryta upp den grönvita defensiven och Kadewere testade Wiland med ett hyfsat avslut med kvarten kvar. 

Men till slut skulle det optimala läget uppenbara sig. Haris Radetinac puttades ner i straffområdet och Strömbergsson pekade på straffpunkten. Nyss inbytte Kevin Walker klev fram och dunkade skoningslöst in bollen till en ljudnivå som sannolikt gav ett tungt utslag på Richterskalan.

Tele2 Arena kokade när sedan sista akten drog igång och det var frenetisk fotboll där DIF gick för segermålet samtidigt som Hammarby såg skakade ut och rensade friskt. Men fotbollen är som bekant inte alltid rättvis eller logisk. 

I första tilläggsminuten var Jonas Olsson nära att nicka in segermålet men Wiland räddade och istället följde en omställning där en långboll landade hos Pa Dibba som lyfte bollen i mål över en utrusande Isaksson.

I slutminuten forcerade sedan Djurgården på nytt och Jonas Olssons nick över Wiland rensades på mållinjen och så blev det så som det alltid tycks bli. Hammarby vinner derbyt trots att Djurgården äger matchen i stort sett från start till mål.

Behovet av förklaringar och orsaker är stort i dessa lägen men fotbollen har sin egen logik och Özcan Melkemichel försökte summera läget på följande sätt:
– Jag är så fruktansvärt besviken över den hör förlusten. Vi får en riktigt tung start men vi deppar inte ihop utan äter in oss i matchen, Vi skapar en del men det känns som att vi inte är tillräckligt farliga i sista tredjedel, där måste vi har mer kvalitet. Men när vi går in i halvtid känns det som att det är mycket som är positivt och att vi har momentum i matchen, Vi fortsätter att göra det bra i andra halvlek och får sedan straffen och vårt mål. Vi har publiken med oss och vill gå för segern. Tyvärr gör vi ett dåligt försvarsarbete på deras sista mål där båda våra mittbackar är uppe och de får en omställning, vilket känns väldigt surt. Jag tycker absolut inte att vi förtjänar att förlora den här matchen, snarare tvärtom. Men det finns moral i den här gruppen och nu måste vi gjuta nytt mod i grabbarna och ta oss an Malmö FF.

Matchvärd:

Attachment

l