Mia Jalkerud inför premiären

 

Det har blivit några korta avstickare till andra klubbar, men hon har alltid återkommit till Djurgården. I år gör 28-åriga Mia Jalkerud sin åttonde säsong i Djurgårdens A-lag. På lördag startar årets säsong på allvar med en hemmamatch mot Eskilstuna United.
– Det känns väldigt kul. Vi har både blivit av med spelare och fått in väldigt bra nyförvärv. Den här försäsongen har handlat om att sätta ihop laget med många nya spelare med många bra egenskaper. Det har varit en rolig försäsong med matcher och semifinal i Svenska Cupen. Det är synd att det inte räckte hela vägen till final, men det har varit bra och tuffa matcher som har fått ihop oss som lag. Så nu ser vi fram emot premiären på lördag.

I Svenska Cupen tog man sig till semifinal där man mötte Rosengård och förlorade på ett mål i matchens sista spark efter 94 minuter.
– Det var väldigt snöpligt och tufft där och då, men det som är bra att vi är där uppe i toppen och krigar mot de bästa lagen, det ska vi ta med oss in i serien.

”Vi siktar mot toppen helt enkelt”

Mia har klarat av många försäsonger med olika förutsättningar. Var står man efter årets försäsong?
– Vi har många bra kvalitéer i laget. Det är svårt att säga exakt var vi står precis innan premiären, det är först när man får spela de riktiga matcherna som man känner det. Men det är en rolig och intressant trupp med många ambitiösa spelare, så vi siktar mot toppen helt enkelt. Vi kom ju sexa förra året och det vill vi verkligen slå. Vi har sagt topp fyra.

Förra året blev det 11 mål av Mia vilket gav henne en delad fjärdeplats i Damallsvenskans skytteliga. Hur många mål det blir i år vågar hon inte gissa, men hon ökar gärna på målskörden.
– Man kanske inte har någon exakt siffra, men att slå förra årets antal är ju alltid en sporre för en själv, det hoppas jag att jag kan göra. Samtidigt har man hunnit bli så rutinerad att man känner att det viktigaste är att vi vinner matcherna, får vi många målgörare så är det också bra på sitt sätt. Jag hoppas att vi kan utveckla jus det och få många målgörare i år, det är det topplagen har och det behöver man.

”Härligt med en rådjurgårdare som henne i laget”

Mia tycker att det finns många spelare i laget som kan sticka ut under säsongen, men att man i grunden har ett starkt lag.
– Det är verkligen ett lag och det är många unga som verkligen tar ett steg i sin utveckling genom att gå till Djurgården. Men det är kul att Irma Helin kommer tillbaka till oss, det är viktigt för oss och härligt med en rådjurgårdare som henne i laget. Hon har gjort många säsonger i klubben och nu kommer hon med nya erfarenheter efter några år i Piteå och Linköping. Jag hoppas att hon slipper fjolårets skador och kan spela mycket hela säsongen och att hon slår igenom på allvar. Men det finns många som kan bli riktigt bra, det ska bli kul att se.

I premiären på Stadion ställs man mot Eskilstuna United, trea förra serietrea. En tuff och intressant start där Mia hoppas att man får ordentligt stöd från läktaren.
– Absolut en tuff match, vi hade två tuffa matcher mot dem förra året med 1-0 hemma och oavgjort borta och det kommer nog bli samma scenario i år. De har snabba forwards så det får vi se upp med. Men vi hoppas på en bra start, det är viktig med tre poäng på lördag. Jag hoppas att folk sluter upp, vi har jobbat hårdare än någonsin med träffa folk och synas i år. Det känns som om folk vill titta på och stötta damfotbollen så vi hoppas att de dyker upp på läktaren på lördag.

 

Attachment

l